27.05.2020.

Fond za oporavak ne može biti izgovor za smanjenje europskog proračuna

Fiskalno konzervativne zemlje ne bi trebale koristiti europski fond za oporavak gospodarstava od posljedica pandemije kao izgovor za zahtjeve za smanjenje dugoročnog proračuna Europske unije, poručila je u utorak francuska ministrica.

Francuska i Njemačke predložile su kolegama u EU uspostavu 500 milijardi eura vrijednog fonda za oporavak iz kojeg bi se isplaćivala bespovratna sredstva regijama najteže pogođenima pandemijom koronavirusa, podsjeća Reuters. Tome se protive samoproproglašeni "štedljivci" Austrija, Švedska, Danska i Norveška, koje žele da pomoć bude u zajmovima a ne u bespovratnim sredstvima. Rasprava o fondu EU-a za oporavak vremenski se poklopila s pregovorima članica EU-a o dugoročnom proračunu, takozvanom višegodišnjem financijskom okviru (VFO), kojeg štedljivci također pokušavaju smanjiti.

"Moja je uloga voditi računa o tome da se na jednoj strani ne oduzima da bi se na drugoj davalo”, poručila je novinarima Amelie de Montchalin, francuska ministrica europskih poslova.

"Određene zemlje, ponajprije štedljivci, ovih dana puno govore o fondu za oporavak, a pravi im je cilj da VFO ne bude prevelik”, kazala je ministrica.

Poručila je da će se Francuska zauzeti za fond EU-a za oporavak s bespovratnim sredstvima i dugoročni proračun u kojem bi bila osigurana dovoljna sredstva za financiranje programa poput obrane, tranzicije na zeleno gospodarstvo i poljoprivredne politike. Ne želim da se VFO oslabi zato što je instrument za postizanje trajnog oporavka, kazala je. Francuska inače dobiva najviše subvencija za poljoprivredu iz EU proračuna i odupire se zahtjevima sjevernih članica za smanjenjem zajedničkog proračuna za poljoprivredu. Pariz se zauzima i za uspostavu fonda za obranu kako bi se zemljama članicama pomoglo da se manje oslanjaju na američke dobavljače.


(HINA, 26. 5. 2020.)