zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

22.12.2004.

Donesen

22.12.2004.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Program poticajnih mjera populacijske politike Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 22.12.2004.

Narodne novine 22/2004

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Program poticajnih mjera populacijske politike Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 22/04)

Na temelju članka 38. točke 4. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 20/01 - pročišćeni tekst i 10/04), Gradska skupština Grada Zagreba, na 38. sjednici, 22. prosinca 2004., donijela je

PROGRAM

poticajnih mjera populacijske politike Grada Zagreba

UVODNO

Ovaj program nastaje kao izraz dugogodišnje kontinuirane brige Gradskog poglavarstva Grada Zagreba, o demografskom stanju, te njegova praćenja i povećanja procesa kretanja stanovništva na svom prostoru radi usklađivanja s mjerama koje se poduzimaju na drugim područjima. Dio je povezane tekuće gradske politike, kojim se želi utjecati na povoljnije opće kretanje stanovništva i njegovih pojedinih struktura.

Polazeći s jedne strane od novijega demografskog stanja i strateških ciljeva prostornog i ukupnog društveno - gospodarskog razvoja, a s druge strane, od Zaključka Gradske skupštine Grada Zagreba od 22. prosinca 2003., prema kojem će Gradska skupština Grada Zagreba na posebnoj tematskoj sjednici provesti raspravu o svim aspektima demografskih problema Grada Zagreba u kontekstu općega demografskog stanja, predviđaju se dodatne poticajne mjere i aktivnosti na tom planu, koji bi pridonijeli zaustavljanju negativnih demografskih trendova.

Tim je zaključkom Gradsko poglavarstvo zaduženo da kao podlogu za planiranu raspravu pripremi prijedlog programa poticajnih mjera populacijske politike kao sastavni dio gradske politike ukupnog razvoja, što bi se realizirale kroz djelovanje Gradskog poglavarstva i njegovih ureda, zavoda i službi te kroz suradnju, odnosno partnerske odnose, s drugim nositeljima na pojedinim područjima u Gradu Zagrebu, a dijelom i šire, u regiji i na državnoj razini.

U tu je svrhu Gradsko poglavarstvo osnovalo radnu skupinu, sastavljenu od stručnih članova iz za to najodgovornijih gradskih ureda, zavoda i službi, koja je zajedničkim radom i usklađivanjem stavova izradila ovaj program s mjerama, nositeljima i sredstvima za njegovo ostvarivanje. Radi se o mjerama koje treba provoditi dugoročno jer jedino tako mogu polučiti ciljane demografske rezultate. Radi planiranja potrebnih sredstava u gradskom proračunu, rokovi početne faze realizacije pojedinih mjera, posebno ako se radi o konkretnom investiranju, predviđeni su za iduće tri godine dok je veći dio trajnog karaktera.

I. O POJMU, TIPU I MJERAMA POPULACIJSKE POLITIKE

Pod populacijskom politikom ili politikom stanovništva podrazumijeva se skup mjera i akcija što ih provodi pojedina država ili njezino uže područje s prvenstvenim ciljem djelovanja na određenu kvantitativnu ili kvalitativnu karakteristiku stanovništva, radi postizanja određenog (po smjeru, intenzitetu i strukturi) poželjnog kretanja stanovništva, usklađenog s gospodarskim, socijalnim, političkim i drugim ciljevima.

U Gradu Zagrebu pravilno se podrazumijeva da se sve značajnije aktivnosti koje se poduzimaju na području gospodarskog, prostornog, komunalnog, socijalno-zdravstvenog, odgojno - obrazovnog razvoja, financija, i na drugim posebnim područjima, moraju u krajnjoj liniji ocjenjivati s aspekta njihovih konsekvencija na stanovništvo. Na to dodatno obvezuju negativne ratne posljedice koje su se odrazile na stanovništvo Grada Zagreba.

U ovom je momentu prioritetno poduzimanje mjera populacijske politike, kako s državne razine, tako i po županijama (a Zagreb bi želio dopuniti odnosno pozitivno korigirati državnu politiku), jer je to uvjetovano vrlo nepovoljnim demografskim kretanjima koja nisu u skladu s društveno - gospodarskim potrebama i ciljevima razvoja.

Temeljno načelo provođenja populacijske politike koje prihvaća Grad Zagreb je načelo dobrovoljnosti, što znači da se isključuje svaki oblik prisile pri njezinu provođenju. To uključuje i načelo poštivanja temeljnih ljudskih prava, načelo slobodnog i odgovornog roditeljstva, međugeneracijske solidarnosti mladih i starijih i dr.

Opći je cilj ovog programa da Grad Zagreb, u skladu sa ciljevima i mogućnostima razvoja na svom području, mjerama i tekućim aktivnostima stvara što bolje ekonomske i socijalne uvjete (odgoja, obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstva, zapošljavanja, prostornog planiranja, stanovanja i dr.) koji motiviraju ljude da sami odlučuju o broju djece u obitelji, da planiraju budućnost, svoju i svoje djece na ovim prostorima, da privuče povratnike iz inozemstva i utječe na dobrovoljno preseljavanje, pretežito u okviru Grada Zagreba i regije.

Kada je riječ o tipu populacijske politike, Grad Zagreb se radi zaustavljanja nepovoljnih demografskih trendova na svom području, odlučuje za kombinaciju kvantitativnih i kvalitativnih mjera usmjerenih kako na pojedine komponente prirodnog kretanja stanovništva i migracije tako i na probleme pojedinih dobnih skupina stanovništva.

Parcijalne mjere djelovat će manjim dijelom direktno, a pretežito indirektno, tj. u sklopu posebnih politika tekućega gradskog razvoja i to kroz mjere gospodarske, zdravstvene, socijalne, komunalne, prostorno - planerske, obiteljske, odgojne, obrazovne, stambene, fiskalne, pa i politike općenito, što su redoviti pratioci provođenja u život mjera konkretne populacijske politike. Međutim, treba voditi računa da pojedine mjere npr. gospodarske, stambene ili socijalne politike ne rezultiraju nepredviđenim demografskim posljedicama, pored ostvarenja izravnog demografskog cilja, treba također ocijeniti njihove prateće učinke u području gospodarstva, financija, politike i uopće društvenih promjena. Mjere i aktivnosti na svim tim područjima trebale bi biti usklađene ne samo s demografskim ciljevima Grada i države, već i s interesima razvoja kako Grada Zagreba, tako zagrebačke i šire regije, te drugih područja u Hrvatskoj.

U idućem razdoblju u dijelu pronatalitetne politike krajnji cilj Grada Zagreba je kvantitativni porast nataliteta odnosno porast stope reprodukcije dosadašnjeg (već prisutnog) stanovništva. U tom se smislu u idućem razdoblju očekuje porast broja živorođene djece ili prirodna revitalizacija stanovništva, čime bi se izjednačio broj rođenih i umrlih ili postigao barem minimalni pozitivni prirodni prirast.

Povoljniji prostorni raspored ostvarivat će se tipom tzv. redistributivne populacijske politike koju će Zagreb provoditi sam i u suradnji s nositeljima planiranja i razvoja u Zagrebačkoj županiji i širem regionalnom prostoru. Pritom se očekuje da će i državne populacijske i s tim u vezi razvojne mjere početi značajnije djelovati kako bi doprinijele povoljnijem razmještaju stanovništva po pojedinim županijama odnosno regijama, radi promjene negativnih stopa prirodnog kretanja stanovništva i negativnog migracijskog salda po pojedinim jedinicama područne samouprave u Republici Hrvatskoj. Tako će se utjecati na kretanje stanovništva na širem području, ali i poticati druge jedinice lokalne, pa i državne uprave da usmjeravaju razmještaj stanovništva u skladu s potrebama razvoja, koristeći se više prirodnim i društvenim resursima, uključujući i demografske resurse.

Strateško opredjeljenje Republike Hrvatske je održivi razvoj gradova. Grad Zagreb neće poduzimati posebne mjere naseljavanja novog stanovništva na pojedine dijelove svog područja, osim redovnih mjera revitalizacije postojećeg stanovništva, te poboljšanje društvene i komunalne infrastrukture na svom cjelokupnom području. Ovo bi trebalo utjecati na procese intenzivnijega unutarnjeg preseljavanja stanovništva na upravno - teritorijalnom prostoru Zagreba, te na ostale, u daljnjem tekstu navedene, demografske ciljeve.

Ako se jače doseljavanje s drugih područja u Zagrebu ipak dogodi, zbog smanjenog tempa njihova razvoja, odnosno nepoduzimanja adekvatnih mjera na tim područjima, Zagreb će redistributivnim i drugim mjerama tekućeg razvoja preusmjeriti taj priliv u širi regionalni prostor. Stoga ovaj program, uz ostalo, predviđa da će nositelji razvoja Grada Zagreba koordiniranim mjerama na posebnim područjima djelovanja, utjecati na preusmjeravanje dijela tog priliva u svoj širi prostor, ali i prostorno okruženje, u suradnji sa Zagrebačkom županijom, drugim županijama i državom.

To implicira aktivnu populacijsku politiku kojom će se različitim mjerama i instrumentima koordinirati zajedničko djelovanje, utječući tako u krajnjoj liniji na kretanje ukupnog stanovništva i njegove komponente - prirodni prirast, imigraciju i emigraciju.

Uz ovdje navedene poticajne mjere gradske pronatalitetne, obiteljske, socijalne i gospodarske politike, kojima se dopunjavaju državne mjere na specifičnim područjima, od pojačane društvene brige za mlade, odgoja, obrazovanja, brige za stariju populaciju i drugo, također se očekuju dodatne populacijske i s tim u vezi donose mjere na cijelom državnom području, što je u nadležnosti države. Stoga će se direktne populacijske mjere, pa i pojedine indirektne, u Gradu Zagrebu provoditi koordinirano s mjerama koje se poduzimaju u skladu sa zakonskim pravima i mjerama na državnoj razini, pri čemu će zagrebačke biti poželjna dopuna, odnosno potpora i korak više u ostvarivanju demografskih ciljeva, usklađenih sa specifičnim demografskim problemima na svom području. Iza takve politike prema stanovništvu ne stoje samo ciljevi razvoja Grada Zagreba, već istovremeno i nacionalni ciljevi, kako demografskoga, tako i ukupnoga razvoja.

Radi se dakle o usklađivanju gradskih, regionalnih i nacionalnih interesa. Npr. porast nataliteta zajednički je cilj kako Grada Zagreba, tako i Republike, jer je stopa reprodukcije Grada Zagreba, čak niža od prosječne za Hrvatsku. Međutim razlozi sve manjeg broja djece u obitelji, kako pokazuju ankete, zbog različitih uvjeta, nisu isti u gradskim sredinama i u manjim i seoskim sredinama. Stoga su i mjere koje treba poduzimati za porast nataliteta u različitim sredinama različite, prilagođene posebnostima gradskih uvjeta života.

Prema tome, treba imati u vidu da se populacijska politika u Gradu Zagrebu javlja zajedno s mjerama drugih njegovih politika, premda je umnogome uvjetovana demografskom situacijom i stanjem demografskih struktura stvorenim u proteklom razdoblju, koji su rezultat ukupnog stupnja društveno - gospodarskog razvoja, što sa svoje strane otežava uvjete rađanja djece, odgoja, obrazovanja, planiranja budućnosti, te stvara dilemu ostati ili otići, itd.

Politika stanovništva Zagreba direktno je vezana i uz politiku zapošljavanja ili politiku radne snage kojoj je cilj poticanje zapošljavanja, odnosno smanjivanje stope nezaposlenosti, što je okosnica svakoga dobroga programa gospodarskog razvoja. Porast radno aktivnog stanovništva koji je izvan procesa rada, tj. demografskih rezervi radne snage, također se negativno odražava na natalitet i uvjetuje migracije, unutrašnje i vanjske, te usporava gospodarski razvoj, odražavajući se na obiteljsku, socijalnu, psiho-socijalnu, zdravstvenu, pa i političku situaciju.

Nužno je naglasiti da mjere populacijske politike na kojima će Grad Zagreb dugoročno ustrajati, kako na mikroprostornom, tako i na širem prostornom planu, nisu usmjerene na direktivne izmjene postojećeg razmještaja stanovništva već na buduće tijekove internih migracija radno-sposobnog odnosno mlađeg stanovništva do srednje starosne dobi, te osobito na kretanje nataliteta, što će odrediti buduće promjene stopa rasta prirodnog prirasta i porast mehaničkog salda, radi smanjivanja emigracije mlađeg stanovništva. To znači da mjere koje se poduzimaju inicijalno poticanjem nataliteta, smanjivanjem mortaliteta i zaustavljanjem vanjskih migracija, ponajprije radno - sposobnog stanovništva, tek trebaju dovesti do povoljnijeg kretanja ukupnog stanovništva Grada Zagreba i njegova prostornog rasporeda od onog koji se događa spontano, bez takvih mjera.

Ovaj program ima u vidu činjenicu da demografska politika nije samo politika povećanja prirodnog prirasta. Jedan je od vrlo složenih strateških programa Grada Zagreba koji svojom važnošću i snagom pothvata aktivira mnoštvo parcijalnih gradskih programa posebno onih koji pozitivno pridonose stanovništvu, boljim uvjetima življenja i obnavljanju stanovništva kao stvaraoca - proizvođača i potrošača, unapređenju zdravlja, osobito ranjivih skupina stanovništva (djece, žena i starijih ljudi).

Gradska će se populacijska politika ostvarivati dugoročno s planiranim rezultatom na kretanje stanovništva, ujedno na brži razvoj gospodarstva i društvenih djelatnosti, čiji je smisao u krajnjoj liniji porast životnog standarda i održivost ukupnog razvoja.

Stoga će se mjere iz ovog programa, pored direktnih pronatalitetnih, nastojati indirektno usmjeriti prema već istaknutim parcijalnim područjima gradske politike, što će se realizirati uz odgovornost niže navedenih nositelja, predviđena sredstva, u planiranim rokovima ili trajno.

Radi usklađivanja i provedbe mjera iz ovog programa, kao primijenjene izvedenice Nacionalnog programa demografskog razvitka iz 1996. godine i Makroekonomske strategije razvitka Hrvatske u 21. stoljeću, također će se surađivati sa Savjetom za populacijsku politiku Vlade Republike Hrvatske, čiji je zadatak, uz ostalo, izrada Prijedloga operativnog plana i drugih aktivnosti za provedbu Nacionalne populacijske politike.

II. DIJAGNOZA STANJA: PROBLEMI AKTUALNOG DEMOGRAFSKOG STANJA I POTREBNE MJERE

Analiza novijih demografskih kretanja u Gradu Zagrebu pokazuje da stanovništvo i dalje raste, ali veoma smanjenim tempom, uz depopulacijska obilježja na užem gradskom prostoru, osobito gdje je znatno ubrzano njegovo starenje. Stoga je uz sve manji broj rođenih, dinamiziran proces "pražnjenja" stanovništva s prebivalištem na užem gradskom području. Zbog daljnjeg porasta gospodarskog i drugog značenja Grada s jedne strane, a nižih cijena zemljišta i stanova u rubnom i okolnom gradskom prostoru, relativno brže raste stanovništvo u tom širem gradskom prostoru, ali to ne prati poželjna disperzija radnih mjesta, kulturnih, obrazovnih, znanstvenih i drugih sadržaja.

Takvo stanje, procesi i odnosi u strukturi stanovništva Zagreba, manjim su dijelom pozitivni (glede trendova prostornog razmještaja), a većim dijelom negativni, u prvom redu zbog ubrzanog smanjenja prosječnog broja djece po jednoj ženi u fertilnoj dobi zbog čega izrazito raste udio osoba starije životne dobi, unatoč otežavajućim materijalnim uvjetima života. Tako poremećeni odnosi u dobnoj strukturi stanovništva, u sljedećem bi razdoblju u Gradu Zagrebu mogli postati ograničavajući činitelj gospodarskog i društvenog razvoja, uz zaoštravanje socijalne situacije, s dugoročno nepovoljnim posljedicama, tim više što država zasada nema značajnije mjere populacijske politike.

U unutrašnjim migracijama u Hrvatskoj mlađe stanovništvo i dalje seli prema velikim gradovima, pri čemu je Zagreb i okolni zagrebački prostor, najpoželjnije odredište, ali istovremeno velik broj mladih, kako iz Hrvatske, tako i s ovog prostora, emigrira u inozemstvo. Polazeći od takvog demografskog stanja i procesa razvoja, osobito je važno za Grad Zagreb poduzimanje mjera aktivne populacijske politike, uz mjere na drugim područjima tekuće gradske politike s krajnjim ciljem da se nepovoljna demografska kretanja ublaže ili čak preokrenu u poželjnom smjeru.

Poštujući zakonski okvir ostvarivanja prava stanovništva kroz pojedina područja gradske politike, Grad Zagreb nastoji pridonijeti povoljnijim demografskim kretanjima na svom i širem zagrebačkom prostoru. Uz ciljeve utvrđene prostornim, gospodarskim i drugim strateškim planskim dokumentima, takva su nastojanja intenzivirana od početka 2004. godine i to: određenim mjerama pronatalitetne politike donošenjem posebne Odluke o dječjem dodatku, godišnjim programima javnih potreba u predškolskom odgoju, osnovnom i srednjem školstvu, učeničkom i studentskom standardu, socijalnoj i obiteljskoj politici te većim investiranjem u negospodarstvene djelatnosti. Prvi put demografske mjere, što direktno, što indirektno, dobivaju svoje mjesto u gradskom proračunu, izvlačeći se postupno iz čisto socijalnih programa, jer se počelo shvaćati da se ljudski resursi dugoročno odražavaju praktički na sve djelatnosti, u krajnjoj liniji na njihovu cijenu i na izvore iz kojih se konačno puni i gradski proračun.

U idućem razdoblju Gradu Zagrebu potrebne su sljedeće mjere :

- decentralizacija stanovništva, a paralelno s tim gospodarskih i društvenih sadržaja u prostoru;

- pronatalitetne mjere;

- mjere obiteljske, odgojno-obrazovne, socijalne i druge politike koje se svode na pomoć obitelji pri donošenju odluka o rađanju i odgoju djece;

- pomoć samohranim majkama, bez alimentacije, u skrbi o djeci;

- pojačana skrb za starije osobe i tako usporavanje mortaliteta, bolji uvjeti života starije populacije te očuvanje njihove funkcionalne sposobnosti;

- zaustavljanje procesa iseljavanja mladih;

- nastavak procesa ujednačavanja razlika gustoće naseljenosti između užeg gradskog i perifernog, uglavnom ruralnog prostora, povećavajući atraktivnost šireg prostora.

Zbog vrlo diferenciranog stupnja naseljenosti zagrebačkog prostora (od gustoće stanovništva od oko 20.000 st./km2 u najužem gradskom području do 360 u sesvetskom, odnosno samo 85 u brezovičkom prostoru) uvjetovanog naslijeđenom koncentracijom stanovništva, ali i gospodarskih i društvenih sadržaja u dužem povijesnom razdoblju, na području središnjeg dijela grada kumuliraju se sljedeći problemi :

- pad nivoa dostupnosti središnjih dijelova grada, što znatno usporava mobilnost, uvjetujući prometne gužve;

- slaba protočnost i ostali problemi cirkulacije stanovništva i ukupnog prometa, što smanjuje efikasnost gospodarskih i drugih subjekata;

- koncentracija poslovnih i društvenih sadržaja te izgradnja stanova na manjem prostoru, povezana je s koncentracijom stanovništva, porastom cijena poslovnog prostora i stanova i u krajnjoj liniji s ograničavanjem razvoja i korištenjem prirodnih i drugih potencijala na širem prostoru.

Ovi problemi se u kratkom roku ne mogu potpuno eliminirati, bez obzira na povećana izdvajanja iz gradskog proračuna za učestale popravke i rekonstrukcije prometnica i drugo. Infrastruktura velikog grada je skupa i treba je izgrađivati na temelju dugoročnih planova razvoja, koji su za Zagreb trebali biti znatno ranije doneseni i realizirani, uzimajući u obzir demografski i ukupni razvoj.

Činjenica je da stanovništvo Grada ima tendenciju postupno dinamičnijeg rasta na rubnim prostorima, koji se nastavljaju na gradsku okolicu, tako da bez obzira na posljednju upravno - političku redukciju prostora Grada Zagreba, smjerovi razvoja stanovništva pokazuju kamo Zagreb ide. Međutim, tu bi tendenciju trebali slijediti i drugi sadržaji. Procesi urbanog tržišta dugoročno bi trebali prirodno decentralizirati sve društvene sadržaje. Megalopolisi razvijenog svijeta pokazuju takav razvoj.

Visok stupanj koncentracije javnih gradskih sadržaja, osim toga dovodi do:

- narušavanja kvalitete urbane tradicije;

- neplanske izgradnje koja osporava planerska rješenja;

- prometnog kolapsa i trošenja velikih sredstava za popravak postojeće komunalne i prometne mreže;

- većeg stupnja zagađivanja okoliša i uništavanja prirodnih ekoloških sustava;

- degradacije uvjeta života stanovništva i sociourbane neravnoteže;

- promjene dostignutog povijesno-kulturnog standarda i profila grada;

- nedostatnog izdvajanja sredstava za zaštitu i očuvanje starih stambenih i povijesno-kulturnih zdanja Donjeg i Gornjeg grada, kao i sredstva za zaštitu odnosno stavljanje u funkciju vrijednih javnih gradskih površina za sport, rekreaciju i druge potreba stanovništva, posebno djece, mladeži i starijeg stanovništva;

- u komunalnom razvoju do ravnomjernijeg zadovoljavanja potreba stanovništva, posebno u naseljima sa značajnijim porastom broja stanovnika u novije vrijeme;

- velike koncentracije nacionalnih ljudskih resursa u Zagrebu u znanosti, tehnološkom razvoju i visokom obrazovanju, državnoj upravi i dr. što i dalje, zbog nedostatka tih kapaciteta u drugim područjima, privlači mlađe stanovništvo na školovanje, koje zatim i ostaje u Zagrebu;

- neoptimalan razmještaj radnih mjesta, kulturnih, sportsko-rekreacijskih i ostalih sadržaja što Grad Zagreb ima već sada unutar aktualnog upravno - teritorijalnog obuhvata, poglavito u svojim rubnim dijelovima. Te su razlike još izraženije ako uspoređujemo Grad i okolni zagrebački prostor. Tako na primjer na samo naselje Zagreb otpada oko 90% radnih mjesta a na Sesvete, ostala samostalna naselja južnog dijela Grada i bližu okolicu samo 10%. Velika Gorica i druga gradska i općinska središta oko Zagreba, posebno radi sve većeg porasta stanovništva i dalje su uvelike mjesta stanovanja, a premalo mjesta rada;

- produbljivanja problema u ostvarivanju zacrtanih planova revitalizacije šireg prostora, pa ostaju razlike između urbanih i ruralnih naselja, nedovoljno se koriste postojeći resursi i potencijali razvoja, uključujući stanovništvo.

Sve to pokazuje u kojem bi smjeru trebale ići mjere državne i gradske populacijske politike (ova bi posljednja trebala biti potpora i pozitivni korektiv prvoj), te politike koju bi trebale voditi i druge županije, gradovi i općine, integrirane u politiku gospodarskoga, regionalnog i društvenog razvoja. Time bi se smanjila daljnja nepovoljna kretanja na relacijama stanovništvo - proizvodni resursi, odnosi mladi - stari, aktivno - uzdržavano stanovništvo.

III. MJERE POPULACIJSKE POLITIKE GRADA ZAGREBA

Ovaj program sadržava:

- demografske ciljeve koji se žele postići;

- podciljeve u sklopu ostvarivanja osnovnog cilja;

- objedinjene mjere odnosno aktivnosti gradske populacijske politike, bilo da se radi o mjerama utvrđenim u programima djelovanja po pojedinim područjima gradske politike, ali s ciljanim demografskim efektima, bilo o drugim, ovdje navedenim mjerama jedinstvene politike demografskog razvoja;

- odgovorne nositelje (gradske urede, službe, institucije, mjesnu samoupravu i druge partnere) realizacije mjera;

- rokove za njihovu provedbu (2005., 2005.-2007. ili trajno) te

- planirana financijska sredstva za realizaciju mjera.

Program objedinjuje mjere i aktivnosti gradske politike koje će u idućem razdoblju direktno ili indirektno utjecati na povoljnija demografska kretanja na području Grada Zagreba, a realizirat će se u okviru programa rada pojedinih gradskih ureda, zavoda i službi odnosno Gradskog poglavarstva i Skupštine.

Radi fiskalne transparentnosti, izrade i izvršenja programskog proračuna Grada Zagreba te odgovornosti pojedinih nositelja za realizaciju mjera iz ovog programa, mjere su razrađene s rokovima i planiranim financijskim sredstvima do 2007. godine i sastavni su dio proračuna za to razdoblje. Oznaku trajno ima dio mjera koje će se nastaviti provoditi nakon 2007. godine, odnosno trebale bi se provoditi dugoročno. Financijska sredstva za realizaciju planiranih mjera sastavni su dio financijskih planova i programa pojedinih gradskih ureda ili zavoda i osigurana su u Proračunu Grada Zagreba za 2005. Iznimka su mjere i aktivnosti koje bi se trebale realizirati u suradnji, odnosno kroz partnerske odnose sa susjednim gradovima i županijama, poslovnim bankama, državom i drugim partnerima, uključujući dijelom i privatni sektor, jer su uz njih vezane i prelaze nadležnosti i raspoloživa sredstva Grada Zagreba.

Nacrt prijedloga toga zajedničkog razvojnog programa pripremila je Radna skupina koja je ujedno zadužena za koordinaciju i praćenje njegove realizacije. Stručne i administrativne poslove za Radnu skupinu obavio je Gradski zavod za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša (Odjel za demografiju).

Za realizaciju mjera i zadataka iz Programa neophodna je suradnja svih njegovih nositelja na području Grada Zagreba, a dijelom i na širem, prvenstveno regionalnom prostoru.

Ovim se programom dugoročno poboljšavaju uvjeti života stanovništva Grada Zagreba, posebno standarda odgoja i obrazovanja djece i mladeži, materijalna i druga pomoć obiteljima, posebno zaposlenim roditeljima, bolja socijalna i zdravstvena skrb stanovništva, promiču i aktiviraju najvažniji gospodarski, komunalni i drugi gradski programi i projekti razvoja, potiče zapošljavanje. Očekuje se da će realizacija mjera iz ovog programa biti u pozitivnoj korelaciji s očekivanim ostvarivanjem ciljeva demografskog razvoja Zagreba u idućem razdoblju.

CILJEVI / podciljevi

mjere / aktivnosti

nositelji

rokovi

financijska sredstva

2005.

2005.-2007.

1. PORAST BROJA ŽIVOROĐENE DJECE ILI STOPE NATALITETA

- dječji dodatak, jaslice i vrtići,

1.1. Nastaviti provoditi Odluku o dječjem dodatku (Sl. glasnik GZ 19/03 i 20/04) za svu novorođenu djecu do navršene 6 godine života.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

39 mil.kn./117 mil.kn

- osigurati sredstva

- doprinos uklanjanje ograničavajućih činitelja, izvan same obitelji, radi lakšeg donošenja odluke o rađanju većeg broja djece

- otklanjanje razloga za smanjivanje broja umrle dojenčadi odnosno stope perinatalnog mortaliteta

1.2. Pridonijeti poboljšanju uvjeta rada pedijatrijskih odjela, odjela za ženske bolesti i porode u bolnicama te ustanova za smještaj i liječenje djece s posebnim potrebama (praćenjem i analizom stanja, zahtjevima za poboljšanjem stanja, pa i određenim financiranjem, kroz kupnju opreme i sl.), s ciljem unapređenja zdravstvene zaštite i smanjivanja perinatalnog mortaliteta odnosno mortaliteta dojenčadi i djece.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, Gradsko poglavarstvo

2005. - 2007. i trajno

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

- osigurati sredstva

- unapređenje zaštite zdravlja žena i trudnica

1.3. Kroz programe promicanja zdravlja i prevencije bolesti od značenja za Grad Zagreb, posebnu pozornost posvetiti programima prevencije i suzbijanja bolesti ovisnosti mladih (duhan, alkohol, droga).

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

- osigurati sredstva

1.4. U gradskim domovima zdravlja pri osiguranju uvjeta rada (opremanju i dr.) prioritet dati pedijatrijskim odjelima kao preventivi u zaštiti zdravlja djece.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb u suradnji s domovima zdravlja

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

- osigurati sredstva

- unapređenje zdravlja, kvalitete života i prevencija neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži

1.5. Osnivanje Centra za zdravlje žena (savjetovanje, planiranje obitelji, besplatni pregledi i dr.).

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

2005. i trajno

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

600.000 kn/1,8 mil.kn

- osigurati sredstva i druge uvjete

- povećanje obuhvata djece programima predškolskog odgoja izgradnjom objekata jaslica, vrtića, škola, sportskih i drugih objekata, odnosno institucija kao dijela gradske mreže

"infrastrukture" koja treba olakšati funkciju roditeljstva

1.6. Izgradnja novih objekata predškolskog odgoja u naseljima sa značajnijim porastom stanovništva i izgrađenim stambenim naseljima tamo gdje nedostaju, odnosno usporedo s izgradnjom novih naselja.

(prioritetno: Malešnica, Markuševec, Jarun, Sesvete - Selčina, Sunce - Retkovec, Lanište, Borovje, Špansko - Oranice, Brezovica, Kajzerica, Sveta Klara, Sesvetski Kraljevec, Savska Opatovina, Odra,

Matije Gupca - Horvati, Mali princ- Maksimir i Vrbani - radi širenja stambene izgradnje)

Gradski ured za izgradnju Grada u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje i šport

2005.-2007.

uz nastavak u idućem razdoblju

Gradski ured za izgradnju Grada

- osigurati sredstva

- Program negospodarstvenih investicija

- materijalna pomoć grada obiteljima u rađanju i odgoju djece

1.7. Dogradnja, proširenje i adaptacija dječjih vrtića te sanacija krovova i fasada gdje je to zbog povećanih potreba i dotrajalosti objekata neophodno.

(Dječji vrtići: Savica, Medveščak i drugi)

Gradski ured za izgradnju Grada u suradnji s Gradski ured za obrazovanje i šport

2005.-2007. s nastavkom u idućem razdoblju

Gradski ured za izgradnju Grada

- osigurati sredstva

- Program negospodarstvenih investicija

1.8. Radi poboljšanja standarda pojačati tekuće i investicijsko održavanje objekata predškolskog uzrasta.

Gradski ured za obrazovanje i šport

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za obrazovanje i šport

- osigurati sredstva

- bolja kadrovska ekipiranost dječjih vrtića, poticanjem zapošljavanja mladih stručnih osoba odnosno destimuliranjem njihova iseljavanja u inozemstvo

1.9. Poduprijeti funkcioniranje ustanova predškolskog odgoja manjeg kapaciteta na lokacijama gdje su u manjoj mjeri izražene potrebe za obuhvatom djece, suradnjom s privatnim investitorima (privatni vrtići i zajedničko ulaganje kroz partnerske odnose privatno - javno).

Gradski ured za obrazovanje i šport u suradnji s privatnim investitorima

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za obrazovanje i šport

- osigurati sredstva i ostalu potporu

1.10. Pri davanju u zakup gradskog poslovnog prostora po gradskim četvrtima također voditi računa o osiguranju dijela tog prostora za funkcioniranje manjih vrtićkih skupina - pridruženih obližnjim vrtićima ili u privatnom poduzetništvu s prednošću na područjima gdje se za te namjene sada koriste dotrajali montažni objekti ili objekti zaštićeni kao spomenici kulture (ukupno je 16 takvih lokacija).

Gradski ured za upravljanje imovinom Grada u suradnji sa Gradskim uredom za obrazovanje i šport i Službom za mjesnu samoupravu

2005.-2007.

i trajno

Gradski ured za upravljanje imovinom

- osigurati uvjete i sredstva

1.11. Zbog velikog porasta stanovništva odnosno broja djece u naselju Veliko Polje, u skladu s ranijim dogovorom, izgraditi novi dječji vrtić na području naselja Velika Mlaka, u suradnji s gradom Velika Gorica.

Gradski ured za obrazovanje i šport, Gradski ured za izgradnju Grada i gradom Velika Gorica

2006./

2007.

Gradski ured za izgradnju Grada, Grad Zagreb i Velika Gorica

- osigurati sredstva i ostale uvjete

1.12. Smanjiti participaciju roditelja za redoviti program dječjih vrtića jaslične dobi (tj. 6 mj. - 3 g. i to sa 400 na 200 kn/mj.).

Gradski ured za obrazovanje i šport u suradnji s dječjim vrtićima

2005.-2007.

i trajno

Gradski ured za obrazovanje i šport

15 mil.kn/45 mil.kn

- osigurati sredstva

1.13. Nastaviti s vrtićkim programom predškole za svu djecu u godini prije polaska u školu (besplatno za svu djecu).

Gradski ured za obrazovanje i šport u suradnji s dječjim vrtićima

2005.-2007.

i trajno

Gradski ured za obrazovanje i šport

- osigurati sredstva

1.14. Povećati broj zaposlenih odgojitelja, psihologa i defektologa u postojećim, nedovoljno ekipiranim te u novim dječjim vrtićima (zapošljavanje vježbenika i ostalih djelatnika).

Gradski ured za obrazovanje i šport u suradnji s Područnom službom Zavoda za zapošljavanje i dječjim vrtićima

2005.-2007.

Gradski ured za obrazovanje i šport

4 mil.kn/

12,28 mil.kn

- osigurati sredstva

- škole i školovanje, športski objekti i promicanje športa, odgojna savjetovališta, socijalno - zdravstvena zaštita

1.15. Posebnu pozornost posvetiti poboljšanju uvjeta rada ustanova za djecu s teškoćama u razvoju, naročito Poliklinici SUVAG (izgradnja i opremanje zamjenskog objekta), Centru za odgoj i obrazovanje Goljak, Centru za autizam i drugim ustanovama koje skrbe za djecu i mladež).

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb i Gradski ured za izgradnju Grada

2005.-2007.

Gradski ured za izgradnju Grada

- osigurati sredstva

- Program negospodarstvenih investicija

1.16. Izgradnja doma socijalne skrbi za djecu i odrasle - žrtve obiteljskog nasilja "Duga - Zagreb", Žitnjak bb.

Gradski ured za zdravstvo rad i socijalnu skrb

2005.-2006.

Gradski ured za zdravstvo rad i socijalnu skrb

6 mil.kn

(3 mil.kn za izgradnju, 3 mil.kn za rad ustanove)

- osigurati sredstva i druge uvjete

1.17. Osigurati i dalje besplatne udžbenike svim učenicima gradskih osnovnih škola, a stare udžbenike darovat će se djeci drugih županija, na područjima od posebne državne skrbi odnosno depopulacijskim područjima.

Gradski ured za obrazovanje i šport

2005.-2007. i trajno (dokle to ne osigurava država)

Gradski ured za obrazovanje i šport

34 mil.kn/

108 mil.kn

- osigurati sredstva

1.18. Kupnja udžbenika za srednjoškolce u obiteljima s petero i više djece - za učenike s prebivalištem na području Grada Zagreba

- za obitelji s ispotprosječnim prihodima Grada Zagreba.

Gradski ured za obrazovanje i šport

2005.-2007.

Gradski ured za obrazovanje i šport

300.000 kn/

1 mil.kn

- osigurati sredstva

- materijalna i druga pomoć i potpora obitelji, posebno zaposlenim roditeljima u odgojnoj zadaći, kroz školovanje djece u gradskim odgojno - obrazovnim institucijama, poticanje razvoja športa i na druge načine briga o mladima, veća socijalna skrb, osobito za višečlane obitelji te poticanje razvoja ukupne gradske infrastrukture

1.19. Izgradnja novih objekata osnovnih škola na najkritičnijim lokacijama radi osiguranja prostornih uvjeta za rad najviše u dvije smjene (prioritetno na lokacijama: Borovje, Kozari Bok, Sesvetska Sela, Špansko - Oranice, Hrvatski Leskovac, Ivanja Reka, Donja Dubrava - Resnički Gaj).

Gradski ured za obrazovanje i šport u suradnji s Gradski ured za izgradnju Grada

2005.-2007.

Gradski ured za izgradnju Grada

- osigurati sredstva i ostale uvjete

1.20. Dogradnja, proširenje i sanacija objekata postojećih osnovnih i srednjih škola, kako zbog povećanih potreba, tako i u cilju porasta standarda odnosno stvaranja uvjeta za ukidanje višesmjenskog rada.

(OŠ Vugrovec, OŠ Rapska, OŠ Vinka Žganca, OŠ kralja Tomislava, OŠ A.B. Šimića - G. Dubrava, Pučka škola u Gračanima te sanacija objekata II., VII., XVI., X., Klasične gimnazije, Tehničke škole te Grada mladih Granešina).

Gradski ured za izgradnju Grada u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje i šport

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za izgradnju Grada

- osigurati sredstva i ostale uvjete

1.21. Pojačati investicijsko održavanje školskih objekata.

Gradski ured za obrazovanje i šport i Gradski ured za izgradnju Grada

2005.-2007.

Gradski ured za obrazovanje i šport i Gradski ured za izgradnju Grada

- osigurati sredstva i ostale uvjete

- podržavanje različitih programa za promicanje športskih i drugim pozitivnih izvannastavnih aktivnosti među mladima

1.22. Izgradnja novih, te dogradnja, odnosno adaptacija postojećih športskih dvorana uz osnovne i srednje škole i učeničke domove.

Gradski ured za izgradnju Grada u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje i šport

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za izgradnju Grada

- osigurati sredstva i druge uvjete

- doprinos grada stvaranju uvjeta za bavljenje športom, kulturnim i drugim aktivnostima djece i mladeži

1.23. Izgradnja, sanacija i opremanje vanjskih športskih terena uz osnovne i srednje škole te športsko - rekreacijske centre i sportske klubove.

(Grad mladih - Granešina, ŠRC Šalata, KC Dražena Petrovića, ŠRC Jarun, Zim. plivalište Mladost, ŠD Sutinska vrela, te prenesene ugovorne obaveze za Dom športova, NK Zagreb, ŠRC Klaka, dvorana na ŠRC Savica i bazen Svetice).

Gradski ured za izgradnju Grada

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za izgradnju Grada

- osigurati sredstva i prateće uvjete

1.24. Pojačano tekuće i investicijsko održavanje te opremanje športskih dvorana i vanjskih športskih terena uz osnovne i srednje škole te u okviru postojećih športsko - rekreacijskih centara i klubova.

Gradski ured za upravljanje imovinom Grada u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje i šport

2005.-2007.

Gradskim uredom za obrazovanje i šport

- osigurati sredstva i uvjete

1.25. Nastaviti povećavati obuhvat djece nižih razreda osnovnih škola produženim boravkom u svim školama u kojima za to postoje prostorni uvjeti.

Gradski ured za obrazovanje i šport i

u suradnji sa školama

2005.-2007. i

trajni zadatak

Gradskim uredom za obrazovanje i šport

- osigurati sredstva

1.26. Dio poslovnog prostora u vlasništvu Grada po gradskim četvrtima, barem na određeno vrijeme, prenamijeniti za čuvanje djece predškolskog uzrasta i djece nižih razreda osnovne škole, te različite sadržaje programa izvannastavnih aktivnosti mladih.

Gradski ured za upravljanje imovinom Grada u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje i šport,

Službom za mjesnu samoupravu, školama i vrtićima

2005.-2007. i

trajno

Gradski ured za upravljanje imovinom Grada

- osigurati sredstva

1. 27. Na lokalnoj razini organizirati službu za čuvanje i odgoj djece, vikendom, blagdanima i drugim izvanrednim prilikama, uključujući i vrijeme školskim praznika.

Gradski ured za obrazovanje i šport u suradnji s Gradskim uredom za upravljanje imovinom Grada, školama i vrtićima

2005.-2007.

Gradski ured za obrazovanje i šport

- osigurati sredstva i druge uvjete

1.28. Kontinuirano savjetovanje djece i mladeži (od 5. raz. osnovne škole do kraja srednje škole) o aktualnim odgojnim temama (problem ovisnosti o drogama, alkoholu, pušenje, promicati nenasilje, spolni odgoj kojim bi se stvorili pozitivni stavovi prema obitelji, braku, odgovornom roditeljstvu, odgoj o odnosu prema starijima i nemoćnima, osobama s posebnim potrebama i sl.).

Gradski ured za obrazovanje i šport, Gradski ured zdravstvo, rad i socijalnu skrb u suradnji sa MUP-om i Zavodom za javno zdravstvo

2006./

2007. trajno

Gradski ured za obrazovanje i šport, Gradski ured zdravstvo, rad i socijalnu skrb

- osigurati sredstva

1.29. Uz postojeće kriterije za dodjelu gradskih stipendija učenicima i studentima dati prednost učenicima odnosno studentima koji potječu iz obitelji s većim brojem djece, potrebitoj djeci iz obitelji rastavljenih roditelja koja ne primaju alimentaciju te djeci iz socijalno ugroženih obitelji.

Gradski ured za obrazovanje i šport

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za obrazovanje i šport i Gradski ured za kulturu

- osigurati sredstva i uvjete

- odgoj mladeži, bračna i obiteljska savjetovališta

1.30. Osnivanje obiteljskih centara na lokalnoj razini (po četvrtima) za zaštitu djece, braka i obitelji sa savjetodavnom funkcijom, koji bi pružali pomoć obiteljima i djeci u kriznim situacijama.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb u suradnji s Centrom za socijalnu skrb i gradskim četvrtima

do kraja 2006.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

- osigurati sredstva i uvjete

1.31. Realizacija mjera prema Programu djelovanja za mlade Grada Zagreba, osobito onih koji pridonose boljem odgoju mladih, zapošljavanju, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i reprodukcijskom zdravlju, kreativnom radu i boljem provođenju slobodnog vremena.

Gradski ured za obrazovanje i šport

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za obrazovanje i šport

- osigurati sredstva i ostale uvjete za realizaciju

1.32. Nastaviti davati dodatnu novčanu pomoć korisnicima doplatka za pomoć i njegu i osobnu invalidninu.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

cca 13 mil.kn/39 mil.kn

- osigurati sredstva

1.33. Zbog relativno visokih troškova stanovanja i režijskih troškova u Gradu Zagrebu i dalje provoditi mjeru pomoći za podmirenje troškova stanovanja.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb u okviru redovne djelatnosti

2005.-2007.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

- osigurati sredstva

1.34. Izrada vodiča za obitelj s kompletnim informacijama o ostvarivanju određenih prava, pomoći i drugih usluga u gradu.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb u okviru redovne djelatnosti

2005.-2007.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

- osigurati sredstva

1.35. Izrada "socijalne iskaznice" svim korisnicima mjera demografske i socijalne politike u Gradu, radi uklanjanja administrativnih zapreka i jednostavnijeg ostvarivanja pojedinih prava i pomoći građana.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb u okviru redovne djelatnosti

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

200.000 kn u 2005. godini

1.36. Provođenje različitih programa i akcija za poticanje djece i mladeži na bavljenje športom, rekreacijom, kulturnim i drugim aktivnostima zdravog življenja i odgoja, a radi prevencije neprihvatljivog ponašanja.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

2005.-2007.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

6 mil.kn/18 mil.kn

- osigurati sredstva, organizacijsko tehničke i druge uvjete

2. SMANJIVANJE STOPA MORTALITETA ODNOSNO BROJA UMRLIH, PRODUŽIVANJE PROSJEČNE ŽIVOTNE DOBI I OČUVANJE FUNKCIONALNE SPOSOBNOSTI STARIJIH OSOBA

- pojačana skrb o starijim osobama

2.1. Zbog nedovoljnog kapaciteta u postojećim domovima za starije i nemoćne osobe u ovom razdoblju poticati izgradnju, dogradnju, obnovu i održavanje domova umirovljenika na području Grada (prenesene ugovorne obaveze za Dom umirovljenika Park, Bolnica Zelengaj i Dom svete Ane u Novom Zagrebu, uređenje Doma za starije i nemoćne osoba Drenovačka) te omogućiti izgradnju privatno - javnim ulaganjima.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb u suradnji s Gradski ured za izgradnju Grada

2005.-2007.

Gradski ured za izgradnju Grada i Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

- osigurati sredstva, i druge potrebne uvjete

2.2. Podržati osnivanje privatnih domova za starije osobe (obiteljskih domova) te rad mini domaćinstava za starije funkcionalno onesposobljene osobe.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

2005.-2007.

- osigurati sredstva i potporu

- poboljšanje materijalnih, zdravstvenih i socijalnih uvjeta života starijih ljudi

2.3. Dodjeljivanje i prenamjena djela gradskih prostora na lokalnoj razini za potrebe starijih osoba, uz ostalo i za potrebe savjetovanja, druženja, kulturnih, rekreativnih, športskih, kreativnih i sličnih aktivnosti za starije ljude i njihove udruge, uz nadzor nad provedbom tih aktivnosti.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb u suradnji s Gradskim uredom za upravljanjem imovinom Grada i Službom za mjesnu samoupravu te vijećima gradskih četvrti

2005.-2007.

Gradski ured za upravljanje imovinom Grada i Služba za mjesnu samoupravu

- osigurati sredstva, uvjete i potporu

2.4. Nastaviti ostvariti već donesene gradske mjere - novčane pomoći umirovljenicima mjesečno 150-350 kuna, ovisno o iznosu mirovine, odnosno ukupnom prihodu korisnika.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

2005.-2007.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

61 mil.kn/185 mil.kn

- osigurati sredstva

2.5. Nastaviti započeti program gerontoloških centara na lokalnoj razini radi pružanja kvalitetnije izvaninstitucionalne skrbi za starije, uz osiguranje uvjeta za takav oblik brige u svim zagrebačkim domovima za starije i nemoćne osobe.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Grada Zagreba - Centrom za gerontologiju, domovima zdravlja, domovima za starije i nemoćne osobe, Centrom za socijalnu skrb

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

6,8 mil kn/

20,5 mil.kn

- osigurati sredstva

2.6. Osigurati primjenu cjelovitog programa primarne, sekundarne i tercijalne prevencije za starije na lokalnoj razini radi veće dostupnosti, učinkovitosti i racionalnije zaštite zdravlja starijih osoba.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Grada Zagreba - Centrom za gerontologiju, domovima zdravlja, gerontološkim centrima i područnim službama Centra za socijalnu skrb

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

- osigurati sredstva i potporu

2.7. Nastaviti dostavljati obroke u kuću nemoćnim osobama starije životne dobi, uz povećanje broja korisnika, nastaviti s radom pučkih kuhinja te podjelom obroka mliječne hrane za višečlane obitelji, preko ustanove "Dobri dom".

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

40 mil.kn/

120 mil.kn

- osigurati sredstva i potporu

2.8. Posebnu pozornost pokloniti boljem opremanju službi za hitnu medicinsku pomoć i patronažnih službi, što će posebno biti omogućeno izgradnjom novog objekta Ustanove za hitnu medicinsku pomoć u Heinzelovoj ulici.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb u suradnji s domovima zdravlja, bolnicama i Ustanovom za HP

2005.-2007.

Gradski ured za izgradnju Grada Zagreba

- osigurati sredstva i potporu

2.9. Osnivanje ustanove za skrb o osobama psihički oboljelim od Alzheimerove bolesti, demencije i drugih psihičkih bolesti - na lokaciji Jarun.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo Grada Zagreba - Centrom za gerontologiju, Gradskim uredom za izgradnju Grada i donatorima

2005.-2007.

Gradski ured za izgradnju Grada Zagreba

5 mil.kn

- osigurati sredstva i potporu

2.10. Poduprijeti aktivnosti te osigurati uvjete rada volonterskim i drugim udrugama za skrb o starijim i nemoćnim osobama, posebno Hospicijskom pokretu, radi jačanja solidarnosti među generacijama i doprinosa kvalitetnijem životu onemoćalih starijih osoba.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb u suradnji s udrugama, Hospicijskim pokretom i Zavodom za javno zdravstvo Grada Zagreba - Centar za gerontologiju

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

- osigurati sredstva i potporu

3. PORAST BROJA RADNO AKTIVNOG - ZAPOSLENOG STANOVNIŠTVA, TE SMANJIVANJE ISELJAVANJA MLADIH

Realizacija postojećih i donošenje novih programa i projekata razvoja različitih gospodarskih djelatnosti, odnosno programa otvaranja novih radnih mjesta ili zapošljavanja i to kreditnim i drugim subvencijama, olakšicama i stvaranjem povoljnijih uvjeta rada, kao što su:

- poticanje razvoja gospodarstva, naročito kroz porast zapošljavanja mladih, posebno mladih obitelji te zapošljavanje odnosno samozapošljavanje žena te radnim angažiranjem nezaposlenih starijih osoba (50 i više g.)

3.1. Posebni - gradski gospodarski i komunalni programi i projekti koji su u tijeku, nastavljaju se ili će započeti u ovom razdoblju, a pridonose ukupnom razvoju grada i novom zapošljavanju (pročistač otpadnih voda, postrojenje za termičku obradu otpada, ZET-ova obnova tramvaja, vodne stube i HE Podsused, Sveučilišna bolnica Zagreb, Sljeme-Medvednica, URIHO - rehabilitacijski centar, Terme Zagreb, trgovački centri, programi učinkovitog korištenja energije, uređenje i razvoj Centra za malu privredu Savica Šanci, projekt proširenja Tehnološkog parka Zagreb s inkubatorom poduzetništva za mlade i Centrom za razvoj poduzetništva, projekt osnivanja i razvoja Centra za proizvodne postupke - ALSTRO).

- Veći dio ovih projekata već je u tijeku (započeo prije 2005.) i nastavlja se u idućem razdoblju, prema idejnim projektima procjenjuje se da će angažirati ukupno oko 5.650 novozaposlenih osoba ili prosječno oko 1.100 godišnje.

Gradski ured za gospodarstvo u suradnji s Gradskim uredom za izgradnju Grada, Gradskim uredom za upravljanje imovinom Grada, Ministarstvom rada, gospodarstva i poduzetništva, poduzetnicima i bankama

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za gospodarstvo,

147,6 mil.kn/

352,6 mil.kn

- osigurati sredstva i druge uvjete za realizaciju

3.2. Program poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva

- stalno otvoren s poticajnim kreditima, potporama i gradnjom poduzetničke infrastrukture

- planira se novozaposlenih ukupno 2.500, odnosno prosječno godišnje po 500 osoba

- projekti iz ovog programa, osim iz gradskog proračuna subvencioniraju se i dodjelom bankarskih kredita prema programima poticanja (Poduzetnik, Poduzetnik - branitelj, Poduzetnik - 2 i dr.).

Gradski ured za gospodarstvo, HGK - Zagreb u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, poslovnim bankama, poduzetničkim centrima i drugim poduzetnicima

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za gospodarstvo

- Proračun Grada Zagreba

12,590 mil.kn/

38,576 mil.kn

- osigurati sredstva i podršku Grada

3.3. Nastaviti provoditi mjere utvrđene Programom poticanja zapošljavanja u Gradu Zagrebu, a prema smjernicama Vlade Republike Hrvatske (donesenim na Skupštini Grada Zagreba, travanj 2002.)

Gradski ured za gospodarstvo u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, poduzetnicima, bankama i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje- Područnom službom Zagreb, trgovačkim društvima i ustanovama

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za gospodarstvo

- osigurati sredstva i druge uvjete na području Grada

3.4. Uvesti druge oblike poticanja zapošljavanja, posebno mladih koji tek ulaze u svijet rada (npr. kroz potpore inovatorima, subvencije za izradu poslovnih programa, subvencioniranje kamata na kredite obrtnicima, dokvalifikaciju odnosno prekvalifikaciju edukaciju specifičnih skupina nezaposlenih i sl.).

- Na taj će se način, uz ostalo, osposobiti za rad dodatnom podukom godišnje oko 500 mladih stručnih osoba koji su evidentirani kao nezaposleni, a koje bi se potom angažiralo kroz Tehnološki park Zagreb, Tehnološki centar ALSTRO i druge gradske projekte odnosno kroz samostalno poduzetništvo.

Gradski ured za gospodarstvo u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područna služba Zagreb

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za gospodarstvo

12,590 mil.kn/

38.576.718,00 kn

- osigurati sredstva

3.5. Radi promicanja ravnopravnosti spolova, brige i skrbi muškarca i žene za obitelj, te promicanja svih oblika ženskog djelovanja u gospodarskom i javnom životu, donijeti će se i provoditi Program poticanja poduzetništva žena u Gradu Zagrebu s težištem na subvencioniranju kredita i većem uključivanju žena u sve lokalne projekte poticanja poduzetništva.

Koordinacija za ravnopravnost spolova u suradnji s Gradskim uredom za gospodarstvo, Gradskim uredom za upravljanje imovinom Grada i Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva

2005.-2007. kao i za naredno razdoblje

Gradski ured za gospodarstvo

- Proračun Grada Zagreba

- osigurati sredstva i uvjete

3.6. U sklopu gerontoloških centara organizirati gerontološke servise, radi korištenja potencijala umirovljenika i nezaposlenih osoba starijih od 50 godina, i prijenosa njihova znanja i vještina na mlađe generacije.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Grada Zagreba - Centrom za gerontologiju i Zavodom za zapošljavanje

2005.-2007. i trajno

- osigurati sredstva i potporu

3.7. Voditi računa o ulaganjima u obnovu, adaptaciju, opremanje i održavanje odmarališta za djecu i mladež, hostele i kampove u vlasništvu Grada, koje pretežito koriste djeca iz socijalno ugroženih obitelji i djeca branitelja Domovinskog rata.

- Cilj gradske politike trebao bi biti zadržavanje ovih objekata u vlasništvu Grada i njihovu zaštitu.

Gradski ured za gospodarstvo u suradnji s Gradskim uredom za upravljanjem imovinom Grada, Gradskim uredom za izgradnju Grada, i Trgovačkim društvom "Vladimir Nazor"

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za izgradnju Grada

osigurati sredstva

poticanje stambene izgradnje radi stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, obitelji s većim brojem djece te obitelji, odnosno osoba s posebnim potrebama

3.8. Pridonijeti porastu stambene izgradnje kroz Program poticane stanogradnje.

- Planirani broj novih stanova po ovom programu i važećoj prostorno - planskoj dokumentaciji za razdoblje 2005.-2007. je oko 3.700 stanova.

Gradski zavod za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša, Gradski ured za izgradnju Grada, Gradski ured za upravljanje imovinom i APN

2005.-2007. i trajno

Nadležni gradski uredi

- pridonijeti osiguranju uvjeta za realizaciju programa

- osigurati sredstva

3.9. Definirati i druge modele poticanja stambene izgradnje, prilagođene široj socijalnoj strukturi stanovništva u Gradu Zagrebu, koje još nema riješeno ili je s neadekvatno riješenim stambenim pitanjem.

Gradski zavod za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša i Gradski ured za upravljanje imovinom Grada

2005.

Gradski zavod za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša

- poduprijeti izradu i realizaciju programa

- drugi čimbenici koji poboljšavaju uvjete života, rada i planiranje budućnosti na ovim prostorima

3.10. Pri dodjeli gradskih stanova u najam nastaviti s primjenom kriterija pri sastavljanju liste reda prvenstva kojima se posebna pozornost posvećuje populaciji osoba u iznimnom teškom socijalno - zdravstvenom stanju, braniteljima Domovinskog rata te obiteljima s većim brojem članova.

- planirana sredstva za kupnju gradskih stanova u razdoblju

2005.-2007. su oko 100 mil. kuna

Gradski ured za upravljanje imovinom Grada u suradnji s drugim uredima

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za upravljanje imovinom Grada

- osigurati sredstva za kupnju novih stanova i uvjete za primjenu Pravilnika o najmu stanova

3.11. Besplatno dodijeliti građevinsko zemljište za izgradnju obiteljskih kuća braniteljima i potrebitim obiteljima s osam i više članova, posebno u rubnim gradskim naseljima, uključujući po mogućnosti i zemljište za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

Gradski ured za imovinsko - pravne poslove

2005.-2007. i trajno

Gradski ured za imovinsko - pravne poslove

- osigurati sredstva i druge uvjete

4. RAVNOMJERNIJI RAZMJEŠTAJ STANOVNIŠTVA

- odgovarajuće prostorno planiranje

4.1. Pri izradi i donošenju prostornih planova (izmjena i dopuna PPGZ-a, GUP-a Zagreba i Sesveta, Programa stanja u prostoru, UPU-a i DPU-a) voditi računa o usklađivanju kretanja stanovništva i njegovih potreba, posebno ili što se tiče stanova i objekata društvene infrastrukture (vrtića, škola, igrališta, drugih sportsko - rekreacijskih objekata i domova za starije).

Gradski zavod za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje i šport i drugim gradskim uredima

2005.-2007. i trajno

Gradski zavod za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša

- osigurati sredstva

4.2. Prioritetno izrađivati i verificirati programe za provođenje arhitektonsko - urbanističkih natječaja za izgradnju dječjih vrtića, škola, športsko - rekreacijskih i drugih javnih objekata.

Gradski zavod za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje i šport

2005.-2007. i trajno

Gradski zavod za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša

- osigurati sredstva

4.3. Prilikom izrade prostorno - planske dokumentacije pozornost također posvetiti širenju mreže komunalne i prometne infrastrukture, u skladu s rastom stanovništva, osobito na rubnim gradskim područjima.

Gradski zavod za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša u suradnji s Gradskim uredom za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambeno - komunalne poslove i promet te odgovarajućim trgovačkim društvima komunalnih djelatnosti i mjesnom samoupravom

2005.-2007. i trajan zadatak

Gradski zavod za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša

- osigurati sredstva

4.4. U prostornim planovima, programima mjera za unapređenje stanja u prostoru, programima mjera za unapređenje zaštite okoliša, demografskim i drugim programima razvoja, voditi računa o održivom razvoju, mješovitoj izgradnji svih gradskih dijelova.

Gradski zavod za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša u suradnji s Gradskim uredom za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambeno- komunalne poslove i promet

2005.-2007. i trajan zadatak

Gradski zavod za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša

- osigurati sredstva i ostale uvjete

4.5. U procesu izrade i donošenja urbanističkih i drugih planova i programa te projekata razvoja Gradski zavod za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša redovno će osigurati sudjelovanje građana, da bi ljudi na čija se prava i vlasništvo utječe predloženim planovima bili o tome obaviješteni i da bi se njihovi stavovi čuli i po mogućnosti prihvatili kroz postupak javne rasprave i na taj je način zainteresirano stanovništvo aktivni sudionik u postupku donošenja prostornih planova u Gradu Zagrebu.

Gradski zavod za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša u suradnji s vijećima gradskih četvrti i stanovništvom

2005.-2007. i trajan zadatak

Gradski zavod za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša

- osigurati sredstva

- komunalni i prometni razvoj

4.6. Kroz godišnje programe razvoja komunalne i vodoprivredne infrastrukture te programe malih komunalnih akcija po gradskim četvrtima, prije svega treba voditi računa o:

- sanaciji i izgradnji objekata vodoopskrbe i odvodnje u rubnim dijelovima naselja Zagreb te u četvrtima Sesvete i Brezovica, radi uravnoteženja komunalnog standarda;

- uređivanju i asfaltiranju kolnika, nogostupa i pješačkih pothodnika;

- unapređenju prometne signalizacije na cestama, pružnim i drugim prijelazima na području Grada,

uključujući prilagodbe prometnih oznaka za kretanje invalida;

- održavanju i opremanju dječjih igrališta i parkova po naseljima, i dr.

Služba za mjesnu samoupravu, Gradski ured za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet, u suradnji s gradskim četvrtima, trgovačkim društvima komunalnih djelatnosti i Hrvatskom vodoprivredom

2005.-2007. i trajan zadatak

Služba za mjesnu samoupravu

- osigurati sredstva i ostale uvjete

- rast društvenog i osobnog standarda

4.7. Pojačati zaštitu sigurnosti građana, posebno djece, mladeži, žrtava nasilja u obitelji te starih i nemoćnih osoba i osoba s posebnim potrebama bliskom suradnjom policije i lokalne zajednice

MUP u suradnji s građanima i njihovim predstavnicima, obrazovnim ustanovama, socijalnim službama, sudstvom i drugima

2005.-2007. i trajan zadatak

MUP

- osigurati sredstva

- suradnja sa susjednim županijama

4.8. Zajedničke interese demografskoga, a u vezi s tim i gospodarskog, društvenog, komunalnog razvoja, stambene izgradnje i prometa planirati i rješavati u suradnji s odgovarajućim županijskim uredima, zavodima i drugim nositeljima razvoja Zagrebačke i Krapinsko - zagorske županije što se posebno odnosi na:

- zajedničko rješavanje smještaja djece predškolskog i školskog uzrasta, uključujući moguću izgradnju zajedničkih objekata, ponajprije u graničnim naseljima Grada Zagreba i Zagrebačke županije;

- zajedničko rješavanje dijela problema vodoopskrbe i odvodnje ovih triju županija u sklopu projekta Regionalnoga vodoopskrbnog sustava "Zagreb", izgradnjom, saniranjem i

zaštitom sustava voda sliva Save od onečišćenja, optimalizacijom, širenjem i popunjavanjem sustava, radi povećanja komunalnog standarda stanovništva i zaštite okoliša;

- zajedničko rješavanje odlagališta komunalnog otpada kao i cjelovitog rješavanja sustava gospodarenja otpadom, radi racionalnije zaštite prostora, posebno naselja i vodnih resursa od mogućeg štetnog utjecaja na zdravlje ljudi i okoliš;

- moguće je rješavanje dijela nezadovoljene potražnje za stanovima stanovništva Grada Zagreba na području Zagrebačke odnosno Krapinsko - zagorske županije, u cilju ravnomjernijega demografskog, a tim i ukupnog razvoja u regiji;

- moguća je zajednička izgradnja domova za starije i nemoćne osobe, športsko-rekreacijskih i drugih sadržaja na širem prostoru zagrebačke regije.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija s odgovarajućim uredima

2005.-2007. i trajan zadatak

Gradski i županijski proračun

- osigurati uvjete za realizaciju

- suradnja na državnoj razini

4.9. Da bi se pridonijelo zaustavljanju nepovoljnih demografskih kretanja, kako na području Grada Zagreba, tako i na ukupnom državnom prostoru, pored redovne aktivnosti gradskih ureda i drugih tijela lokalne, odnosno samouprave, također se predlaže da gradski zastupnici Grada Zagreba u Hrvatskom saboru posebno inzistiraju na:

- jačem državnom nadzoru nad zapošljavanjem radnika i plaćanjem radne snage, uključujući korekcije zakonom propisane najniže bruto plaće radnika te nadzoru nad plaćanjima poreza i doprinosa iz radnog odnosa;

- na određenim promjenama Zakona o radu, Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o socijalnoj skrbi, Obiteljskog zakona, na donošenju propisa i programa za poticanje gospodarskog razvoja te drugih zakonskih propisa, posebno onih vezanih za reguliranje dječjeg doplatka, rodiljne naknade, "alimentacije", porezne olakšice, zapošljavanje i druga pitanja u vezi s mjerama populacijske politike;

- poticanju stambene izgradnje na ukupnom državnom prostoru, uz ostalo, subvencioniranjem stambenih kredita s pronatalitetnim mehanizmom, tzv. "pronatalitetnih kredita"*;

- uvođenju stalnog registra stanovništva, u suradnji s Državnim zavodom za statistiku, na temelju metodologije prema Preporukama o stanovništvu Ujedinjenih nacija, Ekonomske komisije za Europu i Statističkog ureda Europske unije;

- te drugim poticajnim mjerama populacijske politike na nacionalnoj razini.

Gradski uredi, zavodi i službe, Gradsko Poglavarstvo, Gradska skupština, gradski zastupnici u Hrvatskom saboru

2005.-2007. i trajan zadatak

- osigurati sredstva kroz redovno funkcioniranje nositelja

* "Pronatalitetni krediti" imali bi za cilj poticanje nataliteta na cjelokupnom državnom području, a odobravali bi se na temelju kriterija utvrđenih na nacionalnoj razini, a koji bi mogli glasiti ovako: nakon rođenja drugog djeteta otpisivalo bi se npr. 5% duga, nakon rođenja trećeg još 10%, nakon rođenja četvrtog i petog djeteta još po 15%, nakon šestog još 10%, a nakon sedmog i više 5%. Isti bi postoci otpisa vrijedili i za djecu koja su rođena prije dobivanja kredita, na temelju kojih se kredit i dobiva, ali bez ograničavanja starosne dobi bračnih parova. Uz to može se predložiti da sufinanciraju taj otpis dijelom država, a dijelom županija.

V. Ovaj program problematiku demografskog razvoja Grada Zagreba tretira u svoj njezinoj kompleksnosti, ne samo kao socijalni problem, već kao integralni dio ukupnoga društvenog i gospodarskog razvoja, budući da se stanovništvo (kako svojim brojem, tako i kvalitativnom strukturom) praktički odražava na razvoj svih djelatnosti, određujući posredno i visinu prihoda iz kojih se formira gradski, kao i državni proračun.

Ovim je programom posebno naglašeno da se demografski ciljevi ne mogu ostvarivati stihijski, već trebaju biti rezultat kontinuiranog planiranja, uz angažiranje konkretnih financijskih sredstava.

U predstojećem srednjoročnom razdoblju (2005.-2007.g.) potrebno je iskoristiti sve financijske mogućnosti za prioritetnu realizaciju planiranih investicija na izgradnji novih objekata, dogradnji i nadogradnji vrtića, osnovnih škola, školskih športskih dvorana, kao i vanjskih športskih terena, navedenih u ovom programu a usklađenih s pojedinim resornim gradskim programima.

Poštujući načelo pravilnog programiranja, provedba svake od navedenih mjera te svakog i najmanjeg projekta koji ima za cilj ostvarivanje demografskih ciljeva i mjera, mora imati svoj programski okvir ili vezu politika - program - projekt, uz osiguranje vertikalne i horizontalne koordinacije. Poglavito treba nadzirati namjensko trošenje sredstava prema konkretnim, ovdje navedenim programima i projektima. Gradsko poglavarstvo preko gradskih ureda i drugih programom imenovanih nositelja, poticat će provedbu i provoditi mjere a Radna skupina koja je izradila ovaj program stručno će koordinirati i pratiti provedbu Programa te o tome podnositi godišnja izvješća Gradskom poglavarstvu i Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Kvaliteti provedbe Programa u idućem razdoblju pridonijet će kako materijalne mogućnosti, tako i suradnja svih partnera koji bi se trebali angažirati kako bi se što efikasnije provele planirane mjera odnosno parcijalni projekti koji će biti vezani uz ovaj strateški dokument.

Prilikom realizacije dijela mjera iz ovog programa Gradsko će poglavarstvo također surađivati sa susjednim županijama, resornim ministarstvima uključujući Ministarstvo za obitelj, branitelje i međugeneracijsku solidarnost te Savjetom za populacijsku politiku Vlade Republike Hrvatske.

U slučaju neostvarivanja financijskog plana potrebnih sredstava za provedbu planiranih mjera odnosno aktivnosti, sredstva bi se, prema odluci Gradskog poglavarstva i načelu koncentracije, usmjeravala tamo gdje su najpotrebnija i za ono što je najpotrebnije. Važno je da pri raspodjeli sredstava u proračunu bude usmjeravana prema programom utvrđenim ciljevima, podciljevima odnosno mjerama.

Za ostvarivanje mjera od širega regionalnog i državnog značenja, vezanih za gospodarski i komunalni razvoj te poticanje zapošljavanja, što je u funkciji demografske politike, realno je moguće da se u idućem razdoblju u Gradu Zagrebu, prema načelu komplementarnosti (dodatnosti), sufinancira dio navedenih programa iz strukturnih fondova Europske unije.

VI. Ovaj će program biti objavljen u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 350-01/04-01/70

URBROJ: 251-11-04-04-7

Zagreb, 22. prosinca 2004.

Predsjednica

Gradske skupštine

Morana Paliković Gruden, dipl.polit., v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija