21.04.2020.

Novi akti u proceduri

Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji, s Konačnim prijedlogom zakona, Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o strancima, s Konačnim prijedlogom zakona, Prijedlog Zakona o provedbi Uredbe (EU) 2019/1021 o postojanim organskim onečišćujućim tvarima, s Konačnim prijedlogom zakona.

Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji, s Konačnim prijedlogom zakona

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po hitnom postupku 16. travnja 2020. Saboru Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji, s Konačnim prijedlogom zakona, u kojem je između ostalog navedeno:

Uzimajući u obzir stanje nastalo zbog epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, a u cilju smanjenja socijalnih kontakata i zaštite građana i službenika koji provode upravne radnje povodom zahtjeva stranaka, potrebno je omogućiti produženje roka važenja potvrde o prijavi privremenog boravka odnosno izdane boravišne iskaznice čiji rok važenja istječe ili će isteći za vrijeme trajanja epidemije. Predloženom dopunom bi se omogućilo njihovo korištenje za vrijeme trajanja epidemije, a najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije. Nadalje, Prijedlogom zakona propisuje se da radnje u upravnom postupku koje su državljani država članica EGP-a i članovi njihovih obitelji dužni poduzeti u rokovima propisanim odredbama Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji, a čiji je krajnji rok poduzimanja bio počevši od 11. ožujka 2020. godine ili će biti za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, mogu poduzeti najkasnije u roku od 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.”

Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o strancima, s Konačnim prijedlogom zakona

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po hitnom postupku 16. travnja 2020. Saboru Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o strancima, s Konačnim prijedlogom zakona, u kojem je između ostalog navedeno:

“Odredbama Zakona o strancima (Narodne novine, br. 130/11, 74/13, 69/17 i 46/18) propisano je da se državljanima trećih zemalja dozvola boravka izdaje na rok važenja odobrenog privremenog boravka, a državljaninu treće zemlje s odobrenim stalnim boravkom na rok važenja od pet godina. Uzimajući u obzir stanje nastalo zbog epidemije bolesti COVID19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, a u cilju smanjenja socijalnih kontakata i zaštite građana i službenika koji provode upravne postupke, potrebno je omogućiti produženje roka važenja dozvole boravka, čiji rok važenja ističe ili će isteći za vrijeme trajanja epidemije. Predloženom dopunom bi se omogućilo njihovo korištenje za vrijeme trajanja epidemije, a najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije. Nadalje, propisuje se da radnje u upravnom postupku koje su državljani trećih zemalja dužni poduzeti u rokovima propisanim odredbama Zakona o strancima, a čiji je krajnji rok poduzimanja bio počevši od 11. ožujka 2020. godine ili će biti za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, državljani trećih zemalja mogu poduzeti najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije. U skladu s člankom 204. Poslovnika Hrvatskoga sabora (Narodne novine, br. 81/13, 113/16, 69/17 i 29/18) predlaže se donošenje ovoga Zakona po hitnom postupku kako bi se državljanima trećih zemalja omogućilo produženje roka važenja dozvole boravka, čiji rok važenja ističe ili će isteći za vrijeme trajanja epidemije, čime bi se smanjili socijalni kontakti i zaštitili državljani trećih zemalja i službenici, jer se za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 ne bi provodili upravni postupci u kojima se izdaju dozvole boravka.”

Prijedlog Zakona o provedbi Uredbe (EU) 2019/1021 o postojanim organskim onečišćujućim tvarima, s Konačnim prijedlogom zakona

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po hitnom postupku 16. travnja 2020. Saboru Prijedlog Zakona o provedbi Uredbe (EU) 2019/1021 o postojanim organskim onečišćujućim tvarima, s Konačnim prijedlogom zakona, u kojem je između ostalog navedeno:

Zakon o provedbi Uredbe (EZ) br. 850/2004 o postojanim organskim onečišćujućim tvarima donesen je 2013. godine, a stupio je na snagu 7. prosinca 2013. godine. Zakon je jednom izmijenjen i dopunjen te su izmjene i dopune stupile na snagu 30. svibnja 2019. godine. U međuvremenu je na razini Europske unije donesena Uredba (EU) 2019/1021 Europskog parlamenta i Vijeća od 20. lipnja 2019. godine o postojanim organskim onečišćujućim tvarima (preinaka) (SL L 169, 25. 6. 2019.) (u daljnjem tekstu: Uredba (EU) 2019/1021) kojomje Uredba (EZ) br. 850/2004 o postojanim organskim onečišćujućim tvarima stavljena izvan snage. Ova je Uredba u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u svim državama članicama. Stupila je na snagu 15. srpnja 2019. godine. Za provedbu Uredbe (EU) 2019/1021 potrebno je donijeti predloženi Zakon o provedbi Uredbe (EU) 2019/1021. Ovim Zakonom definiraju se nadležna tijela i zadaće istih za provedbu Uredbe (EU) 2019/1021. Nadalje, definiraju se obveze izvješćivanja, tko provodi upravni, a tko inspekcijski nadzor nad provedbom Uredbe (EU) 2019/1021 te se propisuju novčane kazne za nepoštivanje pojedinih odredbi ovoga Zakona. Zaključno, u završnim odredbama stavlja se izvan snage do tada važeći Zakon i stupanje na snagu ovoga Zakona.”

 

Odabrali i pripremili:
Danijela Kalanj, mag.iur.
Željko Tomljenović, mag.iur.