10.09.2020.

Britanija predstavlja zakon koji će poništiti dijelove sporazuma o Brexitu

Britanska vlada u srijedu predstavlja zakon kojim će se poništiti dijelovi sporazuma o povlačenju iz EU-a unatoč kritikama političara da time krši međunarodne obveze.

Britanski zakon o unutarnjem tržištu uključuje "ograničene i razumne korake za pojašnjenje" odredbe o različitim carinskim pravilima nakon Brexita u Sjevernoj Irskoj od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva. 

"Ovaj će zakon zaštititi naše visoko integrirano tržište i jamčiti tvrtkama da nastave neometano trgovati u svim dijelovima Velike Britanije nakon završetka prijelaznog razdoblja i kad zakoni EU-a prestanu biti na snazi", rekao je tajnik Alok Sharma prije predstavljanja zakona parlamentu.

Zakon je bacio sjenu na ovotjedne trgovinske pregovore Britanije i EU-a. Premijer Boris Johnson rekao je da će Britanija napustiti pregovore ako se sporazum ne postigne do sredine listopada tvrdeći da će i Brexit bez sporazuma biti "dobar ishod" za Britaniju.  Mnogi kritičari, uključujući bivšu premijerku Theresu May i druge ugledne konzervativne zastupnike, strahuju da bi Britanija mogla izgubiti povjerenje međunarodnih partnera. 

"Kako ćemo moći pogledati u oči Kini i prozivati je zbog kršenja međunarodnih obveza o pitanju Hong Konga, Rusiji zbog balističkih projektila ili Iranu zbog nuklearnog sporazuma, ako nastavimo ovim putem", rekao je konzervativni zastupnik Tobias ElLwood u srijedu za BBC.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da zakon predstavlja "frontalni napad na devoluciju". 


(HINA, 9. 9. 2020.)