18.02.2020.

Novi akti u saborskoj proceduri

Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina, Konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma o prijenosu i objedinjavanju doprinosa u jedinstveni sanacijski fond, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava i Prijedlog Zakona o provedbi Uredbe (EU) 2017/2394 Europskoga parlamenta i Vijeća od 12. prosinca 2017. o suradnji između nacionalnih tijela odgovornih za izvršavanje propisa o zaštiti potrošača i o stavljanju izvan snage Uredbe (EZ) br. 2006/2004.

Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po redovnom postupku 16. siječnja 2020. godine Saboru Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina, u kojem je između ostalog navedeno:

“Ovim se izmjenama, odnosno dopunama Zakona nastoji odgovoriti na prepreke za dovršenje uspostave unutarnjeg tržišta prirodnog plina koje proizlaze iz izostanka primjene tržišnih pravila Europske unije na transportne plinovode koji vode prema trećim zemljama i iz njih. Izmjenama uvedenima ovim Zakonom nastoji se osigurati da se pravila primjenjiva na transportne plinovode koji povezuju dvije ili više država članica primjenjuju i unutar Europske unije na transportne plinovode koji vode prema trećim zemljama i iz njih. Time će se ostvariti dosljednost pravnog okvira unutar Europske unije te istodobno izbjeći narušavanje tržišnog natjecanja na unutarnjem energetskom tržištu u Europske uniji i negativni učinci na sigurnost opskrbe. Također, ovim Zakonom će se povećati transparentnost i pružiti pravna sigurnost za sudionike na tržištu, posebno ulagače u plinsku infrastrukturu i korisnike sustava, u pogledu pravnog režima koji se primjenjuje.”

Konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma o prijenosu i objedinjavanju doprinosa u jedinstveni sanacijski fond

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po redovnom postupku 13. veljače 2020. godine Saboru Konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma o prijenosu i objedinjavanju doprinosa u jedinstveni sanacijski fond, u kojem je između ostalog navedeno:

“Ovim Zakonom potvrđuje se Sporazum, kako bi njegove odredbe u smislu članka 141. Ustava Republike Hrvatske postale dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske. U okviru Sporazuma, jedinstveni sanacijski fond će se puniti tijekom osam godina te će se doseći ciljana razina od najmanje 1 % iznosa pokrivenih depozita u svim ovlaštenim kreditnim institucijama svih država članica sudionica. Taj iznos procjenjuje se na oko 60 milijardi eura. Budući da je Republika Hrvatska započela s poduzimanjem koraka za priključenje europodručju, potrebno je potvrditi navedeni Sporazum kako bi se ispunili preduvjeti potrebni za prijenos sredstava prikupljenih u Sanacijskom fondu u Republici EIrvatskoj u jedinstveni sanacijski fond.”

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po redovnom postupku 13. veljače 2020. godine Saboru Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava, u kojem je između ostalog navedeno:

“Donošenje Prijedloga zakona predlaže se prvenstveno radi osiguravanja primjene Uredbe (EU) br. 806/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. srpnja 2014. o utvrđivanju jedinstvenih pravila i jedinstvenog postupka za sanaciju kreditnih institucija i određenih investicijskih društava u okviru jedinstvenog sanacijskog mehanizma i jedinstvenog fonda za sanaciju te o izmjeni Uredbe (EU) br. 1093/2010 (SL L 225, 30. 7. 2014., u daljnjem tekstu: Uredba (EU) br. 806/2014). Republika Hrvatska uputilaje 4. srpnja 2019. godine zemljama članicama europodručja, Danskoj i institucijama Europske unije pismo namjere o ulasku u Europski tečajni mehanizam (ERM II). Time je učinjen prvi formalni korak prema sudjelovanju u ERM II, koje prethodi uvođenju eura kao službene valute. Uz pismo namjere, članicama i institucijama Europske unije dostavljen je i Akcijski plan u kojemu su detaljno opisane reforme koje će Republika Hrvatska provesti prije ulaska u ERM II. Pismo namjere i pripadajući akcijski plan s reformskim mjerama službeno su usvojeni od strane Euroskupine.”

Prijedlog Zakona o provedbi Uredbe (EU) 2017/2394 Europskoga parlamenta i Vijeća od 12. prosinca 2017. o suradnji između nacionalnih tijela odgovornih za izvršavanje propisa o zaštiti potrošača i o stavljanju izvan snage Uredbe (EZ) br. 2006/2004

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po redovnom postupku 13. veljače 2020. godine Saboru Prijedlog Zakona o provedbi Uredbe (EU) 2017/2394 Europskoga parlamenta i Vijeća od 12. prosinca 2017. o suradnji između nacionalnih tijela odgovornih za izvršavanje propisa o zaštiti potrošača i o stavljanju izvan snage Uredbe (EZ) br. 2006/2004, u kojem je između ostalog navedeno:

“U cilju neometanog funkcioniranja unutarnjeg tržišta nužno je osigurati međusobnu suradnju nadležnih tijela, ali i suradnju nadležnih tijela s ostalim javnopravnim tijelima, a sve kako bi se spriječilo kršenje ili mogućnost kršenja propisa kojima se štite prava i interesi potrošača. S tim u vezi cilj je Uredbe osnažiti već postojeći sustav suradnje nacionalnih nadležnih tijela odgovornih za izvršavanje propisa o zaštiti potrošača na način da se propišu uvjeti za osiguravanje djelotvorne koordinacije među različitim nadležnim tijelima koja sudjeluju u Mreži nadležnih tijela uspostavljenoj Uredbom (EZ) br. 2006/2004 kao i omogućiti djelotvornu koordinaciju među ostalim javnopravnim tijelima na razini država članica, što će se postići određivanjem jedinstvenog ureda za vezu. Koordinacijsku ulogu jedinstvenog ureda za vezu trebalo bi u svakoj državi članici povjeriti javnopravnom tijelu koje bi trebalo imati dostatne ovlasti i potrebna sredstva za preuzimanje te ključne uloge. Države članice surađuju na osnovi načela uzajamnosti u razmjeni informacija, otkrivanju i istrazi povreda unutar zajedničkog tržišta te u poduzimanju aktivnosti koje će dovesti do prekida ili zabrane nedozvoljenog ponašanja trgovca te unaprijedila provedba propisa koji štite prava i interese potrošača.”

Odabrali i pripremili:
Danijela Kalanj, mag. iur. 
Željko Tomljenović, mag. iur.