12.02.2020.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog Zakona o strancima i Konačni prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta.

Prijedlog Zakona o strancima

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po redovnom postupku 7. veljače 2020. godine Saboru Prijedlog Zakona o strancima, u kojem je između ostalog navedeno:

“Donošenjem predloženog Zakona omogućuje se reguliranje privremenog boravka iz humanitarnih razloga za pripadnike hrvatskog naroda koji imaju strano državljanstvo, propisuju se povoljnije odredbe za stjecanje stalnog boravka u Republici Hrvatskoj za članove obitelji hrvatskih državljana i pripadnike hrvatskog naroda koji imaju strano državljanstvo. Kao najvažnija novina u odnosu na važeći Zakon je propisivanje novog modela reguliranja zapošljavanja stranaca. Prijedlogom zakona propisano je da se u postupku podnošenja zahtjeva za izdavanje dozvola za boravak i rad prilaže pozitivno mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, budući da Vlada Republike Hrvatske više neće propisivati godišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca. Također, propisuju se kategorije poslova za koje Ministarstvo unutarnjih poslova, putem nadležne policijske uprave odnosno postaje, izdaje dozvole za boravak i rad bez mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje primjerice za EU plavu kartu, investitore, pružatelje usluga. Ujedno je, zbog novog načina zapošljavanja, propisana veća povezanost državnih tijela i institucija (policijske uprave/postaje, porezna uprava, mirovinsko i zdravstveno osiguranje te druga inspekcijska tijela iz svoje nadležnosti) u dijelu provođenja kontrole kao i zaštita radnika i njihovih prava.”

Konačni prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po redovnom postupku 5. prosinca 2019. godine Saboru Konačni prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, u kojem je između ostalog navedeno:

“Ovim Zakonom definirat će se područje koje zahvaća odnosno na koje se odnosi konkretan Zakon, mjesta, razdoblje i način obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta te druge aktivnosti vezane uz navedeno. Zakonom će se uspostaviti posebno međuresorno tijelo sastavljeno od predstavnika svih relevantnih institucija Republike Hrvatske, kao i predstavnika same braniteljsko - stradalničke populacije (Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj) koje će imati važnu ulogu u praćenju i analizi stanja na vukovarskom području te predlaganju razvojno-poticajnih mjera za područje Vukovara. S tim u vezi, posljedično će Zakon imati pozitivan učinak na društveni razvoj vukovarskog područja s naglaskom na demografski, gospodarski, kulturni, odgojno-obrazovni odnosno znanstveno-istraživački razvoj, stabilizaciju i očuvanje mira. Problematika kojom se ovaj Zakon bavi zahvaća prvenstveno stanovništvo vukovarskog područja, odnosno hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata s vukovarskog područja, međutim, ovaj će se Zakon odnositi i na svu braniteljsko-stradalničku populaciju odnosno stanovništvo Republike Hrvatske koje prepoznaje žrtvu Vukovara odnosno njegovu ulogu grada heroja u uspostavi suvereniteta Republike Hrvatske.“

Odabrao i pripremio:
Željko Tomljenović, mag. iur.