18.10.2023.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog zakona o povlasticama u prometu, s Konačnim prijedlogom zakona i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Prijedlog zakona o povlasticama u prometu, s Konačnim prijedlogom zakona

Prijedlog zakona o povlasticama u prometu, s Konačnim prijedlogom zakona podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 12. listopada 2023. godine uz prijedlog da se sukladno članku 204. Poslovnika Hrvatskog sabora predloženi Zakon donese po hitnom postupku.

Trenutno važećim Zakonom o povlasticama u unutarnjem putničkom prometu („Narodne novine“ br. 97/00., 101/00. - ispravak i 98/19.) uređuje se krug osoba državljana Republike Hrvatske i njihovih pratitelja koji imaju pravo na povlasticu u putničkom prometu (u unutarnjem putničkom prometu) na teritoriju Republike Hrvatske u željezničkom i pomorskom putničkom prometu, broj i namjena putovanja godišnje, visina povlastice, način i sredstva korištenja povlastice.

„Ovim Prijedlogom zakona uređuju se kategorije osoba koje imaju pravo na povlastice u prometu: učenici, studenti, osobe s invaliditetom, hrvatski ratni vojni invalidi i civilni invalidi iz Domovinskog rata, ratni vojni invalidi, mirnodopski vojni invalidi, civilni invalidi rata, civilni stradalnici iz Domovinskog rata, članovi njihovih obitelji, pratitelji te način i sredstva korištenja povlastica.

Uređuje se izdavanje Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom kojom te osobe ostvaruju prava iz područja mobilnosti i to u putničkom željezničkom, putničkom pomorskom i cestovnom prijevozu na teritoriju Republike Hrvatske.

Također, uređuje se i uvođenje Europske iskaznice za osobe s invaliditetom, koja će se izdavati istovremeno s Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom, kojom te osobe potvrđuju status osobe s invaliditetom u zemljama Europske unije. Europska iskaznica za osobe s invaliditetom omogućuje osobama s invaliditetom ostvarivanje prava iz područja turizma, kulture, sporta i zabave.

Na temelju Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom izdaje se i Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom za parkiranja na posebno označenim mjestima namijenjenih za osobe s invaliditetom i udruge osoba s invaliditetom.

Uspostavlja se i uređuje način vođenja i sadržaj Središnjeg registra prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti i način prikupljanja podataka. Prekršajne odredbe propisane su u hrvatskim kunama, što je potrebno promijeniti u eure.“

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj podnio je Klub zastupnika Mosta, aktom od 10. listopada 2023. godine.

U Prijedlogu se navodi kako slijedi:

Predloženim izmjenama Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj predlaže se produljiti razdoblje dvojnog iskazivanja cijena za daljnjih 12 mjeseci.

Naime, brojni građani Republike Hrvatske trenutno mogu pratiti koliko su proizvodi poskupjeli budući da su cijene još uvijek iskazane i u kunama. Kada od 1. siječnja 2024. te cijene budu iskazane isključivo u eurima, bit će jako teško to razaznati. Ni jedna država nije u eurozonu ulazila s ovakvom inflacijom i poteškoćama za građane.

U srpnju 2022. stopa inflacije je iznosila 12,3 % što je rekordna stopa inflacije od početka mjerenja Državnog zavoda za statistiku. Prema popisu stanovništva, postotak stanovništva starijeg od 65 godina je 22.45 %. Osobama starije životne dobi može biti teže koristiti moderne tehnologije i preračunavati cijene iz kuna u eure te im zbog toga može biti otežano praćenje poskupljenja proizvoda. Cijene se mijenjaju svakodnevno i teško ih je pratiti same po sebi, a kamoli kad još usput morate preračunavati eure u kune. Valja istaknuti da su osobe starije životne dobi češće u riziku od siromaštva.

Vlada Republike Hrvatske je, u jeku inflacije, u više navrata i sama ukazivala na neopravdano povećanje cijena pod izlikom uvođenja eura te sada očekujemo da i Vlada, kada već nije na vrijeme zaštitila građane kroz druge mehanizme, napravi ovaj ustupak kako bi građani lakše pratili promjene cijena te time poslala snažniju poruku trgovcima, u smislu većeg potrošačkog i Vladinog nadzora nad potencijalnim budućim neopravdanim povećanjem cijena.

Zbog svega navedenoga predlaže se izmijeniti članak 43. stavak 1. Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj i propisati da dvojno iskazivanje cijena završava dvije godine nakon uvođenja eura.“

Pripremila: Lidija Doko mag. iur.

Fotografija: Novi informator