10.02.2023.

2010-e godine

Informator u ovom desetljeću prati teme vezane uz antirecesijsku politiku i stagnaciju gospodarstva te se o jednom pitanju pisalo iz različitih kuteva – pravnoj naravi određenih poreznih opterećenja ili gospodarskim efektima takvih opterećenja.

... u Informatoru se pisalo

Informator u ovom desetljeću prati teme vezane uz antirecesijsku politiku i stagnaciju gospodarstva te se o jednom pitanju pisalo iz različitih kuteva – pravnoj naravi određenih poreznih opterećenja ili gospodarskim efektima takvih opterećenja. Stranice Informatora iz broja u broj punili su članci vezani uz usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s europskim propisima u cilju prijama RH u Europsku uniju, a s obzirom na velik interes pretplatnika iz lokalne samouprave, teme iz komunalnog gospodarstva i načina funkcioniranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dobivaju na važnosti. U lipnju 2017. Informator je doživio temeljit grafički redizajn, počeo je izlaziti u multicoloru te se u člancima ističu kratki dijelovi teksta kako bi pomogli čitatelju u brzom razumijevanju samog članka. List je osvježen novim rubrikama: Vremeplov, I-stranice (koje su zamijenile dugogodišnje Male stranice), Hrvatska i europski pravni prostor, Pravo bez granica te Informatorovi pravni alati.

Kontinuirano usklađivanje s pravom EU-a pokazalo je da se EU direktive ne odnose samo na gospodarsku zakonodavnu politiku nego i na područja poput kaznenog i građanskopravnog zakonodavstva. Promjenom Ustava iz 2010. hrvatski ustavni poredak najvećim dijelom usklađivan je u cilju članstva u EU-u, koje je uslijedilo tri godine nakon toga, 2013. Ustavnom promjenom omogućena je primjena europskog uhidbenog naloga, onemogućena je zastara za kaznena djela ratnog profiterstva te pretvorbenog i privatizacijskog kriminala, pravo na pristup informacijama postalo je ustavna kategorija, a promijenjen je i način biranja ustavnih sudaca. U ovim godinama održan je i prvi državni referendum u Hrvatskoj koji je doveo do pete promjene Ustava na način da je u njega unesena odredba prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. Godine 2012. na snagu je stupio novi Zakon o upravnim sporovima, donesen 2010. Poseban predmet interesa u ovom razdoblju bilo je donošenje Obiteljskog zakona 2014., čiju je primjenu obustavio Ustavni sud RH zbog niza otvorenih ustavnih pitanja.

Hrvatska i svijet

U drugom desetljeću XXI. stoljeća svijet je pomno pratio vjenčanja britanskih prinčeva, Williama i Harrya sa svojim izabranicama Kate Middleton i Meghan Markle, s tim da je brak princa Harrya s Meghan Markle prouzročio puno veće trzavice na engleskom dvoru nego brak starijeg brata Williama. U Tunisu je započela Revolucija jasmina, koju je potaknulo samozapaljivanje uličnog prodavača Mohameda Bouazizija zbog toga što mu je vlast oduzela vagu jer je radio bez dozvole. Dok je Hrvatska željno ušla u EU, europska otočna država Island prekinula je postupak primanja u članstvo 2015. nakon šest godina pregovora. Njemački predsjednik Christian W. W. Wulff podnio je 2012. ostavku zbog otpužbi za zloporabu položaja, a u Hrvatskoj je uhićen bivši premijer Ivo Sanader zbog optužbi za zloporabu položaja i ovlasti, ratnog profiterstva i dr.

Nakon 283 godine postojanja prestalo je s radom hrvatsko brodogradilište Kraljevica (2012.). U ovom razdoblju Hrvatska je ostala bez svojih eminentih glazbenika Arsena Dedića i Olivera Dragojevića, a Zagrebačka filharmonija održala je koncert u Carnegie Hallu. Hrvatski gimnastičar Tin Srbić osvojio je svjetsko zlato u Dohi. Nakon osvajanja srebrne medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu, hrvatsku nogometnu reprezentaciju dočekalo je i proslavilo medalju preko 500.000 ljudi.