09.10.2019.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o cestama, s Konačnim prijedlogom Zakona te Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po hitnom postupku 3. listopada 2019. godine Saboru Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o cestama, u kojem je između ostalog navedeno: 

„Predloženim zakonom će se pojedini poslovi državne uprave iz nadležnosti ureda državne uprave povjeriti nadležnim upravnim tijelima županija, odnosno Grada Zagreba u čijem je djelokrugu obavljanje povjerenih poslova državne uprave koji se odnose na prostorno uređenje. Slijedom navedenoga, donošenjem ovoga zakona vrši se usklađenje sa Zakonom o sustavu državne uprave (Narodne novine, broj 66/19) u cilju uspostave jedinstvenog pravnog sustava Republike Hrvatske.“

Klub zastupnika SDP-a podnio je po redovnom postupku 26. rujna 2019. godine Saboru Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o održivom gospodarenju otpadom, u kojem je između ostalog navedeno: 

„Ovim Zakonom djelomično se prenose odredbe Direktive (EU) 2019/904 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 5. lipnja 2019. o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš (SL L155, 12.6.2019.) i to upravo one odredbe koje se odnose na ograničenja stavljanja na tržište pojedinih plastičnih proizvoda i to prije roka koji je propisan istom Direktivom. Naime, predlagatelj smatra da mjere koje je RH do sada koristila (obvezna naplata plastičnih vrećica, povećanje naknade za gospodarenje otpadnom ambalažom) nije u dovoljnoj mjeri smanjila upotrebu plastičnih vrećica te je nužno uvođenje dodatnih, efikasnijih mjera. Svrha ovog Zakona je smanjiti negativni utjecaj plastičnih vrećica za nošenje i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu na okoliš, posebice na vode, morski okoliš i zdravlje ljudi te doprinos uspostavi kružnog gospodarstva.“

 
Odabrali i pripremili:
Danijela Kalanj, mag. iur.  
Željko Tomljenović, mag. iur.