07.05.2018.

Francuska, Poljska i Njemačka kritizirale prijedlog europskog proračuna

Francuska, Poljska i Njemačka kritizirale su u srijedu prijedlog novog europskog proračuna do 2027. koji je veći u odnosu na sadašnje proračunsko razdoblje, ali predviđa smanjenje izdvajanja za kohezijsku politiku i poljoprivredu.

Prijedlog Europske komisije da se subvencije farmerima smanje za pet posto je neprihvatljiv i Francuska će se protiviti bilo kakvom smanjenju izravnih potpora farmerima, objavilo je francusko ministarstvo poljoprivrede.
"Ministrici Stephane Travert je tako drastično smanjenje jednostavno nezamislivo", stoji u priopćenju.
Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova rekao je da Varšava neće poduprijeti proračun EU-a koji ne uvažava potrebe različitih država članica.
"Put do kompromisa oko proračuna je još jako dug", izjavio je Konrad Szymanski novinarima.
Njemački ministri financija i vanjskih poslova pozvali su članice da pošteno podijele teret proračuna u idućem razdoblju, kada EU mora nadoknaditi manjak koji će nastati izlaskom Velike Britanije iz EU-a iduće godine.
Olaf Scholz i Heiko Mass pozvali su EU da se se u budućem proračunu fokusira na zaštitu vanjskih granica, zajedničku obrambenu politiku i inovacije.
"Spremi smo preuzeti odgovornost za jačanje EU-a, ali to zahtijeva poštenu podjelu tereta među svim zemljama članicama", rekli su njemački ministri u zajedničkom priopćenju.
"Prijedlog Europske komisije bi znatno povećao dodatni teret za Njemačku", istaknuli su.
"Čak i ako proračun EU-a bude iznosio jedan posto BDP-a, Njemačka bi u prosjeku morala plaćati deset milijarda eura godišnje više od 2021. nadalje", kažu ministri.
Europska komisija je u srijedu predložila veći Višegodišnji proračunski okvir (VFO) za razdoblje 2021-2027 u odnosu na sadašnje proračunsko razdoblje 2014-2020 ali i nešto manje iznose za kohezijsku politiku i poljoprivredu.
Riječ je o prijedlogu za EU27, dok je sadašnji rađen za 28 članica EU-a. Zbog izlaska Velike Britanije europski proračun ostaje kraći za 12 do 14 milijardi eura godišnje.
Osim te rupe na prihodovnoj strani, trebat će povećati rashodovnu stranu s obzirom na potrebu financiranja novih priorietata poput zaštite granice, migracija i obrambene politike.


(HINA, 02. 05. 2018.)

Arhiva