10.02.2023.

1980-e godine

Tijekom 1980-ih godina Informator i dalje naglasak daje na aktualne financijske i gospodarske teme.

... u Informatoru se pisalo

Tijekom 1980-ih godina Informator i dalje naglasak daje na aktualne financijske i gospodarske teme. Već prije navedena gospodarska kriza bila je kontinuirani izvor tema u Informatoru u kojima se nižu naslovi o usporavanju gospodarskog rasta i daju analize o stabilizaciji gospodarstva. I dalje se u Informatoru promoviraju međunarodni sajmovi, a sve u cilju poticanja izvoza i jačanja tržišne ekonomije. Analiza različitih republičkih propisa i dalje je predmet interesa članaka.

Godine 1980. donesen je federalni Zakon o osnovnim vlasničko-pravnim odnosima, koji je kao i niz drugih saveznih zakona preuzet u hrvatski pravni poredak nakon stjecanja neovisnosti. Važnim zakonom može se smatrati i republički Zakon o stambenim odnosima iz 1985., koji je uređivao institut stanarskog prava i koji je kasnije bio bitna karika za primjenu Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Rad sudova uređivao je republički Zakon o redovnim sudovima iz 1986. i 1988. Kraj osamdesetih obilježila je tzv. Markovićeva reforma, gospodarska reforma koju je proveo tadašnji predsjednik jugoslavenske vlade, Ante Marković, s ciljem da se zauzda inflacija, koja je potkraj 1989. dosegnula 2.679 % godišnje. Marković je srezao vojni proračun, izdatke za administraciju, a povećao je sredstva za policiju i carinu i za vrijeme reforme, devizne rezerve su porasle te je inozemni dug Jugoslavije smanjen skoro na pola

Hrvatska i svijet

Početak 80-ih godina dvadesetog stoljeća u Jugoslaviji obilježila je smrt njezina doživotnog predsjednika Josipa Broza Tita. Na sprovodu su bili najviši državnici zemalja, a zemlja je tjednima tugovala. Vođenje države zamijenilo je Predsjedništvo SFRJ, kolektivno tijelo na čelu kojeg je svake godine bio predstavnik druge republike. Politička previranja te zahtjevi za pravedniju raspodjelu bogatstva, političke jednakosti i dr. vodili su Jugoslaviju sve više svome kraju. Godine 1980. jugoslavenska košarkaška momčad vratila se sa zlatnom medaljom s Olimpijskih igara u Moskvi, koju su, između inih, činili hrvatski košarkaši Andro Knego, Mihovil Nakić, Željko Jerkov, Branko Skroče, Krešimir Ćosić i Duje Krstulović. Grad Trst u Italiji, od šezdesetih godina jugoslavenska meka za zapadnjačke proizvode, prolazio je svoje zlatno doba gospodarskog rasta zahvaljujući jugoslavenskim kupcima željnima da budu ukorak sa svjetskim trendovima. Glazbenu scenu obogaćuju rock i pop sastavi poput Azre, Filma, Prljavog kazališta i dr., a važnu ulogu u liberalizaciji društva činilo je glasilo mladih Polet i Omladinski radio, danas Radio 101.

Svijet je početkom osamdesetih bio užasnut zbog atentata na papu Ivana Pavla II. (1981.). Papa je osuđenog atentatora, Mehmeta Ali Agcu, posjetio u zatvoru i oprostio mu taj čin, a na njegov poticaj talijanski predsjednik ga je kasnije pomilovao. U SAD-u je otkrivena nova bolest, HIV ili AIDS, neizlječiva spolno prenosiva bolest prepoznata prvo kod homoseksualaca. U Sovjetskom Savezu, današnjoj Ukrajini, 1986., eksplodirala je nuklearna elektrana Černobil, koja je prouzročila devet puta jaču kontaminaciju nego što je bila u japanskom gradu Hirošimi. Glazbenom scenom i dalje vlada rock glazba, ali se javlja i novi val, tzv. moderni rock. Na Euroviziji 1989. pobjeđuje hrvatska grupa Riva s pjesmom Rock me baby, a Prljavo kazalište održava koncert na Trgu bana Jelačića, na kojem je pjevalo 200.000 ljudi. Filmsku industriju obilježili su filmovi Ožiljak, s Al Pacinom u glavnoj ulozi, Flashdance, Footloose, Top Gun, i sl. U Jugoslaviji Emir Kusturica za film Otac na službenom putu osvaja Zlatnu palmu u Cannesu, 1985.