05.01.2015.

Paušalno oporezivanje u 2015. i godišnje izvješće za 2014.

Fizičke osobe koje se bave samostalnom djelatnošću obrta te poljoprivrede i šumarstva, mogu izabrati plaćanje paušalnog poreza na dohodak i prireza ako ukupni godišnji primici u poreznom razdoblju nisu veći od 149.500,00 kn. Za paušalno oporezivanje dohotka porezni obveznici vode samo knjigu prometa na Obrascu KPR. Međutim, konačna porezna obveza utvrđuje se prema ostvarenom prometu, koji se iskazuje na Obrascu PO-SD, a koji su porezni obveznici za 2014. dužni podnijeti nadležnoj ispostavi Porezne uprave najkasnije do 15. siječnja 2015. Međutim, ako se na temelju podataka iz dostavljenog Obrasca PO-SD utvrdi da su se izmijenili uvjeti za utvrđivanje paušalnog dohotka, Porezna uprava ukinut će prije doneseno rješenje i donijeti novo rješenje s razlikom za uplatu ili povratom paušalnog poreza na dohodak. Prema članku 2. Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti (Nar. nov., br. 160/13), koji je u primjeni od 1. siječnja 2014., u slučaju početka ili prestanka obavljanja samostalnih djelatnosti tijekom poreznog razdoblja, ukupan godišnji primitak utvrđuje se množenjem prosječnog primitka s 12 mjeseci. U prvom dijelu članka autorica uvodno piše što je paušalno oporezivanje i tko može ostvariti pravo na taj oblik oporezivanja, zatim piše o djelatnostima koje mogu plaćati paušalni porez, rokovima za prijavu paušalnog oporezivanja u 2015. te tko su obveznici paušalnog oporezivanja, kao i o utvrđivanju godišnjeg paušalnog poreza. U drugom dijelu članka koji ćemo ojbaviti u sljedećem broju lista, bit će više riječi o propisanim smanjenjima paušalnog poreza, rokovima plaćanja poreza, prestanku uvjeta paušalnog oporezivanja, poslovnim knjigama i evidencijama, s prikazom konkretnih primjera.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija