10.02.2023.

1970-e godine

Informator postaje sve popularniji list širom Jugoslavije, što potvrđuju teme o raznovrsnim republičkim propisima, ali se u listu jednako piše o financijskim i računovodstvenim temama, kao što su: izrada završnog računa i periodičnog obračuna i sl.

... u Informatoru se pisalo

Informator postaje sve popularniji list širom Jugoslavije, što potvrđuju teme o raznovrsnim republičkim propisima, ali se u listu jednako piše o financijskim i računovodstvenim temama, kao što su: izrada završnog računa i periodičnog obračuna i sl.

Rubrike iz šezdesetih godina mijenjaju svoj fokus te se list sada osim sudske prakse i pitanja iz radnog i socijalnog prava bavi i upravnim pravom, rubrika Vi pitajte – Mi odgovaramo postaje VI-MI, a iz područja gospodarstva uvode se rubrike Marketing, Cijene, Knjigovodstvo-financije i Analiza-Plan. Znatan broj izdanja bio je posvećen odnosima Jugoslavije i SR Njemačke i razvoju suradnje između Jugoslavije i Austrije.

Ustav SFRJ iz 1974. otvorio je put Zakonu o udruženom radu iz 1976., popularne skraćenice ZUR, koji je imao 671 članak. Zakon je uređivao institut organizacije udruženog rada, društvene pravne osobe kao subjekta gospodarskog prava u tadašnjoj Jugoslaviji. Zakon uređuje pitanje društvenih dogovora i samoupravnih sporazuma, specifičnih pravnih akata kojima su se uređivala različita pitanja između subjekata dogovaranja.

Druga polovina sedamdesetih godina važna je po donošenju Zakona o parničnom postupku i novog Zakona o upravnim sporovima (oba 1977.). Potonji je u svojoj osnovi bio poboljšani ZUS iz 1952. Zakon o obveznim odnosima, donesen 1978., po prvi put je na području Jugoslavije na jedinstven način uredio obveznopravne odnose te opći dio obveznog prava. Priprema za njegovo donošenje trajala je skoro cijelo desetljeće, a ideja o zakonu te vrste nastala je još šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Hrvatska i svijet

Početak sedamdesetih godina u Hrvatskoj obilježen je Hrvatskim proljećem, nacionalnim pokretom izraslim u redovima Saveza komunista Hrvatske, koji se protivio unitarizmu i težio demokratičnijim gospodarskim, kulturnim i političkim reformama. Proljeće je ugušeno smjenom partijskog vrha krajem 1971. na sjednici Saveza komunista Jugoslavije u Karađorđevu.

Iste godine doneseni su treći amandmani na Ustav iz 1963. koji su bili svojevrsna prethodnica Ustavu SFRJ iz 1974. Novi Ustav pokušao je, pak, uravnotežiti ekonomsku i etničku raznolikost s jedne strane, s društvenim samoupravljanjem s druge strane. Godine 1972. u Jugoslaviji je izbila epidemija velikih boginja, koja je okončana nakon dva mjeseca strogih mjera i masovnog cijepljenja. U ovom desetljeću osnovan je kultni hrvatski bend Parni valjak, a u Zagrebu su koncerte održali Deep Purple, Rolling Stones te Paul McCartney.

Sedamdesete godine XX. stoljeća zapamtit će žene u Švicarskoj jer su 1971. dobile pravo glasa, u Velikoj Britaniji rođena je prva „beba iz epruvete“, prvo dijete začeto umjetnom oplodnjom, a u Americi je izbila Watergate afera, koja je dovela do ostavke američkog predsjednika Richarda Nixona zbog prikrivanja samog skandala koji se odnosio na prisluškivanje i provalu u sjedište Demokratske stranke u Americi.

Razoran potres u Crnoj Gori krajem ovog desetljeća (1979.) jačine 7 stupnjeva po Richterovoj skali sravnio je sa zemljom oko 450 sela i nanio veliku štetu ne samo u Crnoj Gori, nego je znatno pogodio i južno područje Hrvatske.