18.06.2024.

Inflacija u svibnju skliznula na 3,3 posto

Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena potrošačkim cijenama, skliznula je u svibnju na 3,3 posto, s 3,7 posto mjesec dana prije, potvrdila je druga procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljena u ponedjeljak.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su u svibnju, u odnosu na isti lanjski mjesec, u prosjeku za 3,3 posto, dok su u odnosu na travanj u prosjeku više za 0,1 posto. Tako je druga procjena potvrdila podatke iz prve, koju je DZS objavio krajem svibnja. 

Nakon višemjesečnog postupnog pada, u ožujku ove godine inflacija je stagnirala na 4,1 posto na godišnjoj razini. No, od travnja, kada je pala na 3,7 posto, inflacija je ponovno u silaznoj putanji.

U svibnju je skliznula na najnižu razinu od rujna 2021. godine, kada je također iznosila 3,3 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, u svibnju su na godišnjoj razini najviše porasle cijene u restoranima i hotelima, za 10,7 posto, a prate ih cijene prijevoza s rastom od 5,9 posto.

Cijene alkoholnih pića i duhana, kao i u obrazovanju, porasle su za 5,4 posto, dok su cijene u sektoru zdravlja porasle za 5,3 posto.

Cijene rekreacije i kulture ojačale su na godišnjoj razini za 3,8 posto, komunikacija za 3,2 posto, hrane i bezalkoholnih pića za 2,8 posto, a pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva za 2,4 posto.

Na mjesečnoj su razini, pak, u svibnju najviše porasle cijene u restoranima i hotelima, za 1,1 posto, dok su cijene pokućstva, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva ojačale za 0,5 posto, odjeće i obuće za 0,3 posto, a hrane, bezalkoholnih i alkoholnih pića, kao i duhana 0,2 posto.

S druge strane, cijene prijevoza pale su na mjesečnoj razini za 0,7 posto, a stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 0,4 posto.

Inflacija prema HICP-u skliznula na 4,3 posto

Prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HICP), koji je nedavno objavio Eurostat, procijenjena godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u svibnju je skliznula na 4,3 posto, sa 4,7 posto mjesec dana prije.

To je druga najviša stopa inflacije u eurozoni nakon Belgije u kojoj je iznosila 4,9 posto.

Prosječna godišnja stopa inflacije u eurozoni u svibnju je porasla na 2,6 posto, s 2,4 posto mjesec dana prije.

(HINA, 17. 6. 2024.)

Fotografija: Pixabay