zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Državni plan i program mjera zaštite od ionizirajućeg zračenja te intervencija u slučaju izvanrednog događaja

Pročišćeni tekst vrijedi od 29.04.2008.

Narodne novine 49/2008

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Državni plan i program mjera zaštite od ionizirajućeg zračenja te intervencija u slučaju izvanrednog događaja (»Narodne novine«, br. 49/08)

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

1636

Na temelju članka 37. stavka 1. Zakona o zaštiti od ionizirajućeg zračenja i sigurnosti izvora ionizirajućeg zračenja (»Narodne novine«, broj 64/2006) i članka 30. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 101/98, 15/2000, 117/2001, 199/2003 i 30/2004), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 24. travnja 2008. godine donijela

ZAKLJUČAK

1. Donosi se Državni plan i program mjera zaštite od ionizirajućeg zračenja te intervencija u slučaju izvanrednog događaja, u tekstu koji je sastavni dio ovog Zaključka.
2. Ovaj Zaključak i Državni plan i program mjera zaštite od ionizirajućeg zračenja te intervencija u slučaju izvanrednog događaja, objavit će se u »Narodnim novinama«.

DRŽAVNI PLAN I PROGRAM MJERA ZAŠTITE OD IONIZIRAJUĆEG ZRAČENJA TE INTERVENCIJA U SLUČAJU IZVANREDNOG DOGAĐAJA

I. UVODNE NAPOMENE

Ovaj Državni plan i program mjera zaštite od ionizirajućeg zračenja te intervencija u slučaju izvanrednog događaja (u daljnjem tekstu: Državni plan i program), strateški je dokument Republike Hrvatske koji se odnosi na intervencije u slučaju izvanrednih situacija koje mogu nastati prilikom obavljanja djelatnosti s izvorima ionizirajućeg zračenja, odnosno prilikom obavljanja nuklearnih djelatnosti.
Svrha izrade ovoga Državnog plana i programa sastoji se u izbjegavanju determinističkih i...

II. OPĆE ODREDBE

Ovim Državnim planom i programom utvrđuje se sustav pripravnosti te operativni planovi i postupci koji se primjenjuju u slučaju nastanka sljedećih izvanrednih događaja:
a) Nezgoda/nesreća u nuklearnoj elektrani Krško (Slovenija), nuklearnoj elektrani Paks (Mađarska), te u drugim nuklearnim elektranama u svijetu čije se radiološke posljedice mogu pojaviti na području Republike Hrvatske,
b) Nezgoda/nesreća na nuklearnom brodu koji se nalazi u Jadranskom moru,
c) Nezgoda/nesreća u...

III. STUPNJEVI OPASNOSTI

Ovim Državnim planom i programom utvrđuje se sustav uzbunjivanja zbog nastanka izvanrednog događaja koji se sastoji od tri stupnja opasnosti i to:
(1) potencijalna opasnost,
(2) realna opasnost i
(3) opća opasnost.
Potencijalna opasnost proglašava se u trenutku nastanka izvanrednog događaja.
Realna opasnost proglašava se u uvjetima u kojima nastala izvanredna situacija može poprimiti karakteristike nezgode.
Opća opasnost proglašava se u uvjetima u kojima nastala izv...

IV. SUSTAV PRIPRAVNOSTI

Sudionici u sustavu pripravnosti za slučaj nastanka izvanrednog događaja su:
(1) središnja tijela državne uprave,
(2) predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave,
(3) Stožer zaštite i spašavanja Republike Hrvatske,
(4) stožeri, zapovjedništva i rukovoditelji pri ministarstvima, državnim upravama i zavodima te jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave,
(5) operativne snage zaštite i spašavanja i
(6) specijalni timovi.
Osno...

V. UNUTARNJI I VANJSKI PLANOVI PRIPRAVNOSTI

U slučaju nastanka izvanrednih događaja sukladno ovome Državnom planu i programu, nositelji odobrenja obvezni su postupati sukladno odgovarajućim unutarnjim planovima pripravnosti za te slučajeve.
Unutarnji planovi pripravnosti sastavni su dio akta o unutarnjem ustroju i provedbi mjera zaštite od ionizirajućeg zračenja, s programom mjera osiguranja i održanja kakvoće tijekom obavljanja djelatnosti s radioaktivnim izvorima, planom mjera za slučaj izvanrednog događaja, te planom mjera zb...

VI. MJERE ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

Provedba preventivnih mjera (educiranje stanovništva) obveza je svih sudionika sustava pripravnosti, u okviru njihove nadležnosti.
Provedba hitnih mjera zaštite i spašavanja (zaklanjanje, evakuacija, jodna profilaksa i drugo medicinsko zbrinjavanje stanovništva, kontrola hrane, kontrola vode za piće i druge) u nadležnosti su Državne uprave za zaštitu i spašavanje, sanitarne inspekcije ministarstva nadležnog za zdravstvo, Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i drugih...

VII. OSPOSOBLJAVANJE I UVJEŽBAVANJE

Svaki od sudionika sustava pripravnosti sukladno ovome Državnom planu i programu odgovoran je za osposobljavanje i uvježbavanje svojih radnika, odnosno svojih stručnih grupa uključenih u provedbu odgovarajućih zadaća iz Državnog plana i programa.
Uvježbavanje sustava pripravnosti sa svrhom provjere njegove učinkovitosti organizira se periodično, po pojedinim dijelovima sustava i sustava u cjelini.
Uvježbavanje sustava u cjelini (velika vježba) organizira se svakih 10 godina.
Or...

VIII. FINANCIRANJE

Financijska sredstva potrebna za uspostavu ovoga Državnog plana i programa, osposobljavanja i uvježbavanja svojih djelatnika te uvježbavanja sustava pripravnosti po dijelovima, osiguravaju sudionici sustava pripravnosti sukladno ovome Državnom planu i programu iz svojih proračunskih sredstava.
Financijska sredstva za organiziranje velike vježbe osiguravaju se u državnom proračunu, proračunima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i proračunu Grada Zagreba.
Specijalni ...

IX. ZAVRŠNE ODREDBE

Operativne postupke o stupnjevanju opasnosti sukladno ovome Državnom planu i programu, ravnatelj Državni zavod za zaštitu od zračenja donijet će u roku 6 mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Državnog plana i programa.
Standardne operativne postupke za aktiviranje sustava pripravnosti sukladno ovome Državnom planu i programu ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje donijet će u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Državnog plana i programa.
Generički operativ...

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija