18.01.2022.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti zraka i Prijedlog Zakona o strateškim robnim zalihama.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti zraka

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti zraka podnijela je  Vlada Republike Hrvatske, aktom od 30. prosinca 2021. godine. U prijedlogu se ukratko opisuje postojeće stanje u području zaštite zraka te se navode izmjene koje će se predloženim zakonom provesti na tom području:

„Područje zaštite zraka uređeno je postojećim Zakonom o zaštiti zraka („Narodne novine", broj 127/19.) (u daljnjem tekstu: postojeći Zakon o zaštiti zraka) kojim se određuju nadležnosti i odgovornost za zaštitu zraka, planski dokumenti, praćenje i procjenjivanje kvalitete zraka, mjere za sprječavanje i smanjivanje onečišćavanja zraka, izvještavanje o kvaliteti zraka i razmjeni podataka, djelatnost praćenja kvalitete zraka i emisija u zrak, informacijski sustav zaštite zraka, financiranje zaštite zraka, te upravni i inspekcijski nadzor. Nadalje postojećim Zakonom o zaštiti zraka propisano je donošenje niza podzakonskih propisa kojima se pobliže uređuju pojedine teme u području zaštite zraka.

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti zraka usklađuju se određeni pojmovi sa novom Uredbom (EU) 2019/1020 Europskog parlamenta i Vijeća od 20. lipnja 2019. o nadzoru tržišta i sukladnosti proizvoda i o izmjeni Direktive 2004/42/EZ i Uredbi (EZ) br. 765/2008 i (EU) br. 305/2011 (SL L 169, 25.6.2019. ) u dijelu koji se odnosi na distributera, fizičku osobu - obrtnika, proizvođača i uvoznika.

Prijedlogom Zakona se uređuje pitanje izdavanja suglasnosti Ministarstva za kupovinu i korištenje strogo ograničenih količina proizvoda koji odstupaju od graničnih vrijednosti sadržaja hlapivih organskih spojeva propisanima Uredbom iz članka 48. postojećeg Zakona o zaštiti zraka koja se odnosi na boje i lakove koji se koriste u graditeljstvu i proizvode za završnu obradu vozila u svrhu održavanja i / ili obnove građevine i starodobnog vozila - oldtimer koja su zaštićena kulturna dobra i time se provodi dodatno usklađenje s Direktivom 2004/42/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 21. travnja 2004. o ograničavanju emisija hlapivih organskih spojeva nastalih upotrebom organskih otapala u određenim bojama i lakovima i proizvodima za završnu obradu vozila, te o izmjeni Direktive 1999/13/EZ (SL L 143, 30. 4. 2004.).

Ovim se Prijedlogom Zakona određuju nadležnosti i odgovornost dionika u postupku donošenja i provedbe akcijskih planova za poboljšanje kvalitete zraka.

Određuje se nadležnost Ministarstva u dijelu donošenja akcijskih planova za poboljšanje kvalitete zraka kroz davanje mišljenje o prihvatljivosti koja je sastavni dio odluke o donošenju akcijskog plana.

Osigurava se jasno definiranje obveza dionika vezano uz provedbu mjera definiranih akcijskim planovima za poboljšanje kvalitete zraka. Dodatno se propisuje da u slučaju neizvršavanja i neprovođenja planiranih mjera odnosno neostvarivanja zadanih ciljeva po potrebi pokreće postupak izmjena i dopuna akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka.

Daje se ovlaštenje ministru nadležnom za poslove zaštite okoliša da pravilnikom uredi:

- sadržaj i format akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka

- način i postupak donošenja akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka

- obaveze jedinica lokalne samouprave odnosno Grada Zagreba, ministarstva nadležnog za zaštitu zraka i drugih tijela u postupku donošenja i praćenja provedbe akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka.

Uređuje se pravni okvir koji se odnosi na upis podataka o uređajima za loženje i plinskim turbinama u registar i dostava podataka o istima kao i pravni okvir vezan uz uvjete koje moraju ispunjavati ispitni laboratoriji u pogledu iskustva djelatnika kao i pravni okvir vezan uz norme i mjerenje emisija onečišćujućih tvari u zrak iz malih kućnih ložišta.“

Prijedlog Zakona o strateškim robnim zalihama

Vlada Republike Hrvatske podnijela je predsjedniku Hrvatskog sabora Prijedlog Zakona o strateškim robnim zalihama, aktom od 30. prosinca 2021. godine. U prijedlogu se taksativno navode pitanja koja će se urediti novim zakonom kao i osnovni ciljevi kojima se teži novim uređenjem na podruju strateških robnih zaliha:

„Osnovna pitanja koja se trebaju urediti Zakonom jesu:

- način i postupak formiranja, korištenja, obnavljanja i čuvanja robnih zaliha

- način formiranja Bilance strateških robnih zaliha i popis obveznih artikala u istoj

- prava i dužnosti državnih tijela u svezi s robnim zalihama

- definiranje prava upravljanja robnim zalihama i obavljanja poslova s robnim zalihama, kao i odgovornosti za stručno izvršavanje poslova

- procedure iz dosadašnje prakse Ravnateljstva u vezi poslovanja propisati kroz pravilnike - način i izvori financijskih sredstava za stvaranje robnih zaliha

- obavljanje upravnih i gospodarskih poslova u svezi s robnim zalihama

- način osiguravanja nadzora i ovlaštenja nadležnih državnih tijela na funkcioniranje strateških robnih zaliha.

Osnovni ciljevi Zakona su da se:

- odredi namjena odnosno potrebe za koje se formiraju robne zalihe

- na funkcionalan i operativan, ali racionalan način odredi namjena i razina formiranja robnih zaliha i vrsta roba koje čine stalne robne zalihe

- omogući Vladi Republike Hrvatske brzo i učinkovito djelovanje u smislu možebitne potrebe izmjene Bilance roba strateških robnih zaliha posebno poučeni primjerima iz nedavnih potresa u Zagrebu i Banovini

-jasno odredi procedura u kojima su jasno navedena tijela koja daju naloge za upotrebu robnih zaliha u slučaju potrebe

- prilagodi stupanj tajnosti realnim gospodarskim prilikama u gospodarskim subjektima koji su angažirani od strane Ravnateljstva na poslovima skladištenja robnih zaliha

- osiguraju stabilni i stalni izvori financiranja za robne zalihe

- osigura učinkovito praćenje i kontrola poslovanja s robnim zalihama.“

Priredila:

Ana Turić, mag.iur.