28.08.2019.

Farage nudi Johnsonu izborni pakt ako provede Brexit bez sporazuma

Vođa stranke Brexit, Nigel Farage, ponudio je britanskom premijeru Borisu Johnsonu izborni pakt ako provede Brexit bez sporazuma, ali ga je i upozorio da ga, ako pokuša ublažiti Brexit, čeka teška bitka za svako zastupničko mjesto na idućim izborima.

Farage je kazao da postoji više od 50 posto šansi da se na jesen održe izbori i da će njegova stranka, ako Johnson izabere "čist raskid" s EU-om, surađivati s njime tako da ne dođe do rasipanja glasova pobornika Brexita.
"Stavili bismo zemlju ispred stranke i tako bismo uvijek postupili", rekao je Farage novinarima u Londonu. "U takvim okolnostima bili bismo spremni pomoći mu, surađivati s njime, možda, ne znam, u obliku pakta o nenapadanju na izborima."
Objasnio je da Brexit izdaje elita koja ne razumije da će, ako spriječi izlazak iz EU-a, politika biti zatrovana cijelu jednu generaciju ili više.
Ističe da je čist razlaz s EU-om 31. listopada najpopularnija opcija među biračima, ali dvoji može li se Johnsonu vjerovati.
Sumnja da bi on mogao pokušati progurati u parlamentu izmijenjeni sporazum o razdruživanju, za koji inače smatra da je najgori sporazum u povijesti čak i bez dogovora o zaštitnom mehanizmu za granicu na irskom otoku, tzv. backstopa.
"Sporazum o povlačenju nije Brexit, Sporazum o povlačenju je izdaja onoga za što je 17,4 milijuna ljudi glasalo, i ako se odlučite za Sporazum o razdruživanju, borit ćemo se protiv vas za svako pojedino zastupničko mjesto u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu", zaprijetio je.


(HINA, 27. 8. 2019.)