03.11.2021.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Prijedlog Zakona o postupku notifikacije u području tehničkih propisa i propisa o uslugama informacijskog društva (TRIS).

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 23. rujna 2021. po redovnom postupku. U prijedlogu se ocjenjuje postojeće stanje, navode pitanja koja će se urediti izmjenama zakona, ali i posljedice koje će se tim izmjenama postići:

Zakon o poljoprivrednom zemljištu („Narodne novine“, br. 20/18., 115/18. i 98/19.) na snazi je od 9. ožujka 2018.

Primjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu („Narodne novine“, br. 20/18, 115/18 i 98/19; u daljnjem tekstu: važeći Zakon) u praksi je pokazala da postoje zapreke koje otežavaju i usporavaju proces raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske. U tijeku primjene važećeg Zakona uočeno je da bi propisano postupanje kojim se provodi raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države bilo potrebno pojednostaviti, da je potrebno olakšati i učiniti ekonomičnijim postupak nadzora nad izvršavanjem obveza iz ugovora o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, učiniti efikasnijim i ekonomičnijim postupke nadzora nad provedbom gospodarskih programa.

Prijedlogom zakona, a u odnosu na važeći Zakon, propisuje se da su jedinice lokalne samouprave dužne u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu Zakona izraditi Program i u roku od tri mjeseca od dobivanja suglasnosti na Program raspisati natječaj za slobodno poljoprivredno zemljište i ono koje se koristi bez valjane pravne osnove.

Nadalje, s obzirom na poteškoće kod definiranja jedinstvenog maksimuma koju jedan ponuditelj može dobiti u natječajima za zakup, a koji se po dosadašnjem zakonskom rješenju definirao u Programu, ovim zakonskim prijedlogom propisuje se da se maksimalna površina za zakup ne utvrđuje Programom već ju može odrediti jedinica lokalne samouprave u svakom pojedinom natječaju za zakup s obzirom na specifičnosti poljoprivrednog zemljišta koje je predmet natječaja, pri čemu se za površine veće od 50 ha propisuju dodatni uvjeti prihvatljivosti.

Radi brže i efikasnije provedbe natječaja za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske promijenjen je i skraćen postupak provedbe natječaja za zakup i prodaju, izuzimaju se jedinice područne (regionalne) samouprave u odnosu na davanje mišljenja u postupcima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske, propisuje se elektronička provedba natječaja.

Preciznije se uređuje rok zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske vezano za pojedine vrste poljoprivredne proizvodnje te se propisuje rok od 25 godina za trajne nasade i rok od 15 godina za ostale vrste poljoprivredne proizvodnje pri čemu je propisana i mogućnost produljenja tih rokova za isto razdoblje.

U odnosu na prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske mijenjaju se kriteriji za ostvarivanje prednosti u natječaju za prodaju. Propisuje se da prednost ostvaruju dosadašnji posjednici i vlasnici zemljišta koje graniči sa zemljištem koje je predmet prodaje te ponuditelj koji prihvati najveću cijenu postignutu u natječaju za to zemljište.“

Prijedlog Zakona o postupku notifikacije u području tehničkih propisa i propisa o uslugama informacijskog društva (TRIS)

Prijedlog Zakona o postupku notifikacije u području tehničkih propisa i propisa o uslugama informacijskog društva (TRIS) upućen je Hrvatskom saboru od strane Vlade Republike Hrvatske 30. rujna 2021. godine po redovnom postupku. U prijedlogu se ukratko obrazlaže cilj donošenja zakona:

„Unutarnje tržište obuhvaća prostor bez unutarnjih granica u kojemu je osigurano slobodno kretanje robe, osoba, usluga i kapitala. Zabrana količinskog ograničenja kretanja robe te mjere koje imaju jednak učinak jedno je od osnovnih načela Europske unije.

S ciljem promicanja nesmetanog funkcioniranja unutarnjeg tržišta transparentnost nacionalnih inicijativa kod donošenja tehničkih propisa o proizvodima i uslugama informacijskog društva osigurava se javno dostupnim objavama nacrta tekstova.

Zakonom je potrebno propisati postupak notifikacije u području tehničkih propisa i propisa o uslugama informacijskog društva, obveze nacionalnih nadležnih tijela koje pripremaju tehnički propis te zadaće nacionalne kontaktne točke.

Cilj je sprječavanje stvaranja novih trgovinskih prepreka na unutarnjem tržištu na način da nadležna tijela obavještavaju Europsku komisiju te druge države članice Europske unije i zainteresiranu javnost o nacrtima tehničkih propisa o proizvodima i uslugama informacijskog društva prije nego što budu usvojeni u nacionalno zakonodavstvo (e-savjetovanje na razini Europske unije).“

Odabrala i priredila:

Ana Turić, mag.iur.