18.01.2023.

EU krši propise o smanjenju opasnog otpada

Europska unija proizvodi znatno više opasnog otpada nego u prošlom desetljeću, unatoč propisima koji nalažu smanjenje njegove količine, upozorio je Europski revizorski sud (ECA).

U 2018. EU je proizveo 101,7 milijuna tona opasnog otpada, uključujući otrovne teške metale poput olova i žive, za 26 posto više nego u 2004., navode revizori u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Tri četvrtine opasnog otpada proizveli su u 2018. industrija, vodoprivreda, građevinski i rudarski sektor, a kućanstva četiri posto.

Europska komisija objašnjava rast boljim izvješćivanjem, navodi revizorski sud.

Gomilanje opasnog otpada trebalo bi se spriječiti u prvom redu prevencijom, ali EU još nije riješio ni probleme s pouzdanim praćenjem i odlaganjem.

Najbolje rješenje bilo bi recekliranje i korištenje otpada za proizvodnju energije, naglašava glavna autorica izvješća Eva Lindstroem.

"Odlaganje bi trebalo biti zadnja opcija", naglasila je Lindstrom, "a EU još uvijek odlaže više od 50 posto opasnog otpada".

U 2020. EU je zbog pandemije proizveo manje opasnog otpada, ali revizori su u izvješće uključili i nepotpune podatke koje je objavio europski statistički ured Eurostat, napominje agencija dpa.

(HINA, 17. 1. 2023.)

Fotografija: Unsplash

Arhiva