17.10.2023.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog zakona o mjerama ograničavanja, s konačnim prijedlogom zakona, Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Prijedlog zakona o mjerama ograničavanja, s Konačnim prijedlogom zakona

Prijedlog zakona o mjerama ograničavanja, s Konačnim prijedlogom zakona podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 4. listopada 2023. godine uz prijedlog da se sukladno članku 204. Poslovnika Hrvatskog sabora predloženi Zakon donese po hitnom postupku.

Kako je navedeno u ocjeni trenutnog stanja „uzevši u obzir višestruko povećavanje obima mjera ograničavanja koje Republika Hrvatska provodi, te velik broj preporuka MONEYVAL-a i FATF-a koje se odnose na pravnu regulativu za provedbu mjera ograničavanja, razvidno je kako je nužno da se pitanja provođenja mjera ograničavanja podrobnije reguliraju no što je to važećim Zakonom učinjeno.

Novim Zakonom o mjerama ograničavanja odgovorit će se na potrebe nastale višestrukim povećanjem obima mjera koje Republika Hrvatska provodi uslijed do sada nezabilježenih sankcija koje je Europska unija uvela protiv Ruske Federacije. Također, ispunit će se i dio preporuka MONEYVAL-a i FATF-e koje se odnose na provođenje sankcijskih režima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Zakonom će posebno biti razrađeni postupci kojima Republika Hrvatska predlaže uvrštavanje fizičkih ili pravnih osoba na sankcijske popise Europske unije ili Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Također će biti reguliran postupak kojim Republika Hrvatska uvodi mjere ograničavanja protiv pojedinaca i skupina, sukladno Rezoluciji 1373 (2001) Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Zakonom će biti regulirana i provedba rezolucija kojima se reguliraju sankcijski režimi protiv pojedinaca i skupina koje su uključene u teroristička djelovanja. U Zakonu se posebno tretira i pitanje skidanja fizičkih i pravnih osoba sa sankcijskih popisa, kao i odlučivanje o zahtjevima za odstupanja od primjene pojedine mjere ograničavanja.“

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 12. listopada 2023. godine.

Ovim Prijedlogom zakona mijenja se iznos zaduživanja na inozemnom i domaćem tržištu novca i kapitala, što je iskazano u Računu financiranja, kao i visina zaduženja i tekuće otplate glavnice duga za izvanproračunske korisnike. Također, mijenja se i iznos proračunske zalihe. Nadalje, produžen je i krajnji rok povrata beskamatnog zajma jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje čiji se rokovi utvrđuju navedenim Zakonom.

 

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 12. listopada 2023. godine. uz prijedlog da se sukladno članku 204. Poslovnika Hrvatskog sabora predloženi Zakon donese po hitnom postupku.

U Prijedlogu se navodi kako slijedi:

„Predlaganjem ovoga Zakona otklanjaju se formalnopravni nedostatci vezano za stupanje na snagu Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor nastali kao posljedica presedanskog postupka Predsjednika Republike Hrvatske koji nije potpisao odluku o proglašenju predmetnog Zakona u roku koji bi omogućio njegovo stupanje na snagu onako kako je predvidio Hrvatski sabor, a sukladno odluci Ustavnog suda Republike Hrvatske prema kojoj je prethodni Zakon prestao važiti s danom 1. listopada 2023.

Hrvatski sabor donio je Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor (u daljnjem tekstu: Zakon) dana 28. rujna 2023., a koji je objavljen u „Narodnim novinama“ broj 114/23., od 4. listopada 2023. U članku 18. predmetnoga Zakona utvrđeno je da će Zakon stupiti na snagu dana 1. listopada 2023., u skladu s Odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske, broj U-I-4089/2020, U-I3864/2022 i U-I-7166/2022 od 7. veljače 2023. („Narodne novine“, broj 24/23.). Člankom 90. Ustava propisano je da se prije nego što stupe na snagu zakoni i drugi propisi državnih tijela objavljuju u „Narodnim novinama“, službenom listu Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike Hrvatske proglasio je Zakon Odlukom o proglašenju Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor od 3. listopada 2023. S obzirom da je Zakon proglašen i objavljen u „Narodnim novinama“ nakon dana stupanja na snagu utvrđenog samim Zakonom, potrebno je donijeti zakon kojim će se ispuniti formalnopravne pretpostavke za njegovo stupanje na snagu sukladno članku 90. stavku 1. Ustava.

Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, u svom sadržajnom obliku, bio je objavljen u postupku savjetovanja s javnošću od 25. svibnja do 24. lipnja 2023. te je time ispunjena obveza iz članka 11. Zakona o pravu na pristup informacijama („Narodne novine“, br. 25/13., 85/15. i 69/22.).

Za Zakon je provedena prethodna procjena učinaka propisa te je time ispunjena obveza iz članka 16. Zakona o procjeni učinaka propisa („Narodne novine“, broj 44/17.).“

Pripremila: Lidija Doko mag. iur.

Fotografija: Novi informator

Ključne riječi: novi akti u saborskoj proceduri, izbor zastupnika, državni proračun, mjere ograničavanja