20.12.2023.

Na Wall Streetu cijene dionica i dalje rastu

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi dodatno porasli, nastavljajući pozitivni trend osmi tjedan zaredom, jer ulagači očekuju da će američko gospodarstvo izbjeći recesiju, a Fed uskoro početi smanjivati kamatne stope.

Dow Jones porastao je 0,68 poto, na rekordnih 37.557 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,59 posto, na 4.768 bodova, a Nasdaq indeks 0,66 posto, na 15.003 boda.

Dow Jones dosegnuo je jučer novu rekordnu razinu, dok se S&P 500 najvišoj razini u povijesti primaknuo na samo oko jedan posto.

To pokazuje da na najvećoj svjetskoj burzi i dalje vlada dobro raspoloženje jer ulagači vjeruju da je nakon više od godinu i pol dana ciklus zaoštravanja monetarne politike završen i da iduće godine slijedi smanjenje kamatnih stopa, s obzirom da inflacijski pritisci postupno popuštaju.

Donedavno je na tržištu glavna tema bila kada će Fed završiti ciklus povećanja kamata, a sada se najviše špekulira o tome kada će i za koliko u idućoj godini središnja banka smanjiti kamate.

Posljednjih dana čelnici Feda poručuju da još ne razmatraju to pitanje, no na tržištu se procjenjuje da postoji više od 60 posto izgleda da će središnja banka kamate početi rezati već u ožujku.

I dok čelnici Feda procjenjuju da će u idućoj godini kamate smanjiti u tri navrata, najvjerojatnije za po 0,25 postotnih bodova, na tržištu se špekulira da je u idućoj godini moguće smanjenje kamata čak u šest navrata.

„Tržište je u zamahu jer trenutno nema ničega što bi ga moglo pritisnuti”, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Dodaje da je tržište vjerojatno optimističnije po pitanju smanjenja kamata nego Fed, pa čelnici središnje banke pokušavaju ublažiti euforiju ulagača.

No, to im zasad ne uspijeva. Tim više što će, čini se, američko gospodarstvo izbjeći recesiju, unatoč oštrom povećanju kamata, pa i to podržava euforiju ulagača.

Zahvaljujući tim tezama, na Wall Streetu je trend rasta burzovnih indeksa ušao u osmi tjedan, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq dosegnuli najviše razine u ovoj godini, a Dow Jones najvišu razinu u povijesti.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 posto, na 7.638 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao.

(HINA, 20. 12. 2023.)

Fotografija: Unsplash