23.12.2020.

Povjerenik za informiranje poziva na podnošenje prijedloga za izmjenu Zakona

Ured Povjerenika za informiranje u srijedu je pozvao sve zainteresirane institucije da do 11. siječnja 2021. podnesu svoje prijedloge za poboljšanje Zakona o pravu na pristup informacijama.

''Izmjene i dopune Zakona o pravu na pristup informacijama s ciljem preuzimanja  Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o otvorenim podacima i ponovnoj uporabi informacija javnog sektora, normativna je aktivnost planirana u 2021. godini, a čiji je nositelj Ministarstvo pravosuđa i uprave'', ističe se u priopćenju.

Dodaje se i kako je povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan teze za noveliranje zakona u ožujku podnio Hrvatskom saboru, a tijekom rujna i listopada održane su rasprave s akademskom zajednicom, dijelom tijela javne vlasti i drugim institucijama među kojima su Agencija za zaštitu osobnih podataka i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ističe se i kako je ured pokrenuo dijalog sa širom javnošću, a predstavio je i najvažnije izmjene usvajanjem kojih bi se, po ocjeni povjerenika, u dobroj mjeri otklonili nedostaci i nepravilnosti u provedbi zakona. U sklopu tih mjera predloženo je redefiniranje obveze proaktivne objave informacija, donošenje rješenja, a ne obavijesti, kad se zahtjev ne smatra zahtjevom za pristup informacijama te dodatno uređivanje postupka savjetovanja s javnošću.

Osim toga, predlaže se i propisati vođenje jedinstvenog e-upisnika o rješavanju zahtjeva od strane tijela javne vlasti te izravno sankcioniranje tijela javne vlasti i odgovorne osobe tijela radi nepostupanja po zakonu. Zaključno, predlaže se i institut izvršavanja pravomoćnih rješenja o pristupu informacijama učiniti efikasnijim te ''preispitati nazivlje 'povjerenik za informiranje' i 'službenik za informiranje'.

''S obzirom na aktualnu zdravstvenu situaciju, nastavak dijaloga planiramo nastaviti putem pisanih prijedloga, a po smirivanju zdravstvene situacije planiramo održati sastanak u širem krugu dionika'', zaključuje se u priopćenju.

(HINA, 23. 12. 2020.)