28.09.2022.

Etički kodeks političare usmjerava na temeljna moralna načela

Politički integritet ovisi o integritetu cijelog društva, a uvođenje etičkog kodeksa za dužnosnike bi trebalo usmjeriti političare da se ponašaju prema temeljnim moralnim načelima, istaknuto je u utorak na Gongovu okruglom stolu.

U zemlji premreženoj korupcijom, u kojoj građani imaju nisko povjerenje u institucije, vlast je počela konačno uvoditi etičke kodekse za dužnosnike, istaknuli su u Gongu.

Naglasili su i kako uvođenje kodeksa može djelovati na smanjenje korupcije i sukoba interesa, ali i da je Hrvatska kasnila s preporukama GRECO-a i godinama odgađala primjenu etičkih kodeksa za dužnosnike.

Nakon što je Vlada u svibnju donijela kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima državne vlasti, u Gongu upozoravaju na spornu uspostavu nadzornog tijela za provedbu tog istog kodeksa navodeći da u njemu većinu čine vladini ljudi.

S druge strane, neki od saborskih zastupnika na okruglom stolu istaknuli su kako smatraju da novo nadzorno tijelo za provedbu kodeksa nije neophodno potrebno.

"Smatram redundantnim uvođenje etičkog kodeks i osnivanje novih tijela. Nećemo to riješiti pukim formalizmom'', kazao je Nino Raspudić (Most).

Umjesto gomilanja kodeksa i pravilnika, javnosti treba dati mogućnost da transparentno vidi baš sve što se događa u Saboru, a javnost nema potpunu informaciju, ocijenio je Raspudić.

Pritom je i naglasio i kako bi HRT4 i Hina trebali prenositi, kako je istaknuo, sav sadržaj iz Sabora.

Zastupnik SDP-a Arsen Bauk upozorio je kako nije sklon uvođenju novih propisa koji ne sadrže sankcije. Ocijenio je i kako bi kršenje etičkog kodeksa za neke zastupnike bilo poticajno.

''Oni koji su u Sabor ušli s preferencijskih lista najviše su kršili kodeks, govorili ono što baš i nisu smjeli, a glasačima se to svidjelo. Neki glasači nagrađuju one koji se loše ponašaju'', kazao je Bauk.

Saborska zastupnica Kluba Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić kazala je kako se od početka zalaže za donošenje etičkog kodeksa.

Ocijenila je kako možemo imati najbolje kodekse i propise, ali nekim ljudima u Saboru će se i dalje skidati imunitet zbog korupcije, a institucionalni i zakonodavni okvir neće funkcionirati.

''Koliko je bitan politički integritet, koliko ga ima tko u kojim područjima: integriteta u akademskim krugovima, medijski integritet, integritet u civilnom sektoru.. Integriteta treba biti svugdje da bi politički integritet funkcionirao i da bi smo imali dobre institucije'', kazala je Benčić.

Zastupnica Kluba Socijaldemokrata Vesna Nađ naglasila je kako podržava sve što poboljšava politički integritet.

''Povjerenje građana u institucije je nisko jer se tamo ne donose javno politike, one se kuhaju negdje drugdje i odluke se donose unaprijed. U Vladi i Saboru izglasavaju se gotovi prijedlozi", upozorila je Nađ.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković istaknula je kako se, prema novom zakonu o sukobu interesa, očekuje donošenje stotine kodeksa lokalnih jedinica, a očekuje se da kodeks donese i Sabor. 

"Na lokalnoj razini nije dobro da svaka općina i grad imaju svoje kodekse, to bi trebalo biti univerzalno. Saborski kodeks nije donesen, a to je preporuka GRECO-a. (...) Što se tiče Sabora i etike, nije dobro da saborski zastupnici budu članovi nadzornog tijela i sami sebe kontroliraju'', kazala je Novaković.

S time se složio i Davorin Ivanjek iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Kazao je i da etika ne može biti propisana normama nego se mora određivati od situacije do situacije. “Ako novo tijelo bude formirano od političara vrlo vjerojatno da će se odluke donositi po političkom ključu”, istaknuo je.

(HINA, 27. 9. 2022.)

Fotografija: Pixabay