23.02.2024.

Sabor o izmjenama Stečajnog zakona

Hrvatski sabor, koji u petak neće glasovati o raspravljenim točkama, među kojima je i SDP-ov prijedlog da se odmah raspusti i raspišu izbori, raspravljat će o tri zakona, među njima i o izmjenama Stečajnog zakona koje su vezane za uvođenje eura kao službene valute.

U eurima, umjesto u kunama, izražavat će se iznosi predujma troškova predstečajnoga postupka, naknade za prijavu tražbine, najniži iznos temeljnog kapitala društva stečajnih upravitelja.

Isto vrijedi i za predujam za namirenje troškova stečajnoga postupka, naknade za neovlašteno korištenje odnosno uporabu predmeta stečajne mase, početne cijene nekretnine na četvrtoj dražbi, te novčane kazne.

Sve utvrđene vrijednosti i vrijednosni pragovi iskazat će se u euru nakon što Zakon stupi na snagu, a to će biti osmoga dana od dana objave u „Narodnim novinama“.

Sabor će raspraviti i zakonski prijedlog o provedbi europske Uredbe o označivanju guma, koja bi potrošačima trebala pomoći da donesu informirane odluke o kupnji guma, jer se na oznaci ističe njihova učinkovitost s obzirom na potrošnju goriva, sigurnost i buku.

Nova pravila EU o označivanju guma, primjenjuju se od 1. svibnja 2021. godine, a sve države članice utvrđuju pravila o kaznama za njihovo kršenje.

U studenom prošle godine, Hrvatska je od Europske komisije zaprimila Pismo službene obavijesti zbog neosiguravanja pretpostavki za provedbu Uredbe, kojim je protiv nje pokrenut sudski postupak zbog navodne povrede prava EU.

Stoga je navedenu Uredbu potrebno čim prije prenijeti u nacionalno zakonodavstvo te o tome obavijestiti Europsku komisiju.

Raspravit će i prijedlog da se s Albanijom potvrdi Ugovor o socijalnoj sigurnosti. 

(HINA, 22.2.2024.)

Fotografija: Pixabay