03.10.2017.

Nastavnici Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija zagrebačkog Sveučilišta upozoravaju na nezakonitosti

Nastavnici i vanjski suradnici Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija zagrebačkog Sveučilišta ustvrdili su u ponedjeljak kako je učinjena nesaglediva šteta studentima, filozofiji kao struci te ugledu Sveučilišta u Zagrebu nizom protuzakonitih, protustatutarnih i krajnje nekorektnih postupaka Uprave Sveučilišta u Zagrebu prema Hrvatskim studijima kao njegovoj sastavnici, a napose prema tom odsjeku.

Upozorili su kako je politika zapošljavanja koju je provodilo privremeno Znanstveno-nastavno vijeće potpuno zaobilazila Odsjek za filozofiju te su mu bez ikakvih konzultacija s njegovim vijećem u rujnu 2017.  jednostavno dodijeljena tri nova zaposlenika bez obzira na to što su inicijalno, i u skladu s raspisanim natječajima, bili pridruženi drugim odsjecima. Među novoprimljenim zaposlenicima je i osoba koja je stekla uvjete za mirovinu na drugom sveučilištu, a kojoj je na tom sveučilištu odbijen zahtjev za produljenje radnog odnosa, navode u priopćenju.

Ističu kako istodobno privremena uprava Hrvatskih studija nije pokazala nikakav interes za produljenje radnog odnosa perspektivnim zaposlenicima s vlastitog odsjeka čiji su ugovori o radu bili pred istekom. Privremena uprava čak im nije htjela dati priliku da kao vanjski suradnici i dalje izvode barem one kolegije koje su sami osmislili, koje su godinama izvrsno izvodili i zahvaljujući kojima je studij filozofije na Hrvatskim studijima postao prepoznatljiv. Također, suradnja je neočekivano otkazana – uoči samog početka akademske godine – gotovo svim dosadašnjim vanjskim suradnicima Odsjeka za filozofiju koji su znatno pridonijeli kvaliteti i prepoznatljivosti studija filozofije na Hrvatskim studijima, upozoravaju u priopćenju nastavnici i vanjski suradnici.

Tvrde kako su umjesto njih angažirani novi vanjski suradnici bez jasnih znanstvenih kriterija, bez poštovanja načela racionalnosti, ekonomičnosti i znanja Vijeća Odsjeka za filozofiju.

Takav odnos prema nastavnicima cijeloga sveučilišnog odsjeka je bez presedana i ne bi smio biti moguć na jednom europskom sveučilištu, ističe se u priopćenju te dodaje kako je očito moguć, i to zato što je restrukturiranje i rješavanje kadrovskih pitanja Hrvatskih studija povjereno prorektoru Anti Čoviću koji je u višestrukom sukobu interesa s Hrvatskim studijima. Nastavnici i vanjski suradnici Hrvatskih studija podsjećaju da su zaposlenici Odsjeka za filozofiju na taj sukob interesa višekratno upozoravali, među ostalim i etičkom prijavom upućenom u studenome 2016. Senatu Sveučilišta protiv rektora Damira Borasa, koji je znao za taj sukob interesa, ali ga nije izbjegao kad je imenovao prorektora Čovića u tijela koja će krojiti sudbinu Hrvatskih studija. Navode kako Senat o toj prijavi nikada nije raspravljao, suprotno Etičkom kodeksu zagrebačkog Sveučilišta. 

Prorektor Čović bio je jedan od osnivača Hrvatskih studija 1992. godine, no 1995. godine bio je smijenjen s mjesta voditelja tih studija, nakon čega je, kako stoji u priopćenju, protiv njih pisao polemičke napise. Uz to, prorektor Čović zaposlen je na drugom odsjeku za filozofiju na Sveučilištu i bio je pročelnik tog odsjeka do preuzimanja prorektorske dužnosti. Na kraju, prorektor Čović je tijekom godina pokrenuo i vodio sudske sporove protiv čak pet nastavnika Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija, pri čemu nijedan spor nije dobio. Očitiji sukob interesa teško je zamisliv, ističu nastavnici.
Nakon što mu nije uspjelo odjedanput, zabranom upisivanja studenata, ugasiti Odsjek za filozofiju, prorektor Čović, kako se tvrdi u priopćenju, isključio je sve nastavnike tog odsjeka iz svih procedura odlučivanja i zamijenio ih je svojim ljudima. U tome je svesrdnu potporu dobio od privremene uprave Hrvatskih studija te dijela zaposlenika tih studija koji su pristali sudjelovati u radu tzv. privremenoga Znanstveno-nastavnog vijeća – tijela koje ne poznaje ni zakon ni sveučilišna praksa. Senat je, u pravilu većinom glasova, prihvaćao prijedloge ili potvrđivao odluke prorektora Čovića i tog vijeća iako je nekoliko članova Senata uporno i argumentirano upozoravalo na višestruku problematičnost tih odluka, navode u priopćenju.
Prije provedenih kadrovskih promjena na Odsjeku za filozofiju Hrvatskih studija ili, točnije, rastjerivanja njegovih dugogodišnjih nastavnika i suradnika, nije bilo nikakve strategije razvitka filozofske struke na Sveučilištu u Zagrebu, popraćene analizom znanstvene produktivnosti, međunarodne suradnje i nastavnih kvaliteta, niti je bilo sustavnoga i transparentnog pristupa rješavanju teškoća s Hrvatskim studijima utvrđenih u postupku reakreditacije, ističu nastavnici i vanjski suradnici Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija i zaključuju da im je "prethodila tek odlučnost prorektora Čovića da poravna osobne račune".

 
(HINA, 02. 10. 2017.)