22.01.2020.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija, Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o obavljanju studentskih poslova, s Konačnim prijedlogom Zakona, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po redovnom postupku 9. siječnja 2020. godine Saboru Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija, u kojem je između ostalog navedeno:

“Cilj ovoga Prijedloga zakona je povećati mobilnost stručnjaka i osigurati slobodu pružanja usluga, dok se ograničenja pristupu reguliranim profesijama mogu opravdati ciljevima od javnog interesa. U tom smislu, zdravstvenim profesijama dodijeljen je poseban status, jer se osiguravanje visoke razine zaštite zdravlja ljudi mora uzeti u obzir kod ocjenjivanja proporcionalnosti uvjeta za zdravstvene profesije. Ovim Prijedlogom zakona, radi usklađivanja s Direktivom, na precizniji način definiraju pojmovi „stručno osposobljavanje i usavršavanje" i „odgovorna osoba na upravljačkim i rukovodećim pozicijama" te se propisuje kumulativno ispunjavanje uvjeta, u slučaju privremenog i povremenog pružanja usluga, prema kojima nadležno tijelo može zatražiti dodatne dokumente, samo ako postoje regionalne razlike koje se odnose na regulirane profesije. Nadalje, izričito se propisuje daje nadležno tijelo dužno priznati dokaze o stručnoj kvalifikaciji za doktora dentalne medicine izdane u Talijanskoj Republici, Kraljevini Španjolskoj, Saveznoj Republici Austriji, Češkoj Republici, Slovačkoj Republici i Rumunjskoj doktorima dentalne medicine koji su započeli studij na ili prije datuma navedenog u Prilogu V. Direktive. Također, propisuje se da potvrda koja se prilaže dokazu o stručnoj kvalifikaciji treba potvrditi i da je osoba stvarno, zakonito i kao glavnu djelatnost obavljala dentalnu djelatnost.”

Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o obavljanju studentskih poslova, s Konačnim prijedlogom Zakona

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po hitnom postupku 16. siječnja 2020. godine Saboru Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o obavljanju studentskih poslova, s Konačnim prijedlogom Zakona, u kojem je između ostalog navedeno:

“S ciljem jačanja internacionalizacije visokog obrazovanja, reguliranja potreba tržišta rada, suradnje visokog obrazovanja i gospodarstva te položaja stranih studenata u skladu s propisima Republike Hrvatske, ovim se zakonom predlaže da se u definiciju studenta uključe svi studenti koji studiraju na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj, bez obzira na državljanstvo. Osim toga, iz definicije pojma student, koja se predlaže ovim zakonom, pojašnjava se koje se još osobe smatraju studentima: studenti na razmjeni na visokom učilištu u Republici Hrvatskoj, pri čemu razmjena mora biti regulirana sporazumom između visokih učilišta, kao i studenti državljani Republike Hrvatske, državljani Europske unije, Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a studiraju na visokom učilištu izvan Republike Hrvatske. Nadalje, predloženi zakon usklađuje se s propisima Republike Hrvatske, koji omogućavaju rad državljana trećih zemalja - Zakonom o strancima (Narodne novine, br. 130/11, 74/13, 69/17, 46/18 i 66/19), te koji osigurava jednaka prava u visokom obrazovanju osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom - Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti (Narodne novine, br. 70/15 i 127/17).”

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po redovnom postupku 16. siječnja 2020. godine Saboru Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina, u kojem je između ostalog navedeno:

“Ovim se izmjenama, odnosno dopunama Zakona nastoji odgovoriti na prepreke za dovršenje uspostave unutarnjeg tržišta prirodnog plina koje proizlaze iz izostanka primjene tržišnih pravila Europske unije na transportne plinovode koji vode prema trećim zemljama i iz njih. Izmjenama uvedenima ovim Zakonom nastoji se osigurati da se pravila primjenjiva na transportne plinovode koji povezuju dvije ili više država članica primjenjuju i unutar Europske unije na transportne plinovode koji vode prema trećim zemljama i iz njih. Time će se ostvariti dosljednost pravnog okvira unutar Europske unije te istodobno izbjeći narušavanje tržišnog natjecanja na unutarnjem energetskom tržištu u Europske uniji i negativni učinci na sigurnost opskrbe. Također, ovim Zakonom će se povećati transparentnost i pružiti pravna sigurnost za sudionike na tržištu, posebno ulagače u plinsku infrastrukturu i korisnike sustava, u pogledu pravnog režima koji se primjenjuje. Također, ovim se izmjenama, odnosno dopunama Zakona nastoji odgovoriti na prepreke dovršenju unutarnjeg tržišta prirodnog plina koje proizlaze iz izostanka primjene tržišnih pravila Europske unije na transportne plinovode koji vode prema trećim zemljama i iz njih. Izmjenama, odnosno dopunama uvedenima ovom Zakonom nastoji se osigurati da se pravila primjenjiva na transportne plinovode koji povezuju dvije ili više država članica primjenjuju i unutar Europske unije na transportne plinovode koji vode prema trećim zemljama i iz njih.”

Odabrala i pripremila:
Danijela Kalanj, mag. iur.