zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

29.12.2023.

Donesen

12.12.2023.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Program održavanja komunalne infrastrukture na području Gradske četvrti Donji grad u 2024.

Pročišćeni tekst vrijedi od 29.12.2023.

Službeni glasnik Grada Zagreba 44/2023

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Program održavanja komunalne infrastrukture na području Gradske četvrti Donji grad u 2024. (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 44/23)

Na temelju članka 72. stavka 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu (Narodne novine 68/18, 110/18 - Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 32/20) i članka 41. točke 6. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 29. sjednici, 12. prosinca 2023., donijela je

PROGRAM

održavanja komunalne infrastrukture na području Gradske četvrti Donji grad u 2024.

1. Ovim se programom, u skladu s planiranim sredstvima i izvorima financiranja, određuju poslovi i radovi održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Gradske četvrti Donji grad (u daljnjem tekstu: Gradska četvrt) kojima se osigurava obavljanje komunalnih djelatnosti:

- održavanja građevina javne odvodnje oborinskih voda,

- održavanja čistoće javnih površina,

- održavanja javnih zelenih površina,

- redovitog održavanja nerazvrstanih cesta.

2. Program je izrađen u skladu s planiranim prihodima i primicima te utvrđenim rashodima i izdacima u Proračunu Grada Zagreba za 2024. i Financijskom planu Gradske četvrti za 2024., a na temelju godišnjih operativnih planova i programa nositelja komunalnih djelatnosti u Gradu Zagrebu, za koje se dio sredstava osigurava u ovom programu.

3. Planirana sredstva za financiranje ovog programa u iznosu od ukupno 6.929.000,00 eura raspoređuju se za obavljanje poslova i radova održavanja na području Gradske četvrti prema sljedećim djelatnostima i nositeljima provedbe Programa:

Redni broj

Vrsta komunalne djelatnosti

Nositelj provedbe

Izvor financiranja

Iznos sredstava

(u eurima)

3.1.

Održavanje građevina javne odvodnje oborinskih voda

Vodoopskrba i odvodnja d.o.o.

komunalna naknada

131.000,00

3.2.

Održavanje čistoće javnih površina

Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Čistoća

komunalna naknada

4.245.000,00

3.3.

Održavanje javnih zelenih površina

Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Zrinjevac

komunalna naknada

1.688.000,00

3.4.

Redovito održavanje nerazvrstanih cesta

Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Zagrebačke ceste

naknada za ceste

865.000,00

Ukupno

6.929.000,00

4. Pod održavanjem građevina javne odvodnje oborinskih voda podrazumijeva se, prema ovom programu, čišćenje i održavanje vodolovnih grla (slivnika) i horizontalnih sabirnih kanala (tzv. žabljih usta) te spojnih kanala i uređaja za odvodnju s javnih terasa.

Ovaj program obuhvaća poslove i radove čišćenja i održavanja 3.050 vodolovnih grla te drugih građevina javne odvodnje oborinskih voda na području Gradske četvrti u 2024.

5. Pod održavanjem čistoće javnih površina, prema ovom programu, podrazumijeva se čišćenje cesta, trgova, javnih prolaza, javnih stuba, mostova, podvožnjaka, nadvožnjaka, pothodnika, parkirališta, pločnika, stajališta javnoga gradskog prijevoza i sličnih površina.

Održavanje čistoće obuhvaća metenje (ručno i strojno) i pranje (strojno), ovisno o vrsti i količini otpada koji je raznovrsnog podrijetla (stupnja onečišćenja). Ručno čišćenje obavljaju čistači ulica, a obuhvaća čišćenje metlom i lopatom, pražnjenje košarica za otpatke (uključujući košarice za otpatke na javnim zelenim površinama), uklanjanje trave i lišća, posipavanje solju i čišćenje snijega u zimskim uvjetima te uklanjanje sipine nakon obavljene zimske službe.

Ovaj program obuhvaća poslove ručnog čišćenja ukupno 775.604 m2, čišćenja 236.977 m2 velikom i 294.352 m2 malom čistilicom, pranja 737.224 m2 autocisternom te druge poslove čišćenja i pranja na području Gradske četvrti u 2024.

6. Održavanje javnih zelenih površina, prema ovom programu, podrazumijeva održavanje gradskih parkova i ostalih ozelenjenih površina, tj. sve radove njege krajobraza radi održavanja optimalnog rasta i razvoja u urbanim uvjetima: čišćenje, košnju travnjaka, sakupljanje biološkog i ostalog otpada, djelomičnu i potpunu obnovu devastiranih travnjaka, njegu drveća u drvoredima, na pojedinačnim stablima i na skupinama stabala, njegu ukrasnoga grmlja (pojedinačnog, u sklopu, podrasta i živice), uspostavu i njegu sezonskih i trajnih cvjetnjaka, održavanje popločenih i sipinjenih površina, ispitivanje sigurnosti i funkcionalnosti i održavanje opreme na dječjim igralištima, fitosanitetsku zaštitu, zbrinjavanje biološkog otpada i proizvodnju komposta i biljnog materijala za potrebe održavanja, deponiranje sakupljenog otpada, zaštitu uređenih javnih ozelenjenih površina i održavanje elemenata zaštite, hitne intervencije na bilju uzrokovane prometnim ili vremenskim nepogodama i ostale stručne poslove potrebne za održavanje parkovnih i ostalih uređenih javnih zelenih površina.

Ovaj program obuhvaća sve poslove održavanja ukupno 278.474 m2 javnih zelenih površina na području Gradske četvrti u 2024.

7. Redovito održavanje nerazvrstanih cesta u ovom programu podrazumijeva:

7.1. redovito ljetno održavanje koje obuhvaća skup mjera kojima se otklanjaju nedostaci, zamjenjuju i obnavljaju dotrajali elementi i osigurava tehnička ispravnost nerazvrstanih cesta i cestovnih objekata za sigurno odvijanje prometa na njima. U sklopu redovitoga ljetnog održavanja obavlja se ophodnja nerazvrstanih cesta, asfaltiranjem se otklanjaju ulegnuća i udarne jame, održava se semaforski sustav, obnavlja se horizontalna i vertikalna signalizacija, čiste se otvoreni jarci uz ceste, dosipavaju se makadamski putovi i slično;

7.2. redovito održavanje u zimskim uvjetima kojim se osigurava prohodnost cesta i odvijanje prometa na njima u vrijeme padanja snijega i stvaranja poledice. Radovi redovitog održavanja u zimskim uvjetima uključuju uređenje i održavanje baza zimske službe, pripravnost ekipa, rad ekipa, nabavu posipnih materijala, detaljno čišćenje i odvoz snijega i ostale radove (sustav za rano otkrivanje i dojavu poledice, obilježavanje koljem, izrada mješavine i rasoline, mobilne, radio i telefonske veze i rad nadzornog centra za praćenje izvršenja zadataka).

Ovaj program obuhvaća sve poslove redovitog održavanja ukupno 374.842,02 m2 nerazvrstanih cesta na području Gradske četvrti u 2024., uključujući održavanje semaforskih uređaja na 73 lokacije.

8. Gradska četvrt izvršavat će obveze održavanja građevina i uređaja javne namjene u stanju funkcionalne sposobnosti, sukladno ostvarenim prihodima za financiranje održavanja komunalne infrastrukture.

9. Upravna tijela Grada Zagreba, u nadležnosti kojih su djelatnosti komunalnog gospodarstva i prometa, sudjelovat će u provedbi ovog programa radi osiguravanja kvalitetnog obavljanja poslova održavanja komunalne infrastrukture i osiguravanja obavljanja komunalnih djelatnosti na načelima javne službe, neprofitnosti i kontinuiteta.

10. Sredstva za provedbu ovog programa osiguravat će Gradski ured za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost za namjene određene Proračunom Grada Zagreba za 2024. i ovim programom, a prema načelima štednje i racionalnog korištenja sredstava.

11. Ovaj će program biti objavljen u Službenom glasniku Grada Zagreba.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija