03.10.2023.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o upravnoj inspekciji i Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o upravnoj inspekciji

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o upravnoj inspekciji podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 21. rujna 2023.

U Prijedlogu se obrazlaže potreba za donošenjem novog zakona:

„Ovim Zakonom osigurava se postizanje veće učinkovitosti u provedbi inspekcijskog nadzora, usklađivanje pojedinih odredbi Zakona o upravnoj inspekciji („Narodne novine“ br. 15/18. i 98/19.) s odredbama Zakona o državnim službenicima („Narodne novine“ br. 92/05., 140/05., 142/06., 77/07., 107/07., 27/08., 34/11., 49/11., 150/11., 34/12., 38/13., 37/13., 1/15., 138/15., 102/15., 61/17., 70/19., 98/19., 141/22.) te uređenje prekršajnih kazni na način da su kazne iskazane u kunama pretvorene u eure.

Prema odredbi članka 24. Zakona o upravnoj inspekciji upravni inspektor sastavlja zapisnik o inspekcijskom nadzoru u slučaju kad utvrdi nezakonitosti, nepravilnosti i nedostatke u radu naziranog tijela, kao i u slučaju kad ne utvrdi nezakonitosti, nepravilnosti i nedostatke u radu nadziranog tijela, bilo da se radi o neposrednom ili posrednom inspekcijskom nadzoru. Predloženom izmjenom navedene odredbe Zakona upravni inspektor ne sastavlja zapisnik ako u provedbi posrednog inspekcijskog nadzora ne utvrdi nezakonitosti, nepravilnosti i nedostatke u radu nadziranog tijela, što pridonosi učinkovitijem postupanju upravne inspekcije.

Odredbama članka 33. važećeg Zakona propisano je postupanje upravne inspekcije po predstavkama. Zbog nedorečenosti odredbe ovoga članka Zakona, koja upućuje na odredbu članka 14. Zakona, izvodi se zaključak da upravni inspektor u postupanju povodom predstavke, u provedbi inspekcijskog nadzora sastavlja zapisnik i u slučaju kad nisu utvrđene nezakonitosti, nepravilnosti odnosno nedostaci u radu nadziranog tijela, a što dovodi do smanjene učinkovitosti u postupanju upravne inspekcije, imajući u vidu da nakon dostave zapisnika čelniku nadziranog tijela treba proteći rok za izjavljivanje primjedbi, da bi podnositelj predstavke bio obaviješten o konačnom ishodu postupanja povodom predstavke. Stoga je učinkovitije da upravni inspektor, kad u postupanju po predstavci, u provedbi posrednog inspekcijskog nadzora utvrdi da nisu počinjene nezakonitosti, nepravilnosti odnosno nedostaci, o tome obavijesti čelnika nadziranog tijela, kao i podnositelja predstavke, a u slučaju kad su utvrđene nezakonitosti, nepravilnosti odnosno nedostaci, da sastavi zapisnik i isti dostavi čelniku nadziranog tijela.

U praksi je uočena i potreba dostave upozorenja čelnicima nadziranih tijela, već prilikom traženja izvješća o navodima u predstavci, kako bi što prije uočili moguće nezakonito ili nepravilno postupanje i pristupili otklanjanju nezakonitosti, nepravilnosti odnosno nedostataka u radu nadziranog tijela, pa je isto uređeno predloženom odredbom.“

Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine

Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine podnijela je dr. sc. Katarina Peović, zastupnica u Hrvatskom saboru, aktom od 19. rujna 2023. godine.

Kao svrha Zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine  istaknuto je:

„- definirati postupak ispitivanja porijekla imovine;

- omogućiti i oduzimanje nezakonito stečene imovine i prijenos u državno vlasništvo imovine koja je stečena suprotno zakonu ili drugom propisu;

- u postupku ispitivanja porijekla utvrditi postojanje odnosno nepostojanje nerazmjera izmedu imovine i prihoda ispitanika;

- omogućiti da na osnovi prijedloga nadležnih tijela državne uprave, nadležno porezno tijelo donese zaključak o pokretanju postupka te pozove ispitanika da u propisanom roku podnese izjavu o svojoj cjelokupnoj imovini i izvorima sredstava, o vremenu stjecanja i nabavnoj vrijednosti imovine, o osobnim troškovima i troškovima domaćinstva te da pruži i druge potrebne podatke.“

Pripremila: Lidija Doko mag. iur.

Fotografija: Novi informator