14.12.2018.

Još nema dogovora o Direktivi o digitalnim pravima

Pregovori o reformi Direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu, koji su se vodili u protekla dva dana, donijeli su određeni napredak, ali još nema konačnog dogovora i pregovori će se nastaviti u trećem tjednu siječnja, objavili su u četvrtak dobro obaviješteni izvori.

Po tim izvorima, na koje se poziva AFP, u pregovorima između institucija bilo je "određenog napretka, ali i dalje ostaju neke točke oko kojih nema suglasja".
Predstavnici Vijeća EU-a, Europskog parlamenta i Komisije ponovno će se sastati u okviru trijaloga u trećem tjednu siječnja a pregovori bi trebali trajati sve dok se ne postigne sporazum.
Oko pravila zaštite autorskih prava, naročito tzv. "susjednih prava" što su srodna prava autorskim pravima, već se dulje vodi ogorčena bitka između lobista internetskih divova s jedne strane i medija i stvaratelja sadržaja s druge strane, koji žele pravednu naknadu za vijesti koje prenose internetske platforme i na oglašavanju zarađuju velike iznose. 
Proteklih mjeseci internetski divovi su nastavili s lobiranjem kako bi iz "susjednih prava" izbacili kratke vijesti, isječke vijesti ili fragmente, čime bi novinske agencije izgubile veliki dio prihoda.


(HINA, 13. 12. 2018.)