15.09.2023.

HGK: Novim paketom mjera ublažen pad standarda građana

Paketom mjera za pomoć građanima i gospodarstvu Vlada je osigurala predvidljivost poslovnih uvjeta te ublažila daljnji pad standarda i kupovne moći građana, kazao je u četvrtak glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja ističući kako se nada da je peti paket mjera posljednji, jer inflatorni pritisci popuštaju.

Kazao je kako je kraj ere jeftine ruske energije za Europu i tranzicijski trošak prelaska na zelene i alternativne izvore energije realnost koja nije jednostavna niti jeftina. To je, navodi, ključno jer je Hrvatska u Europskoj uniji poznata po jeftinoj električnoj energiji za građane, a cijene električne energije za poduzetnike i industriju iznad su prosjeka EU-a.

"I bez trenutnog usporavanja globalne ekonomije, ova situacija dugoročno nije održiva za hrvatske gospodarstvenike, koji, čuvajući postojeća i stvarajući nova radna mjesta, najviše pomažu građanima u prevladavanju negativnih učinaka visoke inflacije", istaknuo je Šaravanja.

Kako su neto plaće realno rasle 1,8 posto u prvoj polovici 2023., gospodarstvenici su, kako je kazao, učinili koliko su im tržišni uvjeti dozvolili da zaposlenicima ublaže pad kupovne moći i osobne potrošnje kao jednog od najvažnijih generatora BDP-a.

Šaravanja navodi kako uz predvidljivost poslovanja čiji regulatorni okvir omogućuje država osiguranje povoljnih uvjeta financiranja za ekonomiju značajno ovisi i o percepciji tržišta da je fiskalna pozicija nacionalne ekonomije održiva.

"Trenutno smo u jedinstvenoj ali i privremenoj situaciji u kojoj znatna sredstava iz EU jačaju našu fiskalnu poziciju. Utoliko, razumijemo i podržavamo Vladu kada posegne za mjerama fiskalne politike kako bi ublažila privremene negativne učinke na ekonomiju. Međutim, dobronamjerno ukazujemo i na rizik da bi nastavak takvih mjera mogao prerasti u trajno povećanje fiskalnih izdataka i strukturno kvarenje proračuna", istaknuo je.

Napominje kako smo prošli smo dug put od neodrživog proračuna, visokih kamatnih stopa i makroekonomskih nestabilnosti koje su ulaskom u euro zonu u značajnoj mjeri otklonjene, te nam je cilj da tako i ostane.

HGK, kako je rekao, pozdravljamo i najavu banaka da će povećati kamatne stope na štednju uz zadržavanje sadašnjih kamatnih stopa na stambene kredite što bi uz smanjenje cijena proizvoda široke potrošnje bio dodatni impuls smanjenju inflatornog pritiska.

Vlada je u četvrtak donijela novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena. Novi paket mjera koji se odnosi na idućih šest mjeseci vrijedan je 464 milijuna eura, uz postojeći 551 milijun eura koliko ukupno vrijede mjere iz prethodnog paketa koje su na snazi godinu dana.

U sklopu novoga paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, cijene struje za građane, gospodarstvo i institucije ostaje ista, a vlada ograničava cijene za ukupno 30 proizvoda i to od ponedjeljka, 18. rujna.

(HINA, 14. 9. 2023.)

Fotografija: Pixabay

Arhiva