05.09.2019.

Građani EU-a prikupljat će potpise za zamrzavanje europskih fondova korumpiranim zemljama

Europska komisija je u srijedu odobrila europsku građansku inicijativu "Sasijecimo u korijenu korupciju u Europi obustavom financiranja za zemlje s neučinkovitim sudstvom nakon isteka roka" tako da sada može započeti prikupljanje potrebnih milijun potpisa, koji se moraju prikupiti u najmanje sedam zemalja članica.

Europska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona i pokrenuta u travnju 2012. stupanjem na snagu uredbe o građanskoj inicijativi, kojom se provode odredbe Ugovora. 
Europsku građansku inicijativu najprije mora odobriti Europska komisija, pri čemu ne ulazi u meritium inicijative nego samo ocjenjuje njezinu pravnu dopuštenost. Nakon toga stječu se uvjeti za prikupljanje potpisa. Potrebno je prikupiti najmanje milijun potpisa iz najmanje sedam zemalja članica. U slučaju da su ti uvjeti ispunjeni Komisija je dužna analizirati inicijativu i odgovoriti na nju. Pri tome može  odlučiti da će postupiti po zahtjevu iz inicijative ili to odbiti, a u svakom slučaju svoju odluku mora obrazložiti.
Organizatori inicijative "Sasijecimo u korijenu korupciju u Europi obustavom financiranja za zemlje s neučinkovitim sudstvom nakon isteka roka" pozivaju Komisiju "da odredi čvrsti rok od 10 godina nakon pristupanja Europskoj uniji nakon kojeg bi se uveo automatski moratorij na isplate novim članicama iz strukturnih i kohezijskih fondova sve dok se ne ukine mehanizam praćenja njihova sudstva".
Organizatori ističu da "sadašnji pravni sustav EU-a dopušta neispravno tumačenje. U određenim uvjetima korumpiranost političkih elita u zemljama koje su nedavno pristupile može ići u prilog drugim zemljama Unije, a relativan pojam „privremeno” može se protegnuti unedogled. Određivanjem strogog vremenskog okvira uklanja se izravna i neizravna motivacija za korupciju u državama članicama EU-a".
Od novih članica, jedino za Bugarsku i Rumunjsku postoji mehanizam za praćenje njihova sudstva.
Na temelju Ugovora EU-a Europska komisija može poduzeti pravne mjere kada je riječ o financijskim pravilima koja se odnose na proračun EU-a. Komisija stoga smatra inicijativu pravno dopuštenom i odlučila ju je registrirati. Inicijativa će se registrirati 12. rujna 2019., čime će započeti jednogodišnji proces tijekom kojega će organizatori prikupljati potpise potpore, navodi Komisija.
Osim te iniciative, Komisija je odlučila registrirati još dvije inicijative, a jednu je odbila jer je smatra pravno nedopuštenom.
Odobrene su inicijative "Rješavanje klimatske krize" i "Spasimo pčele i poljoprivrednike! U smjeru poljoprivrede koja je pogodna za pčele i za zdrav okoliš".
Inicijativa pod nazivom "Osiguranje usklađenost zajedničke trgovinske politike s Ugovorima EU-a i međunarodnim pravom" nije jer djelovanje koje se u njoj zahtijeva očito izlazi izvan okvira ovlasti Komisije na temelju Ugovora EU-a.


(HINA, 4. 9. 2019.)

Arhiva