zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

24.04.2017.

Donesen

19.04.2017.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 24.04.2017.

Narodne novine 9/2017

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 9/17)

Na temelju članka 41. točke 28. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16) i članka 11. stavka 1. Odluke o javnim priznanjima Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 4/00, 8/02, 1/04, 20/04, 18/06, 16/09, 3/10, 3/14, 16/14, 11/15 i 15/15 - pročišćeni tekst), Gradska skupština Grada Zagreba, na 52. sjednici, 19. travnja 2017., donijela je

ZAKLJUČAK

o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

U znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu, dodjeljuje se Nagrada Grada Zagreba i nagrađuju se:

1. Auto Hrvatska d.d.

- priznanjem

- u povodu 65. obljetnice uspješnog djelovanja u Zagrebu, drugim hrvatskim gradovima, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, kojim se potvrdila kao pouzdan poslovni partner i ugledna tvrtka na tržištu automobilske industrije, surađujući sa svim značajnijim gospodarskim subjektima u Republici Hrvatskoj i brojnim renomiranim svjetskim proizvođačima. Danas je prepoznatljivo i cijenjeno društvo u sektoru trgovine pridonoseći ukupnom gospodarskom razvitku lokalne i šire zajednice, temeljeći svoj rad na društveno odgovornom poslovanju, kontinuirano razvijajući prodajno-servisnu mrežu vlastitih kapaciteta te obogaćujući ponudu proizvoda i usluga povezanih sa strukovnom djelatnošću. Potpora obrazovanju, humanitarnim akcijama, radu kulturnih i sportskih organizacija i udruga, borba protiv profesionalnih i drugih bolesti, ekološke akcije i organizacija stručnih skupova, dio su višegodišnje tradicije koju njeguje.

2. akademik Josip Božičević

- priznanjem i novčanom nagradom

- za dugogodišnje posvećeno i konzistentno djelovanje na razvoju, promociji i afirmaciji prometnih znanosti. Jedan je od osnivača Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Instituta prometa i veza u Zagrebu, Znanstvenog vijeća za promet Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Akademije tehničkih znanosti.

Temeljem njegove studije Cestovni i željeznički prometni koridori na području Hrvatske i BiH na Paneuropskoj konferenciji ministara prometa 1977. u Helsinkiju prvi su put prihvaćeni međunarodni prometni koridori kroz Hrvatsku. Njegovi prikazi i konkretna rješenja za pojedine dijelove cestovne i željezničke mreže, plovne putove i riječne luke, znatno su pridonijela reintegraciji Hrvatske u sustav europskih prometnih tokova.

Zahvaljujući njegovoj inicijativi i organizaciji brojnih međunarodnih znanstvenih skupova Zagreb je postao jedno od vodećih europskih središta najboljih znanstvenika i eksperata s područja prometa.

3. dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, profesorica u Prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji - XV. gimnazija

- priznanjem i novčanom nagradom

- kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti svojim zalaganjem i stručnošću stekla je velik ugled i njezini učenici postižu izvrsne rezultate na županijskim i državnim natjecanjima, znanstvenica je čiji je djelokrug interesa hrvatska književnost, jezik i kultura humanizma i renesanse, teatrološke studije kasnoga hrvatskog srednjovjekovlja i renesanse, esejistkinja je i književna kritičarka, autorica je šest znanstvenih knjiga. Godine 2016. objavila je dvije zapažene knjige koje su vrijedan prinos proučavanju starije hrvatske književnosti: Pisma iz renesanse - Poetika poslanice u stihu u hrvatskoj književnosti 15. i 16. stoljeća, prvi cjelovit znanstveni tekst o pjesničkim poslanicama hrvatskih pisaca, pismima u stihu hrvatskih pjesnika, s uvidom u kontekst poslanica u europskom pjesništvu sve do kraja renesanse, te Pjesnička i dramska djela Mavra Vetranovića.

4. prof. dr. sc. Mislav Grgić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

- priznanjem i novčanom nagradom

- za veliki doprinos znanstvenom radu i djelovanju u Zagrebu. Od 2014. obnaša dužnost dekana FER-a - najstarije, najveće i najznačajnije visokoobrazovne i istraživačke ustanove u Hrvatskoj u području elektrotehnike, računarstva i informacijsko-komunikacijske tehnologije. Autor je više od 190 znanstvenih radova objavljenih u znanstvenim knjigama, časopisima i zbornicima radova. Bio je voditelj ili istraživač brojnih međunarodnih i domaćih znanstvenih projekata, a obnašao je brojne funkcije domaćih i međunarodnih stručnih udruga. Redoviti je član Akademije tehničkih znanosti. Osnivač je i prvi voditelj programa Šuza - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu - službenog programa popularizacije FER-a. Izniman je znanstvenik i sveučilišni profesor velike radne energije i entuzijazma kojim pristupa znanstvenom radu i novim izazovima, sa željom za spoznajom i proširivanjem znanstvenih, kulturnih i društvenih veza s kolegama u zemlji i inozemstvu, nesebično prenosi znanja na svoje mlađe suradnike.

5. izv. prof. dr. sc. Robert Kolundžić, specijalist ortopedije i traumatologije

- priznanjem i novčanom nagradom

- za izniman doprinos unapređivanju liječenja tumorskih procesa lokomotornog sustava, odnosno onkološke ortopedije. Među prvima je na ovim prostorima, sa svojim ortopedsko-onkološkim timom, ugradio rastuću tumorsku endoprotezu i 3D implantat zdjelice, prvi je u Hrvatskoj izveo unutarnju hemipelvektomiju i ugradio umjetni totalni femur.

Značajno je unaprijedio tehnike rekonstruktivne kirurgije lokomotornog sustava uz korištenje koštanih transplantata i metoda unutarnje i vanjske fiksacije.

Godišnje izvodi oko tristo zahvata na svim zglobovima, a najviše ugradnje endoproteza zglobova.

6. velečasni Vladimir Magić, rektor crkve sv. Katarine, knjižničar, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, župnik crkve sv. Marka

- priznanjem i novčanom nagradom

- utkao je gotovo četrdeset godina u nastojanje da Gornji grad i Zagreb budu dostojni svoje uloge srca i metropole Hrvatske.

Zaslužan je za obnovu crkve sv. Katarine, jedne od najljepših zagrebačkih crkava i nakon dugogodišnje obnove jednog od najljepših baroknih interijera u Zagrebu i Hrvatskoj, koju je otvorio, ne samo religijskim, već i brojnim umjetničkim i kulturnim događanjima.

Dugogodišnji je voditelj i čuvar jednoga od dragulja zagrebačke i hrvatske baštine Metropolitane, knjižnice Zagrebačke nadbiskupije. Cijeli je radni vijek bdio nad njezinim dragocjenim rukopisima, štitio ih, restaurirao i priređivao različite publikacije radi popularizacije njezina inventara, a okrunio ga je kao suautor nedavno tiskanom knjigom Cimelia Metropolitana Povijest i knjižno blago knjižnice Zagrebačke nadbiskupije, dosad najpotpunijim i najstručnijim prikazom rukopisa i knjižne građe knjižnice.

7. Marijo Možnik, vrhunski sportaš, magistar kineziologije / stručni specijalist sportskog menadžmenta, znanstveni novak na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

- priznanjem i novčanom nagradom

- za vrhunske rezultate u sportskoj gimnastici, u kraljevskoj disciplini preča, kojima niz godina promiče zagrebački i hrvatski sport u svijetu. Osvajač je mnogobrojnih medalja: bio je prvak Europe 2015., osvajač bronce na Svjetskom prvenstvu 2014., srebra na Europskom prvenstvu 2012. i na Mediteranskim igrama 2013. Bio je ukupni pobjednik Svjetskog kupa 2010., 2013., i 2014., a na Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu 2007. na preči izveo je novi element visoke vrijednosti koji je 2009. ušao u Svjetski gimnastički pravilnik pod njegovim prezimenom. Time je postao prvi i jedini hrvatski gimnastičar s vlastitim elementom u pravilniku Svjetske gimnastičke federacije. Dobitnik je Državne nagrade za sport Franjo Bučar u 2013. te je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara.

8. mr. sc. Božidar Petrač, književni povjesničar, kritičar, antologičar, prevoditelj, pjesnik, publicist, predsjednik Društva hrvatskih književnika

- priznanjem i novčanom nagradom

- za dugogodišnji, iznimno uspješan kulturni, književnopovijesni, književnokritički, prevoditeljski i organizacijski rad.

Poticao je i uređivao iznimno važne knjižne nizove i biblioteke kao što su "Vrhovi svjetske književnosti", "Hrvatska katolička baština", "Sintagma" i "Media". Podržavao je mnoge hrvatske književnike bez obzira na njihova politička uvjerenja, stavljajući u prvi plan umjetnički doseg djela.

Njegovo književnopovijesno i književnokritičko djelo je raznovrsno i temeljito. Brojne vrlo kvalitetne bibliografije plod su velikoga napora i minucioznoga rada. Najbolji je i najpouzdaniji tumač odnosa između književnosti i religije.

Društvo hrvatskih književnika u dva uzastopna mandata njegova predsjedanja postaje jedna od središnjih hrvatskih kulturnih institucija. U jeku demokratskih promjena pridonio je demokratizaciji naše zemlje i njezinu međunarodnom priznanju.

9. akademski slikar Dimitrije Popović

- priznanjem i novčanom nagradom

- za osobit doprinos kulturnom životu Zagreba i ukupnoj svjetskoj kulturnoj sceni. Izlagao je u gotovo svim kulturnim metropolama Europe i svijeta s najvećim živućim umjetnicima, slikarima i stvaraocima. Povodom jubileja 2000 godina kršćanstva u Rimu, izložio je svoj čuveni sakralni ciklus Corpus Mysticum. Jedan je od 15 intelektualaca, filozofa i umjetnika pozvanih da odgovore na Pismo pape Ivana Pavla II. umjetnicima.

U povodu obilježavanja sjećanja na 100 godina I. svjetskog rata u zgradi UNICEF-a u Parizu bila je izložena njegova instalacija. Na izložbi književnost i umjetnost križa u Parizu izlagao je s klasicima moderne S. Dalijem, J. Pollockom i drugima. Za 50. godišnjicu njegova stvaralaštva u Galeriji Klovićevi dvori održana je Retrospektivna izložba - Dimitrije Popović - Retrospektiva 1966.-2016. - MISTERIJ METAMORFOZA.

O njegovu radu i stvaralaštvu snimljeno je 15 dokumentarnih filmova.

10. Prirodoslovna škola Vladimira Preloga

- priznanjem

- u dugogodišnjem radu (od 1946.) promicala je interese učenika, pridonosila ugledu odgojno-obrazovnog procesa i težila poboljšanju i osuvremenjivanju nastave. Zaposlenici svojim nesebičnim radom pridonose kvalitetnoj realizaciji nastavnih programa i projekata potičući i promičući znanstvene i informatičke sadržaje. Osim postojećih programa - kemijskog i geološkog tehničara, u posljednjih dvadesetak godina, vodeći računa o potrebama društvenog okruženja i potražnje na tržištu rada, uvodi nove atraktivne programe - program kozmetičara, ekološkog tehničara i program prirodoslovne gimnazije koji ima i dva posebna razredna odjela - sportski i dvojezični razred. Obogaćeni novim sadržajima i znanjima uspješno sudjelujući u brojnim europskim projektima, osmislili su 15 novih kurikuluma iz fakultativnih programa.

Učenici ove škole postižu izvanredne uspjehe na školskim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

11. prof. dr. sc. Krešimir Rotim, specijalist neurokirurgije, dekan Zdravstvenog veleučilišta

- priznanjem i novčanom nagradom

- za vrhunske rezultate u svim sferama svog djelovanja, stručnost, viziju i inovativnost.

Kao vodeći liječnik i stručnjak u svakodnevnu neurokiruršku praksu uveo je nove suvremene operacije pacijenata s tumorima mozga u budnom stanju, minimalno invazivne operacije kralježnice te endoskopske operacije u neurokirurgiji.

U spinalnu neurokirurgiju uveo je minimalno invazivni postupak perkutanu lasersku dekompresiju diska.

U području cerebrovaskularne neurokirurgije uveo je nove slikovne metode kao što je intraoperacijski angiografski prikaz intrakranijalnih krvnih žila.

Značajno je pridonio razvoju Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu u vodeću visokoobrazovnu ustanovu zavidnog ugleda u Hrvatskoj i inozemstvu.

12. Jakov Sedlar, filmski i kazališni redatelj

- priznanjem i novčanom nagradom

- živeći između Zagreba, New Yorka i Tel Aviva, u svojoj je karijeri vrlo uspješno režirao 28 predstava u profesionalnim kazalištima i grupama u Zagrebu, Dubrovniku, Sarajevu, Novom Sadu, Somboru, Tuzli, Mariboru i Mostaru, koje su prikazivane u Europi i u svijetu, te producirao i režirao preko 70 filmova koji su prikazivani na mnogobrojnim festivalima i TV postajama. Surađivao je s najboljim hrvatskim glumcima te nekim svjetskim zvijezdama (Martin Sheen, Nastassja Kinski, Armand Assante...). Dobitnik je mnogih hrvatskih i međunarodnih nagrada pa i nagrade za kulturu političkog dijaloga na svjetskom festivalu u Veneciji 2004. za film "Jeruzalemski sindrom", koji je režirao sa sinom Dominikom. Njegovih 10 filmova nalaze se u arhivu najpoznatijeg muzeja Holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu, dok su 3 filma u Muzeju dijaspore u Tel Avivu. Bio je prvi hrvatski kulturni ataše u New Yorku (1996.-2000.).

13. Ivan Šikić

- priznanjem i novčanom nagradom

- za dugogodišnje veliko i nesebično zalaganje za napredak i blagostanje građana Zagreba na različitim, najčešće volonterskim, političkim dužnostima.

Godine 1982. ovaj susretljivi političar bez predrasuda, omiljen i poznat po svojoj nevjerojatnoj skromnosti, imenovan je predsjednikom Skupštine općine Peščenica, a nakon priznanja Hrvatske kao samostalne države u tri mandata obnašao je funkciju zastupnika Gradske skupštine Grada Zagreba te u tri mandata funkciju predsjednika Vijeća Gradske četvrti Peščenica - Žitnjak.

Pun entuzijazma, nesebičan, dobronamjeran i socijalno osjetljiv, otvorenih vrata za svakog sugrađanina, zauzimao se za značajniju ulogu mjesne samouprave.

Posebno je pridonio razvoju Gradske četvrti Peščenica - Žitnjak, nekad siromašne, industrijske i slabo razvijene četvrti, danas područja s vrlo razvijenom infrastrukturom koje je postalo poželjno mladim ljudima.

14. Zagrebačka filharmonija

- priznanjem

- sa 147 godina tradicije vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj, nastupima u gotovo svim europskim zemljama te Rusiji, SAD-u, Meksiku, Japanu i Omanu, promotor je glazbene umjetnosti u Hrvatskoj i hrvatski kulturni veleposlanik u svijetu. U veljači 2016. nastupila je i u njujorškom Carnegie Hallu. Desetljećima potiče hrvatsko stvaralaštvo izvodeći, praizvodeći i snimajući brojna djela hrvatskih autora. Posebnu brigu vodi o mladim glazbenicima dodjeljujući nagradu Mladi glazbenik godine. Dobitnik je i brojnih diskografskih nagrada, a njezine su naslove objavile mnoge cijenjene hrvatske i svjetske diskografske kuće. Organizacijom Malenog ciklusa Hrvatske glazbene mladeži te realizacijom Tjedna glazbe za mlade, u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži, približava klasičnu glazbu djeci i mladima, a Danom odškrinutih vrata, pod geslom Upoznati orkestar znači - zavoljeti ga, otvorila je vrata za više od tisuću školaraca.

KLASA: 061-06/17-02/3

URBROJ: 251-01-05-17-135

Zagreb, 19. travnja 2017.

Predsjednik

Gradske skupštine

dr. sc. Andrija Mikulić, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija