21.03.2022.

Održana konferencija povodom zatvaranja projekta Providentia Studiorum Iuris

Pravni fakultet u Rijeci nositelj je projekta Providentia Studiorum Iuris - Unaprjeđenje kvalitete studiranja na pravnim fakultetima u Hrvatskoj, čija je trogodišnja uspješna provedba obilježena svečanom konferencijom povodom zatvaranja projekta, održanom 17. ožujka 2022. godine, a na kojoj su predstavljeni postignuti rezultati.

Riječ je o projektu u potpunosti financiranom bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Provedba Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) na razini visokog obrazovanja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.543.935,40 kn, a partneri u njegovoj provedbi bili su Pravni fakultet u Osijeku, Pravni fakultet u Splitu i Pravni fakultet u Zagrebu pa se osobiti značaj ovog projekta ogleda i u okolnosti da se njime po prvi puta ostvaruje suradnja svih četiriju pravnih fakulteta u Republici Hrvatskoj, s ciljem unaprjeđenja kvalitete studiranja.

Voditelj Projekta bio je prof. dr. sc. Dario Đerđa, a sve projektne aktivnosti koordinirala je doc. dr. sc. Ines Matić Matešković. Uz voditelja i koordinatoricu, projektni tim Pravnoga fakulteta u Rijeci činili su: prof. dr. sc. Nataša Žunić Kovačević, izv. prof. dr. sc. Vanja Smokvina, izv. prof. dr. sc. Sandra Fabijanić Gagro, izv. prof. dr. sc. Loris Belanić, izv. prof. dr. sc. Antonija Zubović, izv. prof. dr. sc. Petra Perišić, izv. prof. dr. sc. Maša Marochini Zrinski, doc. dr. sc. Dana Dobrić Jambrović, doc. dr. sc. Marko Mrakovčić, Paula Šamanić, mag. iur i Dubravka Zatezalo, univ. spec. oec. Suradnju s nastavnicima i studentima drugih pravnih fakulteta uvelike su olakšali koordinatori s partnerskih institucija: izv. prof. dr. sc. Ksenija Grubišić s Pravnoga fakulteta u Zagrebu, doc. dr. sc. Ana Đanić Čeko s Pravnoga fakulteta u Osijeku te Bosiljka Britvić Vetma s Pravnoga fakulteta u Splitu.

Najveći doprinos ovog projekta ogleda se u izradi čak šest standarda zanimanja i jednog standarda kvalifikacije te njihovoj prijavi u Registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Tako su u okviru ovoga projekta izrađeni standardi zanimanja za zanimanja: sudac upravnog suda, tajnik znanstvene organizacije, ovlašteni zemljišnoknjižni referent, voditelj sudske pisarnice, viši stručni suradnik za kadrovske poslove i viši stručni suradnik za naplatu javnih davanja. Dva posljednje navedena standarda zanimanja bila su ključna pretpostavka izrade i prijave standarda kvalifikacije za stručnoga specijalista javne uprave. Rezultati izrađenih standarda zanimanja i standarda kvalifikacije javnosti su učinjeni dostupnima video materijalom nastalim u okviru ovoga projekta, a koji je premijerno predstavljen na konferenciji.

Također, ovim projektom unaprjeđene su nastavničke kompetencije, a projekt je velike dobrobiti donio i studentima svih četiriju pravnih fakulteta omogućivši jačanje njihovih praktičnih znanja, vještina i kompetencija. Rezultati projektnih aktivnosti doveli su i do izmjena studijskih programa Integriranoga preddiplomskoga i diplomskoga sveučilišnog studija pravo, preddiplomskoga stručnog studija upravni studij i specijalističkoga diplomskoga stručnog studija javne uprave na Pravnom fakultetu u Rijeci, a sve s ciljem prilagođavanja navedenih studijskih programa potrebama tržišta rada i omogućavanja studentima stjecanja prijeko potrebnih praktičnih znanja, vještina i kompetencija.

U okviru Projekta osmišljen je i izrađen i složeni informacijski sustav Provis. Ovaj sustav sastoji se od četiriju modula koji objedinjuju brojne funkcionalnosti: Modul 1: osnovni modul i evidencija nastave, Modul 2: ishodi učenja, Modul 3: stručna praksa te Modul 4: alumni klub. Konačno, kako bi se studente kontinuirano povezalo s tržištem rada, na Pravnom fakultetu u Rijeci osnovan je Alumni klub, čiji je rad prvenstveno osmišljen upravo kroz spomenuti Modul 4: alumni klub, sustava Provis, a koji je modul stavljen na korištenje i svim ostalim pravnim fakultetima, s ciljem modernizacije i unaprjeđenja postojećih načina komunikacije s alumni zajednicom.

Kao i ostale projektne aktivnosti u protekle tri godine provedbe projekta, i konferenciju povodom zatvaranja projekta svojom nazočnosti podržali su brojni uvaženi članovi akademske zajednice, državne uprave, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, sudstva, odvjetništva, trgovačkih društava i udruga, čime su još jednom potvrdili značaj ovoga projekta za unaprjeđenje pravne struke i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

 

*foto: Petar Cvitković