zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Pravilnik o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima koje moraju ispunjavati objekti za uzgoj, proizvodnju i stavljanje u promet riba i proizvoda od riba te rakova i proizvoda od rakova

Pročišćeni tekst vrijedi od 07.01.2000. do 08.10.2007.

Narodne novine 148/1999

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Pravilnik o higijeni hrane (99/07 ) na snazi od 9.10.2007. u članku 16. propisuje:

"Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti: – Pravilnik o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima koje moraju ispunjavati objekti za uzgoj, proizvodnju i stavljanje u promet riba i proizvoda od riba te rakova i proizvoda od rakova (»Narodne novine«, broj 148/99);"

PREAMBULA

Pravilnik o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima koje moraju ispunjavati objekti za uzgoj, proizvodnju i stavljanje u promet riba i proizvoda od riba te rakova i proizvoda od rakova (»Narodne novine«, br. 148/99)

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ŠUMARSTVA

2263

PRAVILNIK

O VETERINARSKO-ZDRAVSTVENIM UVJETIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI OBJEKTI ZA UZGOJ, PROIZVODNJU I STAVLJANJE U PROMET RIBA I PROIZVODA OD RIBA TE RAKOVA I PROIZVODA OD RAKOVA

I. TEMELJNE ODREDBE

Članak 1.

Ovaj Pravilnik određuje veterinarsko-zdravstvene uvjete koje moraju ispunjavati objekti za proizvodnju i stavljanje u promet proizvoda ulova i akvakulture, te proizvoda proizvedenih od njih, namijenjenih za ljudsku prehranu.

Članak 2.

U smislu ovog Pravilnika pojedini izrazi imaju sljedeća značenja:

a) proizvodi ulova - morske ili slatkovodne životinje, odnosno njihovi dijelovi, uključujući i ikru, a isključujući vodene sisavce, žabe, puževe i druge životinje;

b) proizvodi akvakulture - vodeni organizmi rođeni ili uzgojeni u kontroliranim uvjetima, do njihovog stavljanja u promet u vidu proizvoda. Ribe i rakovi tržišne veličine, ulovljeni u prirodnom ambijentu te održavani radi prodaje bez namjere da se poveća njihova težina ne smatraju se proizvodima akvakulture.

Članak 3.

Ovim Pravilnikom određuju se veterinarsko-zdravstveni uvjeti za:

- uzgajališta;

- brodove tvornice;

- objekte za uskladištenje, obradu i preradu proizvoda ulova i akvakulture;

- trgovina na veliko proizvodima ulova i akvakulture: veletržnice i aukcijske tržnice (burze);

- ambulantnu prodaju proizvoda ulova i akvakulture te proizvoda proizvedenih od njih.

Članak 4.

1) Prije izgradnje/rekonstrukcije objekata iz članka 3. podstavka 1., 3. i 4. ovoga Pravilnika, mora se podnijeti zahtjev za odobrenje projektne dokumentacije Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva - Upravi za veterinarstvo, uz koji se prilažu u dva primjerka:

- glavni projekt;

- nacrt lokacije - smještajni plan, s prikazom svih radnih prostorija te nacrtima svih zgrada s infrastrukturom;

- tlocrt objekta s prikazom svih prostorija;

- specifikacija tehnološke opreme s glavnim karakteristikama i atestima;

- suglasnost na lokaciju nadležnog veterinarskog ureda.

2) Zahtjev za odobrenje objekata iz članka 3. ovoga Pravilnika podnosi se Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva - Upravi za veterinarstvo.

3) Uz zahtjev iz stavka 2. ovoga članka za odobrenje uzgajališta mora se priložiti:

- suglasnost na lokaciju nadležnog veterinarskog ureda;

- ugovor o korištenju pomorskog dobra ili suglasnost nadležnog tijela za vodoprivredu;

- tehnološki opis uzgoja ribe;

- nacrt kaveza/ribnjaka na dozvoljenom području;

- izvod iz katastra.

Članak 5.

1) Objekti iz članka 3. podstavka 1., 2. i 3. ovoga Pravilnika, registrirani za izvoz, moraju imati program određivanja vlastitih kritičnih točaka zagađenja, koji se sastoji od: HACCP i SSOP programa te programa edukacije djelatnika.

2) HACCP i SSOP program odobrava Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva - Uprava za veterinarstvo.

II. OPĆE ODREDBE ZA STAVLJANJE U PROMET PROIZVODA ULOVA I AKVAKULTURE

Članak 6.

Ribe ulovljene u njihovom prirodnom okolišu:

- na ribarskom plovilu nakon ulova moraju se šokirati, sortirati, polediti i uskladištiti na temperaturi od 0°C do +4°C;

- na brodovima tvornicama moraju se obraditi u smislu iskrvarenja, odsijecanja glava i peraja, vađenja utrobe, te ohladiti ili zamrznuti.

Članak 7.

1) Nakon ulova rakova, odmah se moraju odstraniti oni koji su mrtvi ili oštećeni, te prazni oklopi.

2) Obvezno je odstraniti sva strana tijela te druge vodene organizme.

3) Škampi, kozice i jastozi moraju se dobro isprati od vanjske nečistoće.

4) Živi i sirovi (nezamrznuti) škampi i kozice ne smiju biti uskladišteni na brodu dulje od 6 dana.

5) Rakovi namijenjeni zamrzavanju moraju se zamrznuti najkasnije 12 sati poslije ulova.

Članak 8.

1) Stavljanje u promet živih školjaka podliježe uvjetima propisanim Pravilnikom o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima za izlov, uzgoj, pročišćavanje i stavljanje u promet živih školjaka.

2) Prilikom prerade, žive školjke moraju udovoljiti odredbama propisanim ovim Pravilnikom.

Članak 9.

Proizvodi akvakulture i ulova koji se živi stavljaju u promet, moraju se stalno držati u uvjetima koji su najprikladniji za njihovo održavanje na životu.

Članak 10.

1) Zabranjeno je stavljanje u promet:

a) otrovne ribe iz porodica:

- Tetraodontidae (četverozupke),

- Molidae (bucnji),

- Diodontidae (dvozupke),

- Canthigasteridae;

b) proizvoda od riba koji sadrže biotoksine, kao što su ciguatera toksini i toksini koji izazivaju mišićnu paralizu.

III. UVJETI ZA UZGAJALIŠTA

Članak 11.

1) Uzgajivači su dužni obavijestiti nadležni veterinarski ured o svakoj dopremi mlađi ili ribe na uzgajalište, kao i o pojavi bolesti i pomora ribe na uzgajalištu.

2) Uzgajivači su dužni provesti laboratorijsku kontrolu ribe na rezidue, sukladno odredbama Pravilnika o praćenju rezidua određenih tvari u živim životinjama i u proizvodima životinjskog podrijetla te članaka 27. do 31. ovoga Pravilnika.

3) Evidencija o provedenim kontrolama iz stavka 2. ovoga članka čuva se dvije godine.

4) Svako uzgajalište mora imati osigurane prostorije za odlaganje uginule ribe, opremljene rashladnim uređajima.

5) Samo uzgajališta koja u svojem sastavu imaju prostorije za sortiranje i uskladištenje mogu biti registrirana za izvoz.

IV. OPĆI UVJETI ZA OBJEKTE NA KOPNU

Članak 12.

1) Objekti moraju biti izgrađeni na području na kojem nisu ugroženi od, niti ugrožavaju, industrijske, stambene i druge objekte u okolini.

2) Objekti moraju biti izgrađeni na kompaktnom i ocjedilnom tlu s niskom razinom podzemnih voda, te izvan područja ugroženog poplavama i klizanju terena.

Članak 13.

Objekti iz članka 12. ovog Pravilnika moraju imati:

- čvrstu konstrukciju;

- čvrstu podnu površinu koja se lako čisti, pere i dezinficira, s nagibom za odvod vode u kanalizaciju;

- dostatan radni prostor;

- glatke zidove koji se lako čiste, peru i dezinficiraju;

- osigurano osvjetljenje tijekom rada jačine 550 lx;

- osigurano osvjetljenje u komorama za uskladištenje od 110 lx;

- opremu i pribor izrađene od nehrđajućeg materijala;

- garderobne i sanitarne prostorije za muške i ženske djelatnike, međusobno odvojene;

- odgovarajuću opremu i pribor za čišćenje, pranje i dezinficiranje objekta, opreme i pribora za rad;

- na svim vanjskim vratima postavljenu električnu zračnu zavjesu s automatskim uključivačem, dostatne jačine da spriječi ulazak insekata u objekt;

- s vanjske strane prozora koji se mogu otvarati postavljenu mrežicu protiv ulaska insekata;

- osigurano prirodno ili umjetno prozračivanje;

- odgovarajuću opremu za zaštitu od glodavaca i ptica;

- posebne vodootporne i nekorozivne spremnike za riblje proizvode neprikladne za ljudsku prehranu;

- uređaje za dostatnu opskrbu pitkom vodom, odnosno čistom morskom vodom pod tlakom;

- higijenski sustav za sakupljanje otpadnih voda;

- u sklopu garderobnih prostorija: osigurana dva garderobna ormarića po jednom zaposlenom i sjedala, zahode s predprostorima te tuš kabine, čije je uređenje određeno posebnim propisom.

Članak 14.

1) Zaposleni djelatnici moraju biti obučeni za posao koji obavljaju.

2) Zaposleni djelatnici moraju nositi čistu radnu odjeću i pokrivala za glavu određena posebnim propisima.

3) Sve prostorije moraju biti čiste, a oprema i pribor moraju se održavati u higijenski ispravnom stanju.

4) Nakon svakog pranja ručni se alat sanira vodom temperature najmanje 830C, te nakon završetka rada odlaže u za to određene kasete ili ormare.

5) Objekt se ne smije upotrebljavati u druge svrhe.

V. POSEBNI UVJETI ZA RUKOVANJE PROIZVODIMA ULOVA I AKVAKULTURE

Članak 15.

1) Poleđeni i neupakirani proizvodi moraju se polediti i uskladištiti neposredno nakon dopreme u objekt.

2) Obnavljanje leda mora se provoditi onoliko često koliko je to potrebno tijekom razdoblja koje nije duže od 12 sati.

3) Led koji se upotrebljava mora biti napravljen od pitke ili čiste morske vode te pohranjen pod higijenskim uvjetima u čistim posudama predviđenim za tu namjenu.

4) Upakirani proizvodi moraju se skladištiti u komori na temperaturi od 00C do +40C.

5) Proizvodni pogoni moraju imati opremu za zamrzavanje dostatne snage da se postigne brzo snižavanje temperature.

6) Iz tehničkih razloga vezanih za metodu zamrzavanja i rukovanja takvim proizvodima, za cijelu ribu zamrznutu u salamuri i predviđenu za konzerviranje u limenkama mogu se dopustiti temperature do -90C.

7) Svaka rashladna komora mora biti opremljena termometrom s grafičkim bilježenjem temperature te jednim kontrolnim termometrom, postavljenima na mjestu gdje je temperatura u prostoriji najviša, kao i posebnim posudama za odvod vode spojenim s podnom kanalizacijom, te zaštitnom mrežom na izvodnoj cijevi uređaja za hlađenje.

Članak 16.

Objekti u kojima se provode postupci odmrzavanja proizvoda od riba moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

- proizvodi se moraju odmrzavati na način da se spriječi njihovo kontaminiranje te omogući adekvatno otjecanje vode koja nastaje pri otapanju;

- dozvoljava se odmrzavanje na zraku sobne temperature, vodom ili u komori za odmrzavanje;

- obradu i preradu proizvoda nakon odmrzavanja treba provesti što je prije moguće;

- odmrznuti proizvodi koji se izravno stavljaju u promet moraju biti posebno obilježeni.

Članak 17.

1) Prilikom provođenja postupaka konzerviranja, filetiranja, dimljenja, soljenja, mariniranja, kuhanja rakova i školjaka, sušenja ribljeg mesa te daljnje mehaničke prerade ribljeg mesa, mora se:

- izbjeći svaka kontaminacija proizvoda;

- voditi posebna evidencija o provođenju samog postupka (bilježiti temperatura, vrijeme termičke obrade, sadržaj soli, pH, sadržaj vode);

- posude i pribor koji se pri tom koristi moraju se redovito i temeljito čistiti te dezinficirati.

2) Proizvođač mora osigurati provjere djelotvornosti tehničkih postupaka kod konzerviranja proizvoda od riba, na način da provodi:

- test inkubacije: inkubiranje konzervi na temperaturi od 370C kroz 7 dana, ili na temperaturi od 350C kroz 10 dana;

- mikrobiološka ispitivanja sadržaja konzervi i limenki u odobrenom laboratoriju.

3) Riba i proizvodi od riba koji se konzumiraju sirovi ili gotovo sirovi moraju se zamrzavati na temperaturi koja nije viša od -200C u svim dijelovima proizvoda, kroz najmanje 24 sata.

4) Postupak opisan u stavku 3. ovoga članka odnosi se na:

a) riblje meso koje se konzumira sirovo ili gotovo sirovo, kao npr. sirova haringa "Maatje";

b) haringe, lokarde, papaline i divlji losos iz Atlantika ili Pacifika, ako su podvrgnuti postupku dimljenja kojim se postiže unutrašnja temperatura proizvoda manja od 600C;

c) marinirana i/ili soljena haringa kada postupak mariniranja nije dostatan za uništavanje ličinki nematoda.

VI. VETERINARSKO-ZDRAVSTVENI UVJETI KOJE MORAJU ISPUNJAVATI OBJEKTI ZA USKLADIŠTENJE, OBRADU I PRERADU PROIZVODA ULOVA I AKVAKULTURE

Članak 18.

1) Objekti za uskladištenje, obradu i preradu proizvoda ulova i akvakulture, ovisno od toga koju vrstu proizvodnje obavljaju, moraju imati sljedeće prostore/prostorije:

1. za prijem žive ribe s rampom koja omogućava istovar

2. za uskladištenje žive ribe sa spremnicima koji imaju dovod vode i kisika

3. za ubijanje ribe

4. za obradu ribljeg mesa (evisceraciju i čišćenje)

5. za rasijecanje ribljeg mesa

6. komoru za uskladištenje leda s ledomatom

7. komoru za uskladištenje svježeg ribljeg mesa na temperaturi od 00C do +40C

8. za zadržano riblje meso

9. za konfiskat

10. za sortiranje svježeg ribljeg mesa

11. komoru za uskladištenje zamrznutog ribljeg mesa na temperaturi od -180C

12. tunel za zamrzavanje

13. prostoriju ili komoru za odmrzavanje

14. za salamurenje ribljeg mesa

15. za soljenje ribljeg mesa

16. za pripremu začina i aditiva

17. za miješanje ribljeg mesa s povrćem i drugim sastojcima

18. za oblikovanje i punjenje proizvoda

19. za toplinsku obradu i dimljenje proizvoda

20. za sterilizaciju kontaktne ambalaže

21. za uskladištenje začina i aditiva

22. za termostatiranje konzervi

23. za uskladištenje svježeg povrća

24. skladište za suhi bakalar s dodatnim prozračivanjem i temperaturom do +150C

25. za pripremu suhog bakalara

26. za kuhanje, iskoštavanje i pranje kuhanog bakalara

27. za pripremu povrća

28. za usitnjavanje ribljeg mesa

29. za hlađenje i pakiranje gotovog proizvoda čija temperatura ne prelazi +100C

30. za pakiranje

31. za uskladištenje materijala i pribora za pakiranje

32. za pranje i sanitaciju opreme

33. za veterinarsku inspekciju

34. garderobnu i sanitarnu prostoriju

35. za odmor radnika

36. za čišćenje, pranje i sterilizaciju prijevoznih sredstava.

2) Izgradnja, uređenje i opremljenost prostora/prostorija iz stavka 1. ovoga članka, kao i način na koji se obavljaju pojedini poslovi, moraju ispunjavati uvjete propisane člancima 12. do 17. ovoga Pravilnika.

VII. POSEBNI VETERINARSKO ZDRAVSTVENI UVJETI KOJE MORAJU ISPUNJAVATI VELETRŽNICE I AUKCIJSKE TRŽNICE (BURZE)

Članak 19.

1) Dijelovi aukcijskih tržnica (burzi) i veletržnica na kojima se izlažu proizvodi ulova i akvakulture te proizvodi proizvedeni od njih radi prodaje, moraju biti natkriveni.

2) Aukcijske tržnice (burze) i veletržnice u kojima se proizvodi iz stavka 1. ovoga članka uskladištavaju prije ili nakon prodaje, moraju imati dostatno velike komore za njihovo uskladištenje na temperaturi od 00C do +40C.

3) Aukcijske tržnice (burze) i veletržnice moraju imati prostoriju opremljenu za potrebe inspekcije.

VIII. POSEBNI VETERINARSKO-ZDRAVSTVENI UVJETI KOJE MORAJU ISPUNJAVATI VOZILA ZA AMBULANTNU PRODAJU PROIZVODA ULOVA I AKVAKULTURE TE PROIZVODA PROIZVEDENIH OD NJIH

Članak 20.

1) Ambulantna prodaja obavlja se u posebno izoliranom dijelu vozila.

2) Vozilo iz stavka 1. ovoga članka mora biti pogodno za pranje, čišćenje i dezinfekciju.

3) Vozilo iz stavka 1. ovoga članka mora imati:

- rashladnu vitrinu koja održava propisanu temperaturu proizvoda, s prozirnom stijenkom okrenutom prema kupcu, a po potrebi i dostatnu količinu leda;

- dostatnu količinu vode za održavanje higijene pribora i osoblja;

- uređaj za ozračivanje (aeraciju) vode, ako se prodaje živa riba;

- poseban ispust s donje strane i spremnik za skupljanje otpadnih voda.

IX. VETERINARSKO-ZDRAVSTVENI UVJETI KOJE MORAJU ISPUNJAVATI BRODOVI TVORNICE I RIBARSKA PLOVILA

Članak 21.

1) Brodovi tvornice i ribarska plovila moraju:

- imati izdvojen prihvatni prostor za prihvat riba u obliku bazena ili boksova, dostatno velikih da se svaki sljedeći ulov odijeli od prethodnog;

- imati osiguran sustav prijenosa iz prihvatnog u radni dio;

- imati dostatne radne prostore za pripremu i preradu proizvoda, te zamrzavanje/brzo zamrzavanje;

- imati skladišni prostor za gotove proizvode, dostatan i konstruiran tako da se lako čisti,

- osigurati mjesto za pohranu ambalaže, odvojeno od prostorija i pripremu i preradu proizvoda;

- imati hermetički zatvorene spremnike za odlaganje konfiskata;

- imati opremu koja pod tlakom opskrbljuje pitkom vodom ili čistom morskom vodom;

- imati hidrauličke instalacije, raspoređene i zaštićene na način koji onemogućava kontaminaciju proizvoda istjecanjem ulja;

- osigurati uređenje i opremljenost prostora, kao i opreme i alata koji se upotrebljava pri radu, u skladu s uvjetima propisanim člancima 13. i 14. ovoga Pravilnika.

2) Brodovi tvornice na kojima se proizvodi iz članka 1. ovoga Pravilnika zamrzavaju, moraju imati:

- rashladne uređaje dostatne snage da brzo postižu niske temperature, tako da temperatura u središtu proizvoda udovoljava zahtjevima ovog Pravilnika;

- rashladne uređaje dostatne snage da održavaju ribu i proizvode od ribe u skladišnim komorama na temperaturi koja udovoljava zahtjevima ovog Pravilnika;

- skladišne komore opremljene sustavima za bilježenje temperature, postavljenim na vidnom i odgovarajućem mjestu;

- komoru za prihvat ulovljene ribe, ledomat te komoru za prihvat leda.

Članak 22.

1) Ulov na brodu mora biti zaštićen od učinka sunčanih zraka.

2) Ako se proizvodi ulova i akvakulture ispiru, voda koja se upotrebljava mora biti pitka ili čista morska voda, radi sprječavanja kontaminacije.

3) Ribarska plovila kraća od 15 m:

- moraju osigurati led u za tu namjenu prilagođenom spremniku;

- moraju pohraniti ulov u zasebni, odgovarajući prostor,

- ne smiju s ulovom ostati na moru duže od osam sati.

Članak 23.

1) Proizvodi ulova i akvakulture se nakon ulova na ribarskom plovilu:

- odmah šokiraju;

- nakon šokiranja obavlja se sortiranje, stavljanje u kašete i poleđivanje;

- poleđeni proizvodi se u kašetama stavljaju u komoru za uskladištenje na temperaturi od 00C do +40C, gdje ostaju do istovara.

2) Ako se na ribarskim plovilima obavlja evisceracija te odsijecanje škrga, peraja ili drugih dijelova, pribor koji se koristi mora biti izrađen od materijala otpornog na koroziju, te uvijek čist.

3) Oprema za istovar proizvoda mora biti izrađena od materijala koji se lako čisti i dezinficira.

4) Tijekom istovara mora se izbjeći kontaminacija, te osigurati:

- da se istovar obavlja brzo;

- da se proizvodi bez odlaganja pohrane na odgovarajući temperaturni režim;

- da se ne dopusti uporaba opreme i pribora ili takvo rukovanje koje može prouzročiti nepotrebno oštećenje jestivih dijelova, odnosno proizvoda.

X. PAKIRANJE I OZNAČAVANJE POŠILJAKA

Članak 24.

1) Pakiranje se mora obavljati u higijenskim uvjetima, radi sprječavanja kontaminacije proizvoda.

2) Materijal koji se koristi za pakiranje:

- ne smije biti takav da mijenja organoleptička svojstva proizvoda;

- ne smije na proizvode prenositi tvari štetne po ljudsko zdravlje;

- mora biti dostatno čvrst da spriječi oštećenje proizvoda,

- prije uporabe mora biti pohranjen u zasebnoj prostoriji i zaštićen od prašine i kontaminacije.

3) Iz popratne dokumentacije i oznaka na pakovini mora biti vidljivo iz kojeg je objekta pošiljka otpremljena.

XI. SKLADIŠTENJE I PRIJEVOZ

Članak 25.

1) Proizvodi se prilikom skladištenja moraju pohraniti na propisanim temperaturama, i to:

- svježi ili odmrznuti proizvodi te kuhani i ohlađeni rakovi i školjke: od 00C do +40C;

- zamrznuti proizvodi, osim ribe zamrznute u salamuri i namijenjene konzerviranju: do -180C,

- prerađeni proizvodi: na temperaturama navedenim u proizvođačkoj specifikaciji;

- sušeni proizvodi: od 00C do +150C, u prostorijama u kojima je osigurano pojačano prozračivanje.

2) Proizvodi se ne smiju skladištiti i prevoziti s drugim proizvodima koji bi ih mogli kontaminirati ili utjecati na promjenu njihovih organoleptičkih svojstava.

3) Vozila u kojima se obavlja prijevoz proizvoda moraju biti posebno prilagođena, opremljena uređajem koji osigurava održavanje propisane temperature, sa stranicama koje se mogu lako čistiti, prati i dezinficirati.

4) Prije svakog prijevoza vozilo se mora temeljito očistiti, oprati i dezinficirati.

5) Otpadne vode iz vozila ne smiju izravno istjecati u okoliš.

XII. UVOZ

Članak 26.

1) Proizvodi iz članka 1. ovoga Pravilnika mogu se uvoziti iz objekata koji su na listi odobrenih objekata zemalja iz kojih je dozvoljen uvoz u Republiku Hrvatsku.

2) Uvoznik mora ishoditi rješenje Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede i šumarstva kojim se utvrđuje da ne postoje veterinarsko-zdravstvene smetnje za uvoz.

3) Uz zahtjev za donošenje rješenja iz stavka 2. ovoga članka mora se priložiti prethodna suglasnost Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i šumarstva te Državne uprave za zaštitu prirode i okoliša, ako se radi o vrstama za koje je to određeno posebnim propisom.

4) U slučaju uvoza u Republiku Hrvatsku živih riba ili mlađa radi daljnjeg uzgoja, mora se obaviti karantena.

XIII. ZDRAVSTVENA KONTROLA I PRAĆENJE UVJETA PROIZVODNJE

Organoleptičke kontrole

Članak 27.

Proizvodi iz članka 1. ovoga Pravilnika koji se stavljaju u promet, u pogledu organoleptičkih svojstava, moraju udovoljavati uvjetima propisanim Pravilnikom o načinu obavljanja stalnoga veterinarsko-sanitarnoga pregleda životinja za klanje i proizvoda životinjskog porijekla.

Kontrola na parazite

Članak 28.

Kontrola na parazite proizvoda iz članka 1. ovoga Pravilnika koji se stavljaju u promet obavlja se u skladu s odredbama Pravilnika o načinu obavljanja stalnoga veterinarsko-sanitarnoga pregleda životinja za klanje i proizvoda životinjskog porijekla.

Kemijske kontrole

Članak 29.

1) Prije stavljanja u promet riba i proizvoda od riba mora se provesti ispitivanje na:

a) TVB-N (Total Volatile Basic Nitrogen - ukupni isparivi bazni dušik),

b) TMA-N (Trimethylamine Nitrogen),

c) Histamin.

2) U slučaju ispitivanja na histamin iz stavka 1. točke c) ovoga članka, od svake proizvodne serije ribe ili proizvoda od riba uzima se 9 uzoraka.

3) Srednja vrijednost količine histamina u pretraženih 9 uzoraka ne smije biti veća od 100 ppm. Samo dva od pretraženih 9 uzoraka mogu sadržavati histamin u količini od 100 do 200 ppm, ali nijedan uzorak ne smije sadržavati više od 200 ppm histamina.

4) Limiti iz stavka 3. ovoga članka isključivo se primjenjuju na porodice: Scombridae (skuša) i Clupeidae (srdele), osim ako su ribe iz navedenih porodica podvrgnute postupku enzimatskog zrenja u salamuri u kojem slučaju mogu imati višu razinu histamina, ali ne dvostruko veću od vrijednosti propisanih u stavku 3. ovoga članka.

Zagađivači iz okoliša

Članak 30.

Proizvodi ulova i akvakulture koji se stavljaju u promet ne smiju u svojim jestivim dijelovima sadržavati zagađivače koji su prisutni u vodenom okolišu, kao što su teški metali i organoklorirane tvari, u količinama većim od maksimalno dozvoljenih.

Mikrobiološke analize

Članak 31.

Mikrobiološki standardi za proizvode iz članka 1. ovoga Pravilnika, koji se stavljaju u promet, moraju udovoljavati standardima propisanim Pravilnikom o mikrobiološkim standardima za namirnice.

XIV. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 32.

Fizičke i pravne osobe koje obavljaju djelatnosti za koje su veterinarsko-zdravstveni uvjeti propisani ovim Pravilnikom na dan njegovog stupanja na snagu, moraju uskladiti svoje poslovanje s njegovim odredbama do 31. prosinca 2000. godine.

Članak 33.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od njegove objave u "Narodnim novinama".

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija