zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Opći uvjeti isporuke komunalne usluge parkiranja u javnim garažama

Pročišćeni tekst vrijedi od 17.10.2020.

Narodne novine 24/2020

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Opći uvjeti isporuke komunalne usluge parkiranja u javnim garažama (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 24/20)

Na temelju članka 30. stavka 2. Zakona o komunalnom gospodarstvu (Narodne novine 68/18, 110/18 - Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 32/20), uz prethodnu suglasnost Gradske skupštine Grada Zagreba, Zagrebački holding d.o.o., podružnica Zagrebparking, Zagreb, Šubićeva 40/III., dana 23. 9. 2020. donijela je

OPĆE UVJETE

isporuke komunalne usluge parkiranja u javnim garažama

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se Općim uvjetima isporuke komunalne usluge parkiranja u javnim garažama (dalje u tekstu: Opći uvjeti) uređuju uvjeti pružanja odnosno korištenja komunalne usluge parkiranja u javnim garažama, međusobna prava i obveze isporučitelja i korisnika komunalne usluge te način mjerenja, obračuna i plaćanja isporučene komunalne usluge.

Zagrebački holding d.o.o., podružnica Zagrebparking, Zagreb, Šubićeva 40/III., OIB: 85584865987 (dalje u tekstu: organizator parkiranja) isporučitelj je komunalne usluge parkiranja u javnim garažama temeljem Odluke o povjeravanju obavljanja komunalne djelatnosti usluge parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama na području Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 4/19).

II. UVJETI PRUŽANJA ODNOSNO KORIŠTENJA USLUGE PARKIRANJA

Članak 2.

Organizator parkiranja pruža komunalnu uslugu parkiranja sukladno zakonskim i podzakonskim propisima kojima se uređuje promet i komunalni red, načelima komunalnog gospodarstva te propisima i drugim aktima Grada Zagreba kojima se uređuje parkiranje na području Grada Zagreba.

Članak 3.

Ulaskom u javnu garažu korisnik prihvaća ove opće uvjete i odredbe propisane odlukom kojom se propisuju organizacija i način naplate parkiranja te odredbe propisane posebnim pravilnikom o korištenju javnih parkirališta i javnih garaža.

Parkiranjem vozila na javnoj parkirališnoj površini korisnik sklapa s organizatorom parkiranja ugovor o korištenju javne parkirališne površine.

Javna parkirališna površina je površina namijenjena parkiranju vozila koja je uređena kao vanjsko ulično parkiralište ili zasebno izdvojeno parkiralište ili garaža.

Korisnik javne garaže (dalje u tekstu: korisnik) je vozač koji parkira vozilo na parkirališno mjesto u garaži odnosno vlasnik vozila koji je evidentiran u odgovarajućim evidencijama ministarstva nadležnog za unutarnje poslove prema registarskoj oznaci vozila odnosno u drugim odgovarajućim službenim evidencijama.

Korisnikom se smatra i primatelj leasinga kojemu je vozilo prepušteno na korištenje na temelju pravnog posla leasinga, odnosno najmoprimac kojem je osoba koja obavlja registriranu djelatnost rent-a-car usluge prepustila vozilo na korištenje na temelju ugovora o najmu.

Ugovorom iz stavka 2. ovoga članka isključuje se čuvanje vozila te odgovornost za nestanak, uništenje ili oštećenje vozila, osim ako zakonom nije drugačije propisano.

III. MEĐUSOBNA PRAVA I OBVEZE ISPORUČITELJA I KORISNIKA USLUGE

Članak 4.

Korisnik javne garaže dužan je parkirati vozilo na parkirališno mjesto označeno odgovarajućom prometnom signalizacijom, a prilikom kretanja vozilom po garaži pridržavati se prometne signalizacije i uputa dobivenih od organizatora parkiranja. Zabranjeno je parkiranje vozila na način da ometa druge korisnike javne garaže, blokira ulaz ili izlaz ili predstavlja prepreku unutar javne garaže.

Korisnik vozila javnu garažu koristi na vlastitu odgovornost.

Korisnik javne garaže, čije vozilo nije u pokretu u prostoru garaže, dužan je isključiti motor vozila.

Članak 5.

Korisnikom se smatra i osoba koja ostavi bicikl u garaži.

Korisnik koji ostavlja bicikl u garaži dužan ga je ostaviti isključivo na mjestima označenim za ostavljanje bicikala.

Ostavljanjem bicikla u garaži isključeno je čuvanje bicikla.

Bicikli kojima nedostaju veći dijelovi (kotač, volan, sjedalo i slično) i nalaze se duže od 30 dana u garaži smatrat će se napuštenim i bit će uklonjeni iz garaže.

Članak 6.

U javnoj garaži zabranjeno je pušenje i korištenje i odlaganje zapaljivih sredstava i ostalih opće opasnih tvari te je zabranjeno ostavljanje otpada u prostoru javne garaže, osim na za to predviđeno mjesto.

U javnoj garaži su zabranjene bilo kakve aktivnosti bez suglasnosti organizatora parkiranja te sve aktivnosti koje su suprotne važećim propisima Republike Hrvatske.

Korisnicima koji postupaju suprotno odredbama ovih općih uvjeta organizator parkiranja može zabraniti daljnje korištenje garaže.

ODGOVORNOST ORGANIZATORA PARKIRANJA

Članak 7.

Organizator parkiranja nije odgovoran za otuđenje vozila ili bicikla, bilo kakav gubitak ili štetu na vozilima ili biciklima i imovini koja se nalazi u vozilima korisnika javne garaže (primjerice: u slučaju ogrebotina na vozilima korisnika javne garaže, u slučaju razbijenih stakala na vozilima korisnika, u slučaju bilo kakvih oštećenja vozila ili bicikala korisnika, u slučaju otuđenja imovine iz vozila korisnika i slično).

NASTANAK ŠTETE NA VOZILIMA ILI IMOVINI UNUTAR JAVNE GARAŽE

Članak 8.

U slučaju oštećenja vozila ili bilo kojeg dijela imovine ili opreme u javnoj garaži, korisnik je dužan štetu odmah prijaviti organizatoru parkiranja.

U slučaju oštećenja bilo kojeg dijela imovine ili opreme javne garaže, organizator parkiranja može od osobe koje je počinila štetu zatražiti naknadu štete.

OSIGURANJE VOZILA I IMOVINE

Članak 9.

Korisnik javne garaže dužan je, prije nego što ostavi vozilo na parkirališnom mjestu, provjeriti da je vozilo zaključano, svi prozori i krovni otvori zatvoreni i parkirališna kočnica aktivirana.

Prilikom ostavljanja parkiranog vozila u javnoj garaži osobne stvari i druge vrijednosti treba ponijeti sa sobom, a ostale stvari/imovinu u vozilu spremiti na sigurno i skriveno mjesto na način da nisu vidljive drugim korisnicima javne garaže odnosno osobama koje se tamo zateknu.

Korisnici ostavljaju stvari u vozilu na vlastitu odgovornost te organizator parkiranja ne odgovara za njihov nestanak.

IV. NAČIN MJERENJA, OBRAČUNA I PLAĆANJA USLUGE

Članak 10.

Parkiranje u javnoj garaži naplaćuje se tijekom cijele kalendarske godine u vremenu od 00:00 do 24:00 sata.

Naknada za parkiranje u javnoj garaži istaknuta je u cjeniku koji se nalazi na ulazu u javnu garažu, na oglasnoj ploči i na službenim web-stranicama organizatora parkiranja.

Vrste garažnih parkirališnih karata su: satna i pretplatna (cjelodnevna, tjedna, mjesečna i godišnja).

Cjelodnevna garažna parkirališna karta vrijedi od trenutka izdavanja do istog trenutka u sljedećem danu (24 sata).

Tjedna garažna parkirališna karta vrijedi od trenutka izdavanja do istog trenutka sedmog dana (7 dana).

Mjesečna garažna parkirališna karta vrijedi od trenutka njezina izdavanja do isteka onoga dana u sljedećem mjesecu koji odgovara danu od kada je rok započeo, odnosno do isteka posljednjeg dana u sljedećem mjesecu.

Godišnja garažna parkirališna karta vrijedi kao dvanaest mjesečnih parkirališnih karata i vrijedi od trenutka njezina izdavanja do isteka onoga dana u sljedećoj godini koji odgovara danu od kada je rok započeo.

Nakon isteka vremena do kojeg vrijedi cjelodnevna, tjedna, mjesečna ili godišnja garažna parkirališna karta, korisnik plaća naknadu odgovarajućom primjenom odredbi o plaćanju satne garažne parkirališne karte.

Sve parkirališne karte osim onih za satno parkiranje korisnik može kupiti u službenoj prostoriji u garaži ili na blagajni organizatora parkiranja.

Cjelodnevna, tjedna, mjesečna i godišnja parkirališna karta izdaju se na zahtjev korisnika.

Korisnik koji želi kupiti cjelodnevnu, tjednu i mjesečnu parkirališnu kartu, ako je vozilom ušao u garažu, dužan ih je zatražiti u roku od 10 minuta od ulaska u javnu garažu uz predočenje ulazne karte za satno parkiranje.

Ako korisnik ne zatraži izdavanje cjelodnevne, tjedne, mjesečne ili godišnje garažne parkirališne karte, smatra se da koristi satnu kartu.

Satna karta izdaje se za određenu javnu garažu prilikom ulaska u garažu i vrijedi do izlaska iz garaže, bez obzira na trajanje parkiranja, a obračunava se kao zbroj sati parkiranja. Svaki započeti sat računa se kao puni sat.

Plaćanje satnog parkiranja moguće je isključivo na automatskim blagajnama te iznimno u službenoj prostoriji organizatora parkiranja u javnoj garaži.

U javnim garažama gdje postoje tehničke mogućnosti moguće je plaćanje satnog parkiranja mobilnim uređajima (SMS i aplikacija ZgPark).

Parkirališnu kartu korisniku se ne preporuča ostavljati u vozilu, oštećivati ju i držati u blizini mobilnih i električnih uređaja te izvora topline.

Korisnik je dužan uslugu satnog parkiranja platiti prije napuštanja garaže. Po obavljenom plaćanju korisnik je dužan napustiti garažu u roku od 10 minuta.

Ako korisnik nakon plaćanja ne napusti garažu u navedenom roku, smatrat će se da je započeo novi sat parkiranja koji je dužan platiti.

Ako korisnik u garaži parkira vozilo bez registarskih oznaka, dužan je organizatoru parkiranja dati podatak o vlasništvu vozila i popuniti obrazac te dati na uvid dokument iz kojeg se može utvrditi točnost podataka. Ako korisnik ne da podatke o vlasništvu vozila, nema pravo na kupnju pretplatne parkirališne karte i dužan je ukloniti vozilo iz garaže uz obvezu plaćanja satne parkirališne karte od trenutka ulaska vozila u garažu do trenutka izlaska vozila iz garaže, u suprotnome vozilo će se ukloniti iz garaže na trošak vlasnika vozila uz obvezu podmirenja svih nastalih troškova.

Ako se vozilo za koje se koristi satna parkirališna karta nalazi parkirano u garaži duže od 30 dana ili se po isteku važenja pretplatne parkirališne karte nalazi u garaži duže od 30 dana, organizator parkiranja će pisanim putem obavijestiti vlasnika vozila o tome te ga pozvati da u roku od 8 dana od primitka obavijesti regulira daljnje korištenje garaže za vozilo, u suprotnome vozilo će se ukloniti iz garaže na trošak vlasnika vozila uz obvezu podmirenja svih nastalih troškova.

Članak 11.

Satna parkirališna karta može se platiti i vrijednosnom kartom.

Vrijednosna karta može se kupiti u službenoj prostoriji organizatora parkiranja u javnoj garaži ili na blagajni organizatora parkiranja.

Vrijednosna karta vrijedi dvanaest (12) mjeseci od dana kupnje.

Nakon proteka roka do kada vrijedi vrijednosna karta nije moguće izvršiti povrat neiskorištenog iznosa.

U slučaju gubitka vrijednosne karte, nije moguće izvršiti povrat novca niti izdavanje zamjenske vrijednosne karte.

Članak 12.

Izdavanje R1 računa moguće je isključivo u službenoj prostoriji organizatora parkiranja te ga je potrebno zatražiti unaprijed.

Naknadno izdavanje R1 računa nije moguće.

Članak 13.

Prodajom pretplatne parkirališne karte organizator parkiranja ne garantira dostupnost parkirališnog mjesta, već dostupnost ovisi o trenutnoj raspoloživosti parkirališnog kapaciteta u garaži.

Organizator parkiranja zadržava pravo ograničenja broja pretplatnih parkirališnih karata koje korisnici mogu kupiti u pojedinim javnim garažama.

Obrazac zahtjeva za kupnju pretplatne parkirališne karte korisnik preuzima i predaje u službenoj prostoriji organizatora parkiranja u garaži ili na blagajni organizatora parkiranja.

Članak 14.

U slučaju gubitka bilo koje vrste parkirališne karte, korisnik je obvezan odmah po saznanju prijaviti gubitak organizatoru parkiranja.

Cijena izgubljene satne parkirališne karte iznosi 200,00 kn, a ako iznos naknade za satno korištenje javne garaže prelazi 200,00 kn, plaća se i iznos satne parkirališne karte prema stvarno utvrđenom vremenu korištenja javne garaže, a nakon izvršenog plaćanja povrat uplaćenog iznosa nije moguć.

Korisnik garaže dužan je nakon isteka vremena na koji je kupio pretplatnu parkirališnu kartu vratiti je organizatoru parkiranja. Za izgubljenu ili oštećenu pretplatnu parkirališnu kartu plaća se naknada sukladno važećem cjeniku.

Članak 15.

Na kupnju pretplatne parkirališne karte za vozilo na električni ili hibridni pogon, osim za satne parkirališne karte i mjesečne povlaštene parkirališne karte, korisnik ostvaruje popust sukladno važećem cjeniku. Prilikom kupnje korisnik je dužan popuniti zahtjev, dati na uvid original prometne dozvole iz koje je vidljivo da vozilo koristi električni, odnosno kombinaciju električnog i drugog pogona, a presliku, s vidljivim samo nužnim podacima potrebnim za ostvarivanje prava, priložiti uz zahtjev.

Korisnik se obvezuje da će pretplatnu parkirališnu kartu iz ovog članka koristiti isključivo za električno vozilo, odnosno za vozilo koje koristi kombinaciju električnog i drugog pogona te da neće koristiti navedenu kartu za vozila na drugačiju vrstu pogona.

Ako korisnik koristi pretplatnu parkirališnu kartu za vozila koja ne zadovoljavaju navedene uvjete, organizator parkiranja onemogućit će daljnje korištenje pretplatne parkirališne karte.

Članak 16.

Javna garaža je pod sustavom videonadzora u svrhu zaštite osoba i imovine. Snimke videonadzora čuvaju se minimalno dva tjedna, a maksimalno 60 dana ovisno o kapacitetu jedinice za pohranu, a nakon toga se automatski brišu.

Pristup sustavu videonadzora i snimkama imaju ovlaštene osobe te nadležna državna tijela u okviru obavljanja poslova iz svog zakonom utvrđenog djelokruga.

U javnim garažama gdje postoje tehničke mogućnosti koristi se automatsko prepoznavanje registarske oznake za kontrolu ulaza i izlaza vozila iz javne garaže u svrhu kontrole i naplate usluge parkiranja.

V. REKLAMACIJE I INFORMACIJE

Članak 17.

Sve informacije u svezi s korištenjem javne garaže nalaze se na službenoj web-stranici organizatora parkiranja: www.zagrebparking.hr i mogu se zatražiti kod organizatora parkiranja u javnoj garaži i na adresi Zagrebački holding d.o.o. - Podružnica Zagrebparking, Šubićeva 40/III., od ponedjeljka do petka u vremenu od 7:30 do 19:00 sati i subotom od 9:00 do 13:00 sati te preko e-adrese: infozgp@zgh.hr.

Članak 18.

U skladu s propisima o zaštiti potrošača korisnici mogu pisane prigovore podnijeti osobno na adresi Zagrebački holding d.o.o. - Podružnica Zagrebparking, Šubićeva 40/III., od ponedjeljka do petka u vremenu od 7:30 do 19:00 sati i subotom od 9:00 do 13:00 sati, poštom upućenom na istu adresu te preko e-adrese: infozgp@zgh.hr.

VI. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 19.

Na sve što nije propisano ovim općim uvjetima primjenjuju se odredbe odluke kojom se određuju organizacija i način naplate parkiranja i drugi pozitivni propisi.

Članak 20.

Stupanjem na snagu ovih općih uvjeta prestaju važiti Opći uvjeti korištenja javne garaže, KLASA: ZGH-01-18-792, URBROJ: 07-03-01-18-01, od 14. studenoga 2018. godine.

Članak 21.

Ovi opći uvjeti objavit će se u Službenom glasniku Grada Zagreba i na službenoj web-stranici Grada Zagreba (www.zagreb.hr) te na oglasnoj ploči i službenoj web-stranici Zagrebačkog holdinga d.o.o., podružnice Zagrebparking (www.zagrebparking.hr).

Članak 22.

Ovi opći uvjeti stupaju na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: ZGH-01-20-248

URBROJ: 07-03-04/1-20-23

Zagreb, 23. rujna 2020.

Voditeljica Podružnice

mr. sc. Ana Preost, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija