zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

29.12.2023.

Donesen

12.12.2023.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Zagreba za 2024.

Pročišćeni tekst vrijedi od 29.12.2023.

Narodne novine 44/2023

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Zagreba za 2024. (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 44/23)

Na temelju članka 20. stavka 2. Zakona o tehničkoj kulturi (Narodne novine 76/93, 11/94 i 38/09) i članka 41. točke 6. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 29. sjednici, 12. prosinca 2023., donijela je

PROGRAM

javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Zagreba za 2024.

1. UVOD

Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Zagreba za 2024. izrađen je na osnovi i u skladu sa Zakonom o tehničkoj kulturi, Statutom Grada Zagreba i Odlukom o kriterijima i rokovima za utvrđivanje Programa javnih potreba Grada Zagreba u tehničkoj kulturi (Službeni glasnik Grada Zagreba 18/11), koju je donijela Gradska skupština Grada Zagreba.

Javne potrebe Grada Zagreba u tehničkoj kulturi, za koje se sredstva osiguravaju iz proračuna Grada Zagreba, aktivnosti su, poslovi i djelatnosti udruga, saveza i Zajednice tehničke kulture te klubova mladih tehničara pri osnovnim i srednjim školama.

Program javnih potreba polazi od nedvojbene činjenice da je tehnička kultura u suvremenom trenutku jedan od uvjeta uspješnoga odgojno-obrazovnog procesa, razvoja i života svakog pojedinca i suvremenog društva u cjelini. Raznovrsni programi i djelatnosti tehničke kulture važan su izvor znanja, umijeća i sposobnosti, a ovladavanje njima bitna je pretpostavka za uključivanje u suvremene radne i životne procese. Tehnička kultura jedan je od temelja razvoja stvaralačkih aktivnosti i nezaobilazan čimbenik primjene novih tehnoloških dostignuća u svakodnevnom životu svake životne skupine, a ponajprije djece i mladih, koji se svakodnevno moraju prilagođavati brzom znanstveno-tehnološkom i tehničkom razvoju i napretku.

Informatika i internet, kao mreža svih mreža, postali su način življenja, nezamjenjiv oblik komuniciranja, izvor informacija i znanja. Rušeći svakovrsne prepreke - od prostornih i vremenskih do jezičnih, kulturoloških i političkih - stvaraju globalno umreženo društvo. Bez računalne tehnologije, mikroelektronike, robotike i suvremenih oblika telekomunikacija nezamisliv je život i rad suvremenog čovjeka.

Praktična važnost tehničke kulture neosporna je, vidljiva i dokaziva svakodnevno. Upravo je stoga cilj ovog programa osigurati djeci i mladima - u izvannastavnim i izvanškolskim programima ili u posebnim aktivnostima u gradskim četvrtima - odgovarajuće sadržaje kojima će nadopuniti i proširiti redovite školske programe i tako pridonijeti zadovoljavanju njihovih različitih i specifičnih potreba i interesa.

Programom javnih potreba u tehničkoj kulturi u 2024. bit će sufinancirani:

a) programi i aktivnosti 13 gradskih granskih saveza i Zajednice tehničke kulture (i njihovih udruga);

b) programi tehničke kulture od posebnog interesa za Grad Zagreb;

c) programi udruga tehničke kulture koje nisu učlanjene u granske saveze, ali su registrirane za djelatnost tehničke kulture;

d) programi klubova mladih tehničara pri osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba;

e) plaće zaposlenika, materijalni izdaci i kupnja opreme za izvođenje programa i aktivnosti u savezima i Zajednici tehničke kulture Grada Zagreba.

2. CILJEVI I SVRHA

Svi zajednički i posebni programi navedenih subjekata tehničke kulture imaju zadaću popularizirati i unaprijediti tehničku kulturu u Gradu Zagrebu, obogatiti ponudu za kreativno korištenje slobodnog vremena djece i mladih, kao i nadopuniti njihovo redovito obrazovanje izvanškolskim aktivnostima.

Jednako tako, ovi će programi omogućiti i svim ostalim zainteresiranima da steknu nova i unaprijede postojeća tehnička znanja i vještine te zadovolje svoje potrebe za organiziranim, kvalitetnim provođenjem slobodnog vremena.

Briga društva za razvijanje i unapređivanje tehničke kulture, osobito među djecom i mladima, samorazumljiva je u suvremenim uvjetima koje bitno obilježava stalan i intenzivan tehničko-tehnološki razvoj i napredak, sveopća kompjutorizacija i sveprisutna virtualna globalizacija životnih i radnih procesa diljem svijeta. Primarni ciljevi tako iskazane brige o širenju i unapređivanju tehničke kulture među djecom i mladima su:

- omogućiti djeci i mladima izbor različitih sadržaja i programa u slobodno vrijeme;

- nadopuniti i osuvremeniti njihova znanja stečena tijekom školovanja;

- poticati i razvijati inventivnost, inovativnost, kreativnost i individualne sposobnosti;

- poticati i podupirati rad posebno darovitih pojedinaca;

- obogaćivati stečena te usvajati i razvijati nova znanja i vještine;

- razvijati međusobno prijateljstvo i zajedništvo te poticati zajednički rad i zajedničke uspjehe;

- razvijati osjećaj društvene korisnosti;

- omogućiti upotrebu i primjenu najsuvremenijih tehničko-tehnoloških dostignuća;

- unapređivati kvalitetu svakodnevnog života.

3. PROGRAM JAVNIH POTREBA U TEHNIČKOJ KULTURI

Na temelju Odluke o kriterijima i rokovima za utvrđivanje Programa javnih potreba Grada Zagreba u tehničkoj kulturi, javne potrebe predlažu subjekti tehničke kulture.

Na temelju njihovih prijedloga kao javne potrebe u tehničkoj kulturi za 2024. utvrđuju se:

1. opći i posebni programi odgoja, obrazovanja i osposobljavanja djece i mladeži različitih dobnih skupina za stjecanje tehničkih, tehnoloških i informatičkih znanja i vještina (informatika, astronomija, radioamaterizam, različite discipline modelarstva i maketarstva, automodelarstvo, fotografija, film, video, tehničke discipline na vodi, tehničke discipline u zrakoplovstvu, prometna kultura, inovatorstvo) koje provode subjekti tehničke kulture Grada Zagreba;

2. programi odgoja, obrazovanja i osposobljavanja darovite djece i djece s teškoćama u razvoju za stjecanje tehničkih, tehnoloških i informatičkih znanja i vještina;

3. programi tehničke kulture koje provode subjekti tehničke kulture za građanstvo;

4. programi prekvalifikacije i dokvalifikacije zaposlenika u području tehničke kulture;

5. programi poticanja i širenja tehničke kulture, osobito tehničko-tehnoloških inovacija:

a) organiziranje i sudjelovanje subjekata tehničke kulture na tradicionalnim školskim, gradskim, državnim i međudržavnim natjecanjima i smotrama, izložbama, utrkama i ostalim manifestacijama,

b) dodjela godišnjih i drugih nagrada u tehničkoj kulturi,

c) informativna i nakladnička djelatnost subjekata tehničke kulture,

d) nabava stručne literature,

6. nabava nove i održavanje postojeće opreme, kao i održavanje objekata tehničke kulture u Gradu Zagrebu.

4. MJERILA USPJEŠNOSTI

Kako bi se provjerilo jesu li izdvajanja sredstava iz Proračuna Grada Zagreba za sufinanciranje programa brojnih subjekata tehničke kulture bila opravdana, nužno je svake godine pažljivo pratiti realizaciju tih programa, ocijeniti (validirati) njihovu učinkovitost i važnost za zadovoljavanje potreba građana, prije svega djece i mladih, u području djelatnosti tehničke kulture.

Validiranje programa i ocjena njihove uspješnosti obavlja se izravno, na terenu, u trenutku odvijanja pojedinih programskih akcija/manifestacija, ali i detaljnom stručnom analizom obveznih polugodišnjih i godišnjih izvještaja, koja će pokazati u kojoj su mjeri predloženi i prihvaćeni programi doista i ostvareni. Najvjerodostojnija je, međutim, ocjena onih koji te programe koriste (polaznici različitih tečajeva, radionica, škola, kampova, sudionici smotri, izložbi, natjecanja...) i gledatelja/posjetitelja koji posjećuju takve akcije i manifestacije.

I u 2024. uspješnost sufinanciranih programa ocjenjivat će se po tome u kojoj su mjeri oni uspjeli zadovoljiti iskazane potrebe djece, mladih i ostalih zainteresiranih građana za bavljenje tehničkom kulturom, koliko su programi novi, inovativni, u kojoj mjeri prate suvremena događanja na području tehničke kulture i nadopunjavaju redovite školske programe tehničkog odgoja učenika osnovnih i srednjih škola, ali i pridonose gospodarskom i općedruštvenom razvoju Grada, koliko je polaznika prošlo kroz pojedine oblike osposobljavanja i koliko je predstavljanje njihova rada bilo zanimljivo posjetiteljima i gledateljima.

Jednako tako, o uspješnosti će svjedočiti i broj natjecanja, utrka, smotri, izložbi i drugih oblika prezentiranja rada udruga i saveza, broj i vrsta osvojenih nagrada, priznanja i medalja (u zemlji i inozemstvu).

Pokazatelji uspješnosti bit će i medijski odjeci djelovanja subjekata tehničke kulture, tj. informiranje javnosti o svim akcijama i manifestacijama, uspjesima i dosezima njihovih programa, koji su realizirani zahvaljujući razumijevanju i financijskoj potpori poreznih obveznika Grada Zagreba.

5. KONKRETNI SADRŽAJI SUFINANCIRANJA

a) OBJEKTI I OPREMA

Za realizaciju tako sveobuhvatnih javnih potreba, tehničkoj kulturi nedostaje objekata, odnosno prostora za organiziranje pojedinih programskih aktivnosti. Postojeći objekti i prostori, osim toga, neravnomjerno su raspoređeni pa su pojedina gradska područja njima slabije pokrivena.

Za kvalitetno odvijanje programa također je nužno i u 2024. nastaviti voditi brigu, u skladu s financijskim mogućnostima, o redovitom održavanju prostora i modernizaciji postojeće opreme.

b) PROGRAMI OD POSEBNOG INTERESA ZA GRAD ZAGREB

Da bi se osiguralo kvalitetnije realiziranje zahtjevnijih programa - čija je realizacija složenija, u koje je uključeno više subjekata tehničke kulture i velik broj sudionika, posjetitelja, gledatelja te koji traže angažiranje većih financijskih sredstava - dodatno će se sufinancirati programi od posebnog interesa za Grad Zagreb. To su programi po kojima je djelatnost tehničke kulture u Gradu Zagrebu prepoznatljiva svake godine, koji privlače najviše javne pozornosti (medijske i ostale) i koji bitno utječu na daljnje razvijanje društvene svijesti o važnosti i potrebi razvijanja tehničke kulture, osobito među najmlađim naraštajima.

c) PROGRAMI ZAJEDNICE I GRANSKIH SAVEZA

I. Zagrebačka zajednica tehničke kulture

Zajednica će i u 2024. nastaviti objedinjavati, podupirati i koordinirati rad svih subjekata u području tehničke kulture Grada Zagreba, u što su uključeni provedba planiranih programa i unapređenje njihova daljnjeg razvoja te popularizacija tehničke kulture.

Zajednica planira u svojim Centrima tehničke kulture (CTK Črnomerec i CTK Dubrava) samostalno, u suradnji sa svojim udrugama - članicama te u suradnji sa školama, vrtićima i različitim centrima i ustanovama za djecu i mlade s teškoćama u razvoju, provoditi sljedeće programe za djecu i mlade: STEM radionice, Eko laboratorij, Mali znanstvenik, 3D modeliranje i printanje, Raketno modelarstvo, Politehničke i Kreativne radionice, Maketarstvo i modelarstvo, Sam svoj majstor, Prometna kultura i Rad s osobama s invaliditetom. Cilj je programa koji se provode u centrima, osim kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, zainteresirati djecu i mlade za različita tehnička područja i pomoći im da razviju tehničke vještine te ih na taj način potaknuti da se opredijele za karijere u tehnici, tehnologiji i inženjerstvu.

Centri će i sljedeće godine nastaviti suradnju s vrtićima i školama u provođenju tematskih radionica te izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti koje su vezane uz područje tehničke kulture. Također će sudjelovati na radionicama, manifestacijama, sajmovima, smotrama, izložbama i natjecanjima koje organiziraju udruge - članice Zajednice, drugi gradski subjekti (škole, vrtići i centri za kulturu), kao i u programima koje organiziraju zajednice tehničke kulture ostalih gradova u Hrvatskoj.

Uz programe namijenjene djeci i mladima, Zajednica će i u 2024. provesti program namijenjen edukaciji svojih udruga - članica o mogućnostima i načinu provedbe projekata EU pod nazivom "Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u tehničkoj kulturi kroz EU projekte".

Tijekom 2024. Zajednica će nastaviti suradnju s Centrima tehničke kulture, kao i s jednim dijelom svojih udruga - članica, kao suorganizator i aktivni sudionik na manifestacijama "Smotra učeničkog zadrugarstva" i "Tjedan udruga". Na njima će Zajednica, zajedno s centrima i udrugama - članicama, prezentirati najnovija dostignuća u radu svojih polaznika i članova.

Kao i prethodnih godina, Zajednica će organizirati programe od posebnog interesa za Grad Zagreb. Tako će u srpnju organizirati tradicionalnu Ljetnu školu tehničkih vještina, a u listopadu Dane tehničke kulture Grada Zagreba, na kojima će dodijeliti nagradu "Dr. Oton Kučera" namijenjenu pojedincima i udrugama koji su svojim radom dali izuzetan doprinos razvoju tehničke kulture u Gradu Zagrebu, kao i njezinoj promociji u inozemstvu.

U prostorijama Galerije Vladimira Horvata Zajednica će i u 2024. omogućiti svim svojim udrugama - članicama prezentaciju njihovih radova, kao i provedbu ostalih izložbenih aktivnosti koje su povezane s tehničkom kulturom.

Programske aktivnosti Zajednice i njezinih udruga - članica nastavit će se redovito objavljivati na web stranicama Zajednice koje su svojevremeno postale primjer obavještavanja građana o bogatoj ponudi sadržaja tehničke kulture u Gradu Zagrebu.

Uz sve navedeno, Zajednica će aktivno raditi na provedbi brojnih zajedničkih programa i aktivnosti sa savezima - članovima, pogotovo onih čiji su primarni korisnici djeca i mladi. Također će organizirati radionice i savjetovanja kao pomoć pri pisanju i pripremanju projekata za sufinanciranje.

Sastavni dio programa Zajednice su i programi njezinih udruga - članica čija će se realizacija nastaviti i u 2024. Područja koja će obuhvatiti su: željezničko modelarstvo, maketarstvo, izrada diorama i vinjeta, elektronika u maketarstvu, izložbe minijatura i maketa, natjecanja u stolnim strateškim igrama. Uz navedeno, udruge - članice organizirat će i brojne manifestacije vezane uz radioamaterske djelatnosti za slijepe i slabovidne osobe, tečajeve, škole i natjecanja u okviru prometno-tehničke kulture za djecu osnovnih škola, natjecanja u vožnji kartinga, informatičko opismenjavanje građana svih dobnih skupina i socijalnog stanja, kao i različite edukativne prezentacije i predavanja namijenjene učenicima, mladima i svima onima koji su zainteresirani za stjecanje ili unapređivanje svojih znanja o tehničkoj kulturi. Udruge - članice također će sudjelovati na raznim manifestacijama u zemlji i inozemstvu, što će biti od velike koristi za promociju njihovih programa.

II. Savez inovatora Zagreba

Savez inovatora Zagreba od 1956. djeluje kao strukovno i interesno udruženje udruga inovatora i drugih pravnih osoba u području inovatorstva u Gradu Zagrebu.

Glavni program Saveza u 2024. organizacija je tradicionalnog hrvatskog salona inovacija Inova koji će 48. put, kao druga najstarija svjetska izložba inovacija, okupiti između 400 i 500 zagrebačkih, hrvatskih i svjetskih inovatora.

Osim toga, iznimno je vrijedna izložba inovacija mladih zagrebačkih učenika i studenta Inova - mladi. Taj je program glavni pokretač stručnog rada s mladim inovatorima u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama i fakultetima tijekom cijele školske, odnosno akademske godine, zbog čega je proglašen programom od posebnog interesa za Grad Zagreb. U 2024. izložba Inova - mladi održat će se 23. put na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, kao najveća smotra mladih inovatora u ovom dijelu Europe s oko 250 sudionika.

Svrha je međunarodnog programa predstaviti najbolje zagrebačke inovatore, pobjednike izložbi Inova i Inova - mladi na velikim i renomiranim inozemnim izložbama inovacija. To je, uz djelotvornu i originalnu promidžbu Grada Zagreba i kreativnih dostignuća Zagrepčana, veliki poticaj sudionicima za nova stvaralačka dostignuća.

Treba istaknuti i različite programe za dodatnu promidžbu, edukaciju i tematsku specijalizaciju inovatorstva. Portal Kreativno.hr predstavlja suvremene tehnologije, najbolju poslovnu praksu u primjeni inovacija, futuristička predviđanja i povijesne osvrte na značajne izume. Projekt "Elektronika i zdravlje" potiče mlade na namjenski stvaralački rad s određenom temom koji završava novim dostignućima za pomoć oboljelima i osobama s posebnim potrebama.

Savez je posljednjih godina razvio intenzivnu suradnju sa znanstvenom zajednicom pa će inovativni znanstveni projekti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Grafičkog fakulteta, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Rudarsko-geološkog naftnog fakulteta i Visokog učilišta Algebra biti temelj navedenih programa.

III. Savez udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba

Programi rada Saveza pedagoga tehničke kulture Zagreba i svih njegovih udruga - članica namijenjeni su nastavnicima tehničke kulture u osnovnim školama i nastavnicima strukovnih predmeta u srednjim školama Grada Zagreba.

Programi rada Saveza i udruga - članica u 2024. imaju za cilj stručno usavršavanje učitelja, nastavnika i profesora za redovni odgojno-obrazovni rad te primjenu novih kurikuluma i obrazovnih programa koje propisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Posebnu pozornost Savez će usmjeriti na uvođenje novih tehnologija i europskih standarada za vođenje izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti te pripremu nastavnika za uspješno mentoriranje učenika i njihovu pripremu za natjecanja, smotre, lige i izložbe. Posebna pozornost pri realizaciji programa bit će usmjerena na što veće uključivanje nastavnika početnika i pripravnika.

Aktivnosti u programima za 2024. provodit će se putem stručno-metodičkih predavanja i webinara (iz područja pedagogije, metodike, didaktike, elektronike, elektrotehnike, robotike, 3D dizajna, modelarstva i maketarstva, energetike, informacijske i komunikacijske tehnologije te ostalih područja pedagogije i tehničke kulture). Učestaliji oblik realizacije programa bit će organiziranje praktičnih radionica iz područja 3D ispisa, STEM područja, automatike, robotike, elektronike, elektrotehnike, fotografije, održavanja nastavne opreme i izrade nastavnih pomagala te drugih područja za koja članovi iskažu interes.

U 2024. planira se organizacija specijaliziranih zimskih i ljetnih tečajeva iz navedenih područja i stručne posjete školama i fakultetima. Pri tome će se poseban naglasak staviti na razmjenu znanja i iskustava te suradnju s drugim zajednicama, savezima i udrugama tehničke kulture iz Republike Hrvatske, ali i na povezivanje s udrugama iz regije u obliku međunarodne suradnje.

IV. Zagrebački astronomski savez

U 2024. predviđeno je renoviranje Popova tornja, tako da će se redoviti popularizacijski i obrazovni programi, kao što su popularna predavanja, posjete građana i školskih grupa, uskladiti s novim uvjetima. Petrinjski potres oštetio je stup na kojem se nalazi glavni teleskop, što znači da će se opažanja za javnost i dalje provoditi pomoću prijenosnih teleskopa. U slučaju da građevinski radovi onemoguće posjete građana, popularna predavanja organizirat će se online. Znanstveni rad i nakladnička djelatnost (s posebnim naglaskom na izdavanje časopisa Čovjek i svemir i Bolid) nastojat će se redovito provoditi, dok će u programima astronomskih opažanja na drugim lokacijama u Gradu Zagrebu sudjelovati i udruge - članice Saveza: Astronomsko društvo "Beskraj", Remetinečko astronomsko društvo i Astronomsko astronautičko društvo "Zagreb".

Savez će također organizirati provedbu e-škole astronomije, dok će se tečajevi i pripreme kandidata za školska natjecanja iz astronomije i međunarodne olimpijade organizirati online bude li to potrebno. U srpnju će se organizirati Astronomska ljetna škola i nastavit će se s potporom školskoj astronomiji putem trajnih konzultacija, stručne i tehničke pomoći nastavnicima i profesorima te suorganizacije seminara i aktiva za nastavnike. Djelatnici će sudjelovati kao članovi povjerenstava na natjecanjima iz astronomije, kao predavači na aktivima i seminarima za nastavnike, kao voditelji olimpijskog tima te u značajnijim domaćim i inozemnim popularizatorskim i obrazovnim programima koje provode druge organizacije.

U okviru stručne i znanstvene djelatnosti i suradnje planirano je sudjelovanje na međunarodnim konferencijama. Nastavit će se s istraživanjima na području kozmičkog zračenja, fizike Zemljine ionosfere, utjecaja Sunčeve aktivnosti na Zemlju te ostalim znanstvenim područjima. Također, u suradnji s Laboratorijem za nuklearnu fiziku Instituta za fiziku, Beograd, Srbija, predviđena je znanstvena suradnja u sklopu programa Državnog sveučilišta Georgia, Sjedinjene Američke Države, vezano uz prijenosne detektore za mjerenje toka kozmičkog zračenja (miona i neutrona).

Uz navedene, Savez će provoditi i programe koji nisu vezani uz prostor Zvjezdarnice, primjerice program s Boom teatrom i obrazovni programi za potrebe škola i drugih institucija, a u planu je i proširenje međunarodne suradnje s ostalim zvjezdarnicama.

V. Zagrebački automodelarski savez

U okviru svojih redovitih djelatnosti Zagrebački automodelarski savez će u 2024. nastaviti održavati automodelarske radionice za djecu i mlade Grada Zagreba - početnike i napredne - kao i za osobe starije životne dobi te za sve ostale građane zainteresirane za automodelarstvo.

Isto tako, provodit će se edukacija osoba nadležnih za nesmetano odvijanje natjecanja, kao što su suci, mjeritelj vremena (time keeper), voditelj utrke (race director) i ostale potrebne osobe.

S obzirom na to da je Savez zbog buke na trenutnoj lokaciji piste "Ayrton Senna" u Zagrebu dobio zabranu korištenja automodela na pogon motorima s unutarnjim sagorijevanjem, nije u mogućnosti nastaviti natjecanja u sekcijama: "Velika klasa" 1:5, Nitro klase 1:8 GT i 1:8 sport car. Shodno tome, Savez će organizirati i aktivno sudjelovati na utrkama automodela na daljinsko upravljanje za prvenstvo Hrvatske u dvije sekcije: sekcija "Elektro" (1:10 Formula 1, 1:10 TC, 1:10 Carten Cup) i sekcija "1:8 GT Elektro".

U 2024. Savez će organizirati tradicionalne utrke automodela na daljinsko upravljanje "3 sata Zagreba" (klase 1/8 nitro GT) i EFRA Grand prix utrku - Memorijal "Ayrton Senna" (sve dozvoljene klase automodela), obuhvaćeno programom od posebnog interesa za Grad Zagreb.

Zagrebački automodelarski savez će, zajedno sa svojim udrugama - članicama, sudjelovati i na nekoliko europskih i svjetskih manifestacija te na manifestacijama Zagrebačke zajednice tehničke kulture (Dani tehničke kulture i Ljetna škola tehničkih vještina), Hrvatske zajednice tehničke kulture (Festival tehničke kulture) i ostalih saveza tehničke kulture na gradskoj i državnoj razini.

VI. Zagrebački foto kino savez

U 2024. ZFKS provodit će sljedeće programe: programi osnovne edukacije u području fotografije i filma za učenike tijekom školske godine; besplatni tečajevi digitalne fotografije tijekom cijele godine; ljetne i zimske škole fotografije i filma za učenike osnovnih i srednjih škola; programi s ciljanim skupinama (daroviti, s teškoćama u razvoju i socijalno ugroženi); programi u vrtićima (prigodne projekcije filmova edukativnog i zabavnog karaktera); programi revitalizacije filmske klupske prikazivačke djelatnosti u gradskim četvrtima (Novi Zagreb - zapad); radionice za animirani i dokumentarni film, montažu i snimanje; edukacije voditelja programa klubova i radionica Saveza te različiti tečajevi iz multimedije.

Savez i udruge - članice sudjelovat će na smotrama tehničkog stvaralaštva mladih u Zagrebu i diljem Hrvatske, kao i na Danima tehničke kulture Grada Zagreba, na fotografskim izložbama u drugim hrvatskim gradovima i u inozemstvu te na ljetnoj i zimskoj školi tehničkih vještina za djecu i mlade.

I u 2024. Savez će nastaviti s vrlo bogatom izložbenom djelatnošću te će dio svojih programa organizirati u suradnji sa Zagrebačkim savezom klubova mladih tehničara i Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture.

Tijekom godine će Savez, zajedno sa svojim udrugama - članicama, sudjelovati i na nekoliko europskih i svjetskih foto i kino manifestacija.

Posebno bogati i raznovrsni edukativni i izložbeni programi odvijat će se u dvije udruge - članice, odnosno kluba Saveza, koji spadaju među najstarije klubove iz tih područja u Europi - Fotoklubu Zagreb (osnovan 1892.) i Kinoklubu Zagreb (osnovan 1928.). Fotoklub Zagreb će u 2024. također organizirati međunarodnu izložbu fotografija Zagreb salon koja je zbog svoje dugogodišnje tradicije proglašena programom od posebnog interesa za Grad Zagreb. Ostale udruge - članice u kojima će se tijekom 2024. provoditi programi su Društvo Sfera i Autorski studio - film, fotografija, video.

VII. Zagrebački karting savez

ZKS će i u 2024. nastaviti raditi na provedbi planiranih programa te unapređivanju daljnjeg razvoja svojih programskih ciljeva i zadaća. U sklopu programa radit će se na popularizaciji kartinga kao područja tehničke kulture u kojem se spajaju edukacija, amaterstvo i sport.

Programi iz područja prometne i tehničke kulture, kao i karting radionice, nastavit će se provoditi i u 2024. godini. U planu je također sudjelovanje na raznim manifestacijama i karting natjecanjima u Gradu Zagrebu, Hrvatskoj i inozemstvu. Svi projekti i programi Saveza realizirat će se u suradnji s udrugama - članicama.

U programima prometno-tehničke kulture karting vozilo će se koristiti kao osnova za ovladavanje teorijskim i praktičnim znanjima iz mehanike, sigurne vožnje, ekologije, poznavanja prometnih propisa te za nastupe na natjecanjima.

Preventivno-edukativna akcija za što veću sigurnost u prometu provodit će se na radionicama tijekom godine, dok će se edukativni forumi o korištenju alternativnih izvora energije, unapređenju zdravlja i kvalitete života te o prometnim i tehničkim aktualnostima održavati tijekom tematskih manifestacija, na izložbama i nastupima.

Programi, projekti i manifestacije ZKS-a besplatni su i namijenjeni svim građanima Grada Zagreba, s posebnim naglaskom na djecu i mlade, te omogućavaju svim sudionicima kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

VIII. Zagrebački maketarsko-modelarski savez

Savez će, zajedno sa svojim udrugama - članicama, i u 2024. nastaviti organizirati škole maketarstva i modelarstva za početnike te održavati napredne maketarske i modelarske tečajeve za modelare i maketare natjecatelje, radionice zrakoplovnog i raketnog modelarstva za početnike, škole željezničkog modelarstva i automodelarstva, radionice izrade maketa građevina s obnovljivim izvorima energije te tečajeve za radio-upravljive modele automobila, brodova i bespilotnih letjelica - dronova. Savez će također aktivno raditi na promociji svoje djelatnosti putem web stranica i ostalih digitalnih platformi.

I u 2024. planira se održavanje programa od posebnog interesa za Grad Zagreb - "19. Kup Zagreb", prvenstvo Zagreba u maketarstvu i modelarstvu (međunarodno natjecanje) koje će trajati dva dana s još više sadržaja i izložbi tematski vezanih za tehničku kulturu i hrvatsku povijest. Savez će također sudjelovati na 16. FAZ-u - Festivalu autića Zagreb (međunarodnom susretu sakupljača autića te automaketara i modelara); 2. Međunarodnom aeromitingu radio-upravljivih modela zrakoplova; godišnjoj izložbi ZMMS-a i udruga - članica te drugim prigodnim izložbama u prostorima zagrebačkih škola i mjesnih odbora u suradnji s vijećima gradskih četvrti i braniteljskim udrugama. Savez će sudjelovati s programom zrakoplovnog modelarstva i maketarstva te s izložbama maketa i modela na Danima tehničke kulture, Danima udruga Grada Zagreba te na Sajmu mogućnosti.

Članovi Saveza i njegovih udruga - članica i u 2024. planiraju sudjelovati na brojnim maketarskim i modelarskim natjecanjima u zemlji i inozemstvu (Mađarska, Austrija, Češka, Njemačka, Nizozemska, Slovenija i Srbija), na kojima su dosad postizali zapažene rezultate.

IX. Zagrebački računalni savez

Od ljeta 1999. i izrade projekta "Za hrvatsku darovitost" naglasak u radu Saveza je na provođenju programa za poticanje darovitosti školske djece i mladeži.

U sklopu programa Saveza posebno mjesto zauzima organizacija ljetnih kampova, uvedenih u šk. god. 1999./00. Sukladno tome, i u idućoj će se godini, nakon više od 60 održanih kampova, nastaviti s pripremom kampova za djecu i mlade te po potrebi i za ostale zainteresirane polaznike.

Također će se nastaviti provoditi cjelogodišnje napredne i popularizatorske radionice za sve školske uzraste, koje se nastavljaju na početne radionice Loga iz 1996. godine. Provest će se i redovite pripreme za školsko i županijsko natjecanje te završne pripreme najboljih za državno natjecanje, a po potrebi i dopunske radionice matematike za najbolje mlade programere.

Savez će organizirati i zasebne pripreme pozvanika na juniorsku olimpijadu (JHIO), zatim dodatne vikend-akceleracije za reprezentativne kandidate, koje su uvedene 2012., kao i dodatne radionice i završne pripreme najboljih juniora za izbor u nacionalnu ekipu. Planira se i organiziranje dodatne, 8. pripreme članova za nastup na europskoj juniorskoj olimpijadi (eJOI) koja je uvedena 2017., a na kojoj 24 od ukupno 28 reprezentativaca dolazi iz redova Saveza.

Posebno, za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole nastavit će se održavanje cjelogodišnjih radionica Programerska vijuga za poticanje rane darovitosti, koje su uvedene 2004. s pripadajućim natjecanjem MINI.vijuga. Ujedno će se organizirati i 18. "Mala programerska olimpijada".

Održavat će se i tjedne popularizatorske radionice programiranja C - početnica za osnovne i srednje škole, zatim povremeni tečajevi osnova korištenja računala za umirovljenike i žene te po potrebi i radionice za primjenu računala u različitim područjima (glazba ili video). Osim toga, organizirat će se redovite tjedne radionice stvaralaštva za mlade autore uz projektno korištenje hrvatskog VIDI-X mikroračunala te provesti pripreme za ponovno uvođenje školskih smotri informatičkog stvaralaštva, koje su u nedostatku sredstava obustavljene 2009. godine.

Organizirat će se i zimske radionice za mlade programere te po potrebi i programi usavršavanja programskih voditelja i učitelja informatike.

Programerska natjecanja počela su se uvoditi u šk. god. 2003./04. pod nazivom ZG Informatijada "Božo Težak" te su prepoznata kao program od posebnog interesa za Grad Zagreb, tako da će Savez i u idućoj godini nastaviti s njihovim provođenjem na tri razine natjecanja: za učenike razredne nastave (liga MINI.vijuga), za starije osnovnoškolce i za srednjoškolce. Ova vrijedna edukacijska natjecanja za osnovnoškolce održavaju se u dvije zasebne lige Avvenire C++/Python/Java i Avvenire Logo, dok se natjecanje MASTERS, namijenjeno seniorima (srednjoškolcima) koji imaju olimpijske ambicije, održava u jezicima C/C++/Java/Python, uz redoviti poziv najboljim juniorima (osnovnoškolcima).

Osim navedenog, za programerske početnike - učenike osnovnih i srednjih škola organizirat će se dodatno popularizatorsko natjecanje "pAKCELERATOR", uvedeno 2014. godine. Isto tako, nastavit će se održavanje ljetnih i zimskih programerskih liga u programskim jezicima C++/Python i Logo te otvoreno natjecanje C-special, uvedeno 2020. godine i namijenjeno pripremi najboljih juniora za eJOI.

Sva natjecanja, vježbe i zadaće održavat će se uz pomoć vlastitog ZRSOnat informacijskog sustava, a dvije ekipe najboljih mladih programera sudjelovat će u otvorenom hrvatskom natjecanju HONI.

U oba programerska područja, C/C++/Python i Logo, mladi će programeri uz pomoć sustava za natjecanje sa svojih kućnih lokacija moći rješavati tjedne programerske zadaće i simulacije natjecanja.

Po potrebi će se organizirati i prigodne pokazne radionice, promotivna natjecanja, prezentacije i druge medijske aktivnosti sa svrhom populariziranja programerskih umijeća i vještina. Poseban naglasak stavit će se na organiziranje izložbe o postignućima darovitih, u sklopu čega će središnje mjesto imati svečanost "Najbolji uz najbolje" s podjelom ZRSObit nagrada i priznanja Saveza. Savez će sudjelovati i u redovitoj manifestaciji Dani tehničke kulture, a uz eventualno uređenje programerskog doma, promovirat će novo otvoreno natjecanje za programere svih generacija "Zagreb.open".

Savez će nastaviti i s aktivnostima u cilju trajnog podizanja razine osnovnih uvjeta rada te nalaženja zamjenske lokacije za realizaciju projekta Centar mladih programera i osnažiti promociju putem društvenih mreža, medija i vlastite donatorske stranice zrsobit.zrs.hr.

X. Zagrebački radioamaterski savez

Djelatnosti Zagrebačkog radioamaterskog saveza tijekom 2024. bit će usmjerene na razvoj svih područja radioamaterske djelatnosti te će sa svojim udrugama - članicama nastaviti promicati tehničku kulturu mladih, kao i koordinirati aktivnosti s udrugama - članicama. Savez će također raditi na jačanju suradnje s ostalim radioamaterskim udrugama u zemlji i inozemstvu.

Edukacija mladih o tehničkim vještinama i radioamaterizmu ostat će i dalje prioritet Saveza koji će aktivno sudjelovati u pripremama učenika za natjecanje mladih tehničara.

Savez će tijekom godine organizirati i "Otvoreno prvenstvo Zagreba u radioamaterskoj goniometriji i orijentaciji", a tečajevi i upoznavanje u ovom području radiokomunikacija održavat će se tijekom cijele godine. Jedna od takvih manifestacija, na kojoj će se učenici moći upoznati s ovim područjem radioamaterizma i radioamaterizmom općenito, bit će i "Dan i noć na PMF-u". U planu je i organizacija prvenstva Grada Zagreba u amaterskoj radiogoniometriji za osnovne škole RH prema propozicijama "Natjecanja mladih tehničara". Savez također planira pokretanje naprednog projekta "Radiokomunikacije i Arduino" namijenjenog zainteresiranim članovima zagrebačkih radioklubova, nastavnicima i učenicima u osnovnim školama s tendencijom da oni kasnije prenesu te stečene vještine i znanje ostalim učenicima.

Tečajevi i konzultacije za sve koji se žele upoznati s radioamaterizmom te ispiti za A i P razrede bit će dio redovnih aktivnosti, kao i obično. Savez planira za vrijeme učeničkih praznika organizirati zimsku i ljetnu školu radioamaterizma za mlade u suradnji s Hrvatskim radioamaterskim savezom i udrugama - članicama. Udruge - članice održavat će radionice i promovirati radioamaterizam i tehničke vještine s učenicima viših razreda osnovnih škola, kao i s učenicima srednjih škola.

Tradicionalni, 26. Zagreb Radio Fest, međunarodni susret radioamatera, bit će organiziran sredinom rujna, a krajem kolovoza 11. radioamaterski kamp ZARS-a.

Putem radiovalova članice Saveza promovirat će hrvatske nacionalne parkove - floru i faunu, parkove prirode, kao i ostale prirodne ljepote Hrvatske.

Zagrebački radioastronomski savez i Zvjezdarnica Zagreb organizirat će radionice i edukacije za mlade iz radioamaterske radioastronomije, a dio aktivnosti provodit će se u radioastronomskom kampu.

Mladi iz klubova članica sudjelovat će u prestižnim radioamaterskim natjecanjima u svijetu, gdje su do sada ostvarivali odlične uspjehe u promociji radioamaterizma i razvijali natjecateljski duh te upoznavali nove tehničke vještine i načine komuniciranja.

Savez će nastojati unaprijediti suradnju s Gradskim uredom za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost te Centrom 112, gdje aktivno sudjeluje u vježbama Civilne zaštite kao dio specijalističkih postrojbi. Također, Savez će organizirati samostalne vježbe udruga - članica kako bi bili što spremniji za slučaj pomoći lokalnoj zajednici u kriznim situacijama.

XI. Zagrebački savez CB - radioklubova

Zagrebački savez CB radioklubova sa svojim udrugama - članicama CB radioklubom Brezovica, CB radioklubom Dubrava i CB radioklubom Trnje planira i u 2024. provesti nekoliko programa: obuku mladih u postavljanju i rukovanju CB radiostanicom, rukovanju uređajima izrađenim u samogradnji posebno dizajniranim i osmišljenim za rad u terenskim uvjetima u slučaju elementarnih nepogoda; ručnim CB radijskim postajama i PMR ručnim uređajima; obuku o radu na građanskom opsegu (CB) s praktičnim izvođenjem konfiguriranja CB radiopostaje za rad u terenskim uvjetima; obuku i pripremu novih mladih članova za CB natjecanja s drugim klubovima; suradnju sa školama i održavanje radionica za učenike za rad na građanskom opsegu; održavanje radionica s polaznicima CTK Dubrava; natjecanja CB radiooperatora i CB radioklubova s više planinskih vrhova istovremeno; proširenje rada i povećanje broja članova konstruktorske sekcije s naglaskom na praktičnu samogradnju raznih uređaja i antena; pružanje pomoći pri uspostavljanju radioveza sportskim klubovima za vrijeme njihovih natjecanja.

U 2024. održat će se sportski susret mladih CB operatora. Savez će se uključiti u natjecanja i radionice koje će održati drugi klubovi u Hrvatskoj i inozemstvu. Tu su i tradicionalna CB natjecanja za Majčin dan, natjecanje mladih članova Saveza, CB natjecanja CBRK Brezovica i Trnje, CB natjecanje CBRK Dubrava posvećeno predsjedniku Josipu Mužini te natjecanje radnog naziva "Nepogode nas neće iznenaditi 2024." - uspostava veza u slučaju elementarnih nepogoda s CB radioklubovima Hrvatske i Slovenije; sudjelovanje na Ljetnoj školi tehničkih vještina u Novom Vinodolskom; na Danima tehničke kulture Grada Zagreba; izdavanje Monografije o CB pokretu u Hrvatskoj te posjet sajmovima radijske opreme u svrhu nabave nove opreme.

XII. Zagrebački savez klubova mladih tehničara

Savez će i u 2024. raditi na proširenju mreže klubova mladih tehničara u suradnji s Društvom pedagoga tehničke kulture Zagreba, Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture, Zagrebačkim foto kino savezom te ostalim savezima tehničke kulture Grada Zagreba.

Uz rad s 3D printerima, dronovima, epoxy smolom i raketama, Savez će programsku aktivnost također proširiti i na tečajeve fotografije i astrofotografije u suradnji s Udrugom Blenda, udrugom - članicom Saveza.

Članovi Saveza, odnosno najbolji polaznici programa, kao i njihovi mentori, sudjelovat će na europskim manifestacijama Eurocon, Pyrkon i Makers faire, koji će se održati u nekoliko europskih gradova.

U okviru klubova posebno će se raditi na područjima elektrotehnike, robotike, računalstva, maketarstva i modelarstva, tehnike "uradi sam", raketnog modelarstva, digitalne i astrofotografije te na daljnjem razvijanju projekta "Kuća znanja". Nositelji projekta bit će udruge - članice, Klub mladih fotografa Blenda i Klub audio video medija, s ciljem popularizacije tehničkih znanosti. U "Kuću znanja" dolazit će mladi iz zagrebačkih klubova mladih tehničara, kao i svi ostali zainteresirani građani Grada Zagreba.

Velika pozornost bit će posvećena programima ljetne i zimske škole, škole u prirodi, kao i sudjelovanju na raznim seminarima i specijaliziranim okruglim stolovima.

Posebnu brigu Savez će voditi o programima koji su najbolje prihvaćeni kod djece, kao što je škola tehničkih vještina u prirodi, u kojoj stečena znanja djeca odmah primjenjuju. Rad izvan opremljenih učionica potiče djecu na inovativnost i kreativnost, u njima razvija osjećaj odgovornosti te širi njihove spoznaje o važnosti primjene stečenih znanja i vještina u svakodnevnom životu. To se najbolje vidi kroz program Sam svoj majstor koji okuplja veliki broj djece zato što se program provodi više praktično nego teoretski, što je djeci vrlo zanimljivo.

XIII. Zagrebački savez tehničkih djelatnosti na vodi

Zagrebački savez tehničkih djelatnosti na vodi sa svojim udrugama - članicama planira tijekom 2024. na prostoru Grada Zagreba, a najviše na Sportsko-rekreacijskom centru Jarun, provoditi brojne programe tehničke kulture iz područja brodomodelarstva i brodomaketarstva.

Programi su namijenjeni ponajprije djeci predškolske dobi, učenicima u izvanškolskim i izvannastavnim aktivnostima te mladima, ali u njima također mogu sudjelovati i odrasli građani, kao i umirovljenici. Programima će se omogućiti stjecanje znanja i sposobnosti: razvijanje vještina izrade brodomodela i maketa, radioupravljanje brodomodelima, tečajevi samogradnje kajaka i kanua, popravljanje dasaka za jedrenje, inoviranje i izrada novih oblika dasaka za jedrenje, jedrilica za jedrenje na suhom, čamaca i jedrilica klase Optimist. Programi kojima se promovira moderniji pristup tehničkoj kulturi, poput korištenja Arduino uređaja, pogon elektročamca na solarne ćelije, GPS navođenje modela plovila, modeli hidroaviona i sl., namijenjeni su populariziranju tehničke kulture ponajprije kod djece i mladih, ali i svih zainteresiranih za inovacije i korištenje novih modernijih sučelja i naprava u području brodomodelarstva i ostalih tehničkih djelatnosti.

Planira se organiziranje ljetne škole tehničkih vještina, škole jedrenja za klase Optimist, 420 i Laser te potom jedrenje na regatama, škola jedrenja na suhom, škola jedrenja radioupravljivim jedrilicama, tečajevi ronjenja na zagrebačkim bazenima, jezerima na Jarunu te na moru. Pripremit će se i provesti velika ekološka akcija čišćenja jezera Jarun te, uz prezentaciju i predavanje, okupljene informirati o važnosti očuvanja čistoće u prirodi.

U 2024. Savez će nastaviti raditi na sljedećim programima: izrada velike radioupravljive jedrilice, izrada energetski potpuno neovisnog solarnog elektročamca, izrada daljinski upravljanog modela broda pogonjenog parnim strojem, izrada replike daljinski upravljanog broda Nikole Tesle, a uvest će i novine u politehničkom pristupu modelarstvu i brodomodelarstvu. Modernim pristupom, uz pomoć Interneta i informatike, Savez će učiniti zanimljivim najnovije brodomodelarske programe, poput mogućnosti upravljanja i navođenja modela brodova pomoću GPS signala te korištenja računalnih modula pri sigurnom upravljanju avio i brodomodelima.

Djelatnosti Saveza bit će prezentirane i sudjelovanjem na natjecanjima brodomodelara, jedriličara, kajakaša i ronioca u Zagrebu, Hrvatskoj i inozemstvu te sudjelovanjem u programima drugih udruga i granskih saveza tehničke kulture u Zagrebu, kao što su Zagreb Radio Fest u organizaciji Zagrebačkog radioamaterskog saveza i Dani tehničke kulture u organizaciji Zagrebačke zajednice tehničke kulture.

U planu je i nova akcija "Otvorena vrata modelarske radionice" kojom bi se svim zainteresiranim posjetiteljima ŠRC-a Jarun omogućio pristup i sudjelovanje u radu modelarske radionice Saveza. Uz stručne savjete te mogućnost korištenja opreme, strojeva i alata, sudionicima, odnosno posjetiteljima, prezentirale bi se i tehničke djelatnosti (modelarstvo, maketarstvo i elektronika) koje se odvijaju u radionici.

I u 2024. bit će omogućeno uključivanje osoba s invaliditetom, osoba s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju, s posebnim naglaskom na djecu i mlade, u sve aktivnosti Saveza i njegovih udruga - članica. Aktivnosti će se provoditi podjednako i na vodi i na kopnu te će biti vezane uz bavljenje tehničkim vještinama (brodomodelarstvo, ronjenje i jedrenje).

XIV. Zagrebački zrakoplovno tehnički savez Rudolfa Perešina

Zagrebački zrakoplovno tehnički savez Rudolfa Perešina kao krovna organizacija skrbi o zrakoplovno-tehničkoj djelatnosti u Gradu Zagrebu te ima zadaću razvoja i unapređenja rada Saveza, polaznika svih uzrasnih skupina, kao i svih udruga - članica Saveza.

U 2024. Zagrebački zrakoplovno tehnički savez Rudolfa Perešina nastojat će, kao i do sada, uspješno provoditi sve zadaće koje su u njegovoj nadležnosti, a koje se odnose ponajprije na: poticanje i promicanje zrakoplovno tehničke djelatnosti; organizaciju i provedbu programa i manifestacija; predstavljanje djelatnosti na domaćim i međunarodnim manifestacijama; poticanje vrhunskog stvaralaštva i stvaranja uvjeta za postizanje vrhunskih rezultata i unapređenje međusobne suradnje udruga - članica Saveza i ostalo.

Najveći i najvažniji dio aktivnosti Zagrebačkog zrakoplovno tehničkog saveza Rudolfa Perešina odnosi se na realizaciju Programa javnih potreba u tehničkoj kulturi kao dijela redovnog programa za koji su sredstva osigurana iz Grada Zagreba, odnosno Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

U organizacijskom smislu cilj je Saveza zadržati postizanje vrhunskih rezultata polaznika i programa te stvaranje i praćenje perspektivnih tehničara, inzistirati na permanentnoj edukaciji predavača i instruktora kako bi pratili znanstveni razvoj, pokrenuti programe usklađene sa STEM kurikularnom reformom te promovirati zrakoplovno tehničku kulturu na svim razinama: lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj.

Savez će i u 2024. zajedno sa svojim udrugama - članicama, nastaviti raditi na redovitim programima, među kojima su sljedeći: zrakoplovno tehničke škole, škola raketnog modelarstva, škola aviomaketarstva, škola aviomodelarstva, letačke škole i tečajevi, zrakoplovne radionice i samogradnja zrakoplova, aerolab, praktična obuka na simulatoru letenja, izložbe, ljetna škola zrakoplovnih vještina, izrada bespilotnih letjelica i upravljanje njima, izrada simulatora letenja, VR radionica, 3D ispis te izdavaštvo i nakladništvo.

Kako bi se postigla što veća prepoznatljivost uspjeha individualaca, udruga i ostalih pravnih osoba koje obavljaju djelatnost tehničke kulture, vrlo je važna provedba nagrađivanja uspjeha u tehničkoj kulturi. Savez će i u 2024. dodijeliti nagradu "Rudolf Perešin" koja se dodjeljuje pojedincima za razvoj, promociju, dugogodišnji rad i izniman doprinos u području zrakoplovstva, očuvanje zrakoplovne baštine te tehničke kulture u zrakoplovstvu.

Kao i svake godine, Zagrebački zrakoplovno tehnički savez Rudolfa Perešina organizirat će "27. Susrete za Rudija", najveću međunarodnu letačku manifestaciju u Republici Hrvatskoj. Susreti za Rudija organiziraju se u znak sjećanja na pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfa Perešina, prvog predsjednika Saveza, počasnog građanina Grada Zagreba i heroja Domovinskog rata.

Savez će i dalje pratiti najnovije trendove u znanosti stvarajući nove, inovativne programe, čiji će se sadržaj temeljiti na najnovijim dostignućima u zrakoplovstvu i tehničkoj kulturi općenito.

d) PROGRAMI UDRUGA TEHNIČKE KULTURE KOJE NISU ČLANICE GRANSKIH SAVEZA I KLUBOVA MLADIH TEHNIČARA PRI OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

U Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Zagreba za 2024. uvršteni su i najkvalitetniji i najinovativniji programi udruga koje su registrirane za djelatnost tehničke kulture, ali nisu udružene u postojeće strukovne granske saveze te programi klubova mladih tehničara pri osnovnim i srednjim školama Zagreba.

Uključivanje tih programa pridonosi proširenju područja i vrsta tehničkih aktivnosti dostupnih djeci, mladima i svima ostalim dobnim skupinama koje se u slobodno vrijeme žele baviti tehničkom kulturom.

6. ZAKLJUČAK

Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Zagreba u 2024. podrazumijeva modernu koncepciju više tehničkih disciplina, isprepletenih sadržajno i praktično.

Ciljevi koji će se ostvariti sufinanciranjem programa su:

- organiziranje različitih oblika neformalnog obrazovanja i osposobljavanja za različite tehničke vještine i sadržaje uz obuhvat većeg broja djece i mladih od dosadašnjega; organiziranje različitih tečajeva tehničkih vještina za djecu i mlade za vrijeme školskih praznika; organiziranje i provedba specijaliziranih škola tehničkih vještina za djecu i mlade; potpora izvannastavnim tehničkim aktivnostima u školama (klubovi mladih tehničara); potpora darovitoj djeci i mladima iz svih grana tehničke kulture te pružanje mogućnosti različitim dobnim skupinama naših građana kako bi stekli ili proširili i unaprijedili svoja znanja iz različitih tehničkih područja i kreativno ispunili svoje slobodno vrijeme.

Općenito govoreći, cilj je provedbe ovakvog programa unapređivanje cjelokupne djelatnosti tehničke kulture u Gradu Zagrebu, razvijanje, podizanje i širenje svijesti o važnosti tehničke kulture u razvoju svakog pojedinca i društva u cjelini u suvremenim uvjetima, osiguravanje prostornih, materijalnih i kadrovskih uvjeta za izravno bavljenje različitim oblicima tehničke kulture najšireg kruga zainteresiranih građana, osobito djece i mladih.

O svakodnevnome izravnom ostvarivanju ovih ciljeva brinu se profesionalne stručne osobe i volonteri u brojnim subjektima tehničke kulture (udruge, savezi, Zajednica, klubovi mladih tehničara).

KLASA: 400-06/23-01/103

URBROJ: 251-16-04-23-42

Zagreb, 12. prosinca 2023.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija