19.10.2021.

Novi akti u saborskoj proceduri

Konačni prijedlog Zakona o institucionalnom okviru za korištenje fondova Europske unije u Republici Hrvatskoj.

Konačni prijedlog Zakona o institucionalnom okviru za korištenje fondova Europske unije u Republici Hrvatskoj

Vlada Republike Hrvatske je 29. travnja 2021. godine po redovnom postupku Hrvatskom saboru podnijela Konačni prijedlog Zakona o institucionalnom okviru za korištenje fondova Europske unije u Republici Hrvatskoj. U prijedlogu se ocjenjuje postojeće stanje i određuju osnovna pitanja koja će se spomenutim Zakonom urediti:

„Ulaskom u novo financijsko razdoblje Europske unije od 2021. do 2027. godine, Republici Hrvatskoj otvaraju se mogućnosti korištenja financijskih sredstava iz fondova Europske unije (u daljnjem tekstu: EU fondovi) sukladno regulatornom okviru Europske unije, odnosno sukladno prijedlogu Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju zajedničkih odredbi o Europskom fondu za regionalni razvoj, Europskom socijalnom fondu plus, Kohezijskom fondu i Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo i financijskih pravila za njih i za Fond za azil i migracije, Fond za unutarnju sigurnost i Instrument za upravljanje granicama i vize te prijedlozi uredbi za pojedini EU fond, koji uslijed okolnosti uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 u svom konačnom oblikuješ nije usvojen, a novo financijsko razdoblje započelo je 1. siječnja 2021.

Slijedom navedenoga, potrebno je uspostaviti stabilan institucionalni okvir nacionalnim zakonom, neovisnim o regulatornom okviru Europske unije te dalje jačati kapacitete nadležnih tijela za izradu i provedbu javnih projekata i politika.

Ovim Zakonom će se uspostaviti institucionalni okvir za korištenje EU fondova od financijskog razdoblja 2021.-2027. te će se odrediti provedba aktivnosti jačanja kapaciteta institucionalnog okvira za korištenje EU fondova, kao i korisnika, partnera i suradnika na projektima financiranim iz EU fondova. Predloženim Zakonom bi se odredilo Koordinacijsko tijelo i njegove temeljene funkcije u institucionalnom okviru za korištenje EU fondova te programska tijela za upravljanje provedbom i za reviziju programa u svakom od sustava upravljanja i kontrole, dok bi se funkcije i odgovornosti istih, odnosno način obavljanja funkcija Koordinacijskog tijela dodatno uredile uredbama Vlade Republike Hrvatske, nakon usvajanja mjerodavnih pravnih propisa Europske unije.

Na navedeni način, osigurao bi se kontinuitet i kroz buduća financijska razdoblja (počevši od financijskog razdoblja koje počinje s 1. siječnja 2021.), čime bi trajno, na odgovarajući način, bile osigurane pretpostavke za programiranje, uspostavu i nadzor institucionalnog okvira svakog pojedinog financijskog razdoblja te aktivnosti jačanja kapaciteta institucionalnog okvira.”

Obradila i pripremila:
Ana Turić, mag.iur.