10.02.2023.

1950-e godine

Informatorov prvi broj od 8. veljače 1953. imao je samo četiri stranice i do kraja godine varirao je između šest i dvanaest stranica.

... u Informatoru se pisalo

Informatorov prvi broj od 8. veljače 1953. imao je samo četiri stranice i do kraja godine varirao je između šest i dvanaest stranica. Pravnih tema nije bilo napretek, jer nije bio zamišljen kao pravni list, nego kao list za opće upute, gospodarstvo odnosno privredu i birotehniku, pravila za obavljanje uredskih poslova. Tekstovi su većinom obrađivali pitanja vanjske ekonomije, statistike i uredskih poslova, a stranice lista popunjavali su i poslovni oglasi, najčešće reklame vezane uz moderne uređaje za svakodnevno uredsko poslovanje.

Kad je riječ o zakonodavstvu pedesetih, na prvom mjestu potrebno je istaknuti donošenje Zakona o upravnim sporovima, 1952., propisa koji se po svemu ubraja u bisere pravne povijesti koju baštini Hrvatska. Na tragu poslijeratne započete agrarne reforme, donesen je Zakon o poljoprivrednom fondu opštenarodne imovine iz 1953. godine, koji je snizio agrarni maksimum na deset hektara, a dobivenu zemlju dodijelio poljoprivrednim organizacijama.

Glede ustroja vlasti, važno je napomenuti donošenje Zakona o sudovima 1954., kojim se po prvi put u novoj državi stvara jedinstvena organizacija sudbene vlasti te donošenje Zakona o privrednim sudovima, Zakona o javnom pravobranilaštvu, javnom tužilaštvu i dr.

Krajem pedesetih, točnije 1958., institut društvenog vlasništva osnažen je donošenjem Zakona o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta, prema kojem su se najamne stambene i poslovne zgrade te građevinsko zemljište nacionalizirali i postali društveno vlasništvo.

Hrvatska i svijet

Pedesete godine XX. stoljeća u Hrvatskoj, odnosno u bivšoj Jugoslaviji, u čijem je bila sastavu, bile su godine učvršćivanja komunističke vlasti koje se nakon teškog raskola između Tita i Staljina krajem četrdesetih (Informbiro) pretvorilo u oblikovanje socijalizma “po svom ukusu“. Ipak, ono nije teklo glatko. Politički zatvorenici osuđivani su po kratkom postupku, a prisilna kolektivizacija i nepravedan otkup poljoprivrednih proizvoda doveo je čak do pobune seljaka, Kordunaške bune, na području Velike Kladuše, Cazina (BiH) i Slunja, koja je u krvi ugušena. Društvo se postupno modernizira, pa je 1954. održan zagrebački festival zabavne glazbe, a izravnim prijenosom svečanog otvorenja Zagrebačkog velesajma 1956. započelo je emitiranje i TV Zagreba.

Europa i svijet u pedesetim godinama XX. stoljeća bilježe događaje poput okončanja okupacije Njemačke od savezničkih sila iz II. svjetskog rata, smrt Staljina, Korejski rat, alžirski ustanak protiv francuske kolonijalne vlasti i dr. Hladni rat između Istoka i Zapada dosta se zahuktao, a u Kini je zbog Mao Ce Tungova projekta Veliki skok naprijed, usmjerenog na razvoj kineskog gospodarstva, umrlo oko 40 milijuna građana.

Za otkriće prvog antibiotika protiv tuberkuloze, Selman Abraham Waksman dobio je 1952. Nobelovu nagradu za medicinu, a Nobelova nagrada za književnost 1958. godine pripala je Borisu Pasternaku za roman “Doktor Živago”.