zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

17.09.2020.

Donesen

14.09.2020.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Zaključak o dodjeli Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost

Pročišćeni tekst vrijedi od 17.09.2020.

Narodne novine 23/2020

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zaključak o dodjeli Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 23/20)

Na temelju članka 41. točke 28. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18 i 3/20) i članka 11. stavka 1. Odluke o javnim priznanjima Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 4/00, 8/02, 1/04, 20/04, 18/06, 16/09, 3/10, 3/14, 16/14, 11/15, 15/15 - pročišćeni tekst, 10/18 i 2/19), Gradska skupština Grada Zagreba, na 36. sjednici, 14. rujna 2020., donijela je

ZAKLJUČAK

o dodjeli Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost

U znak javnog priznanja dodjeljuje se Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost i nagrađuje se:

Lea Zelić, učenica Osnovne škole Dobriše Cesarića

- priznanjem i novčanom nagradom

Sustav vrijednosti ove iznimne djevojčice vrlo je human, ona ga živi primjerom snažno utječući na okolinu. Blaga je u ophođenju, staložena i mirna, a istodobno dovoljno jaka da mijenja svijet. Nenametljiva je, ali prodorna, jasno izraženih stajališta i zrelih, pametnih razmišljanja o svijetu oko sebe. Društveno je osviještena djevojčica što je rijetko za njezinu dob. U školi, okolini i lokalnoj zajednici akcijama pridonosi klimi međusobnog poštovanja, afirmaciji ljudskih prava i toleranciji. U fokusu njezina dobrotvornog rada su poticanje pomaganja i pružanja pomoći mladima, posebno mladima - žrtvama nasilja. Samozatajna je i nježna, lirskog temperamenta te posjeduje mnoge talente kojima pomaže drugima sudjelujući na humanitarnim koncertima, radionicama i u dobrotvornim akcijama. Od prvog razreda osnovne škole izražavala se pisanjem pjesama naglašavajući svoje doživljaje stvarnosti, osjećaje i razmišljanja. Na raznim festivalima dječje poezije nizala je uspjehe. Posjeduje divan glas, bavi se i pjevanjem te je zapažena na mnogim koncertima koje organizira sama ili na kojima sudjeluje kao gost. U sferi borbe protiv nasilja ističe se dvama velikim uspjesima -humanitarnim koncertom u Kazalištu Knap za Hrabri telefon u siječnju 2019. koji je organizirala zajedno s obitelji te suautorstvom u stvaranju teksta za predstavu Ako kažeš, gotov si koja govori upravo o bullyingu, a postavljena je na daske zagrebačkoga kazališta Žar ptica. Početkom 2020. za pjesmu Nisi manje vrijedan kada padneš osvojila je nagradu za najbolju narativnu pjesmu na Šantićevu festivalu, međunarodnom festivalu djece pjesnika. Upravo je ta pjesma srž svega onoga za što se zalaže, njome je željela potaknuti na borbu sve koji trpe neku vrstu nasilja, koje se omalovažava i kojima okolina postavlja razne prepreke. Poručuje im da nisu manje vrijedni, nego upravo suprotno - vrijedni su više od onih koji ih zlostavljaju.

Mihael Kuzmičić, učenik Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju

- priznanjem i novčanom nagradom

Predsjednik je Vijeća učenika. Kao veza između učenika i profesora preuzeo je veliku odgovornost. Obvezao se da svojim ponašanjem i postupcima prema kolegama i nastavnicima postane primjer i korektiv svojim vršnjacima te se iznimno trudi da bude uzoran, ali ujedno dobar i brižan prijatelj. Velika je pomoć nastavnicima u osvješćivanju učenika kako treba težiti školi i društvu bez nasilja. Osobnim primjerom svoje vršnjake motivira, ohrabruje u radu i potiče na nenasilno i tolerantno ponašanje, razvijanje i održavanje zdravih odnosa u razredu, pozitivnu komunikaciju i socijalnu prihvaćenost svakog učenika u razredu i školi. U raspravi ton mu je pomirben, braneći vlastite teze, ali dopuštajući svima da iznesu svoje mišljenje i upozoravajući ih da je to pravo svakog pojedinca. Vrlo je susretljiva osoba kojoj se mogu obratiti svi kada imaju nekakav problem ili kada im treba pomoć bilo stručna ili prijateljska, bez obzira na doba dana. U školi sudjeluje u brojnim događanjima: humanitarnim akcijama, projektima prevencije nasilja, mirovnim koncertima, izložbama, tribinama, okruglim stolovima, radionicama, oplemenjuje ih i često organizira. Aktivan je i u javnozdravstvenim kampanjama u školi "Movember"; promociji mentalnog zdravlja. Jedan je od organizatora obilježavanja Dana ružičastih majica, dana prevencije nasilja u školi. Redovito prezentira školu osnovnoškolcima. Voditelj je programa literarnog natječaja Po(e)zitiva, sudjeluje u brojnim dramskim programima koje provodi škola, interpretira poeziju (Valentinovo), pjeva u školskom zboru, pobjednik je državnog WorldSkills natjecanja 2019. u području multimedije.

KLASA: 061-06/20-08/1

URBROJ: 251-01-03-20-6

Zagreb, 14. rujna 2020.

Predsjednik

Gradske skupštine

prof. dr. sc. Drago Prgomet, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija