24.04.2024.

Druga faza Programa za optimizaciju upravljanja državnim nekretninama

Hrvatska nastavlja s drugom fazom Programa optimizacije državnim nekretninama s ciljem unapređenja upravljanja i aktivacije nekretnina u državnom vlasništvu. Nova etapa projekta tehničke podrške, financiranog od strane Europske unije putem Instrumenta tehničke potpore (TSI), predstavljena je na online događanju.

Druga faza programa fokusira se na strateško upravljanje i provedbu održivih investicijskih projekata nekretnina u državnom vlasništvu. Predstavljen je novi sektorski tim stručnjaka koji će pružiti podršku Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u ovom procesu.

"Zadovoljstvo nam je što smo već unaprijedili upravljanje nekretninama uz podršku ovog projekta te se veselimo novim aktivnostima koje će poboljšati naše kapacitete i provedbu strateških te investicijskih projekata od kojih će koristi imati svi građani RH.", izjavila je Sanja Bošnjak, državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Cilj druge faze Programa je unaprjeđenje okvira za strateško planiranje, uvođenje novog sustava nadzora i kontrole za decentralizirano upravljanje imovinom te provedba investicijskih projekata, s posebnim fokusom na projekte urbane regeneracije / brownfield projekte.

"Aktivacija neiskorištenih nekretnina u državnom vlasništvu ključna je za daljnji gospodarski razvoj Hrvatske. Posebno su važna tzv. brownfield područja koja zahtijevaju revitalizaciju te su nužna za održivi razvoj i poticanje zelene gradnje.", izjavila je Ivana Miličić, voditeljica projekta i viša bankarica iz Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Projekt tehničke podrške za nekretnine u državnom vlasništvu dio je programa Europske Unije pod nazivom Instrument za tehničku potporu (TSI). Hrvatska će kroz ovaj projekt dobiti tehničku ekspertizu u osmišljavanju i provođenju nužnih reformi, sve u svrhu poticanja održivog rasta gospodarstva i podizanja kvalitete života u zemlji.

(MPGI, 23.4.2024.)

Fotografija: Pixabay