Smetanje posjeda u sudskoj praksi

(III. izmijenjeno i dopunjeno izdanje)

CIJENA:
26,00 €

Područje: Vlasničkopravni odnosi

Autor: Tomislav Aralica

Opseg: 156 str.

Format cm: 17 x 24

Uvez: meki

Godina izdanja: 2023.

Šifra: 06850001

Predgovor

PREDGOVOR TREĆEM IZDANJU

Zadovoljstvo mi je što ova knjiga doživljava svoje treće izdanje, a to je znak da je ispunila svoju svrhu pravnog priručnika namijenjenog sucima, odvjetnicima, sudačkim i odvjetničkim vježbenicima, pravnicima u gospodarstvu i upravi te ostalim pravnim praktičarima. U ovom izdanju potrudio sam se unijeti nove, svježe primjere iz sudske prakse da bi ovaj priručnik učinio aktualnijim i korisnijim.

Autor, veljača 2023.

PREDGOVOR DRUGOM IZDANJU

Prvo izdanje ovog rada objavljeno je kao prilog časopisa Informator, u rubrici „Male stranice“, kao zasebni separat i doživio je dobar prijam kod pravničke javnosti. To me motiviralo da rad proširim i dopunim novim brojnim primjerima iz sudske prakse, a neke teme opširnije obradim.

Tužbe zbog smetanja posjeda nikad ne gube na aktualnosti jer se ubrajaju u jedne od češćih vrsta sudskih postupaka našeg pravosudnog sustava, a tako je i od kada postoji pisana pravna povijest. Premda je ovo teoretski „nečisto“ područje, koje pravni teoretičari ne vole, zbog čega se učestalo obnavljaju rasprave o njegovu ukidanju, ono ima veliku funkciju u očuvanju pravnog mira i reda.

Izvorno zamišljeno kao „mala pravda“, kao jedna vrsta privremene mjere dok se o vlasništvu i drugim stvarnim pravima ne odluči u „pravom“ parničnom postupku, katkad se odluka donesena u parnici povodom tužbe zbog smetanja posjeda pretvori u dugotrajno rješenje pravnih odnosa. To je posljedica kontinuiteta posjeda.

Parnice povodom tužbi zbog smetanja posjeda znaju se pretvoriti u dugotrajne sporove, koji traju godinama. Takve parnice gube svoj pravni smisao, jer čemu voditi parnicu zbog smetanja posjeda nekoliko godina kad je za to vrijeme moguće dočekati i odluku u vlasničkoj parnici.

Dugotrajnost postupaka u parnicama zbog smetanja posjeda znaju procesnim manevrima izazvati same stranke, ali je ovdje ipak glavna odgovornost na sucu, kojemu zakon i sudska praksa daju snažne pravne alate kojima može usmjeravati postupak na njegov bitan sadržaj. No, te alate valja poznavati. Upravo o njima riječ je u ovom radu.

Autor, lipanj 2016.

Možda vas i ovo zanima

Primjena Zakona o zemljišnim knjigama

Tomislav Aralica,   Ana-Marija Končić,   Andrea Simić-Rukavina  
CIJENA:
28,00 €