zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

28.06.2007.

Donesen

28.06.2007.

Stupa na snagu

06.07.2007.

Prestaje važiti

10.09.2013.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Odluka o nerazvrstanim cestama

Pročišćeni tekst vrijedi od 06.07.2007.

Narodne novine 8/2007

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Odluka o nerazvrstanim cestama (18/13) na snazi od 10.9.2013. u članku 47. propisuje:

"Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o nerazvrstanim cestama (Službeni glasnik Grada Zagreba 8/07, 1/08, 6/08 i 17/09)."

PREAMBULA

Odluka o nerazvrstanim cestama (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 8/07)

Na temelju članka 16. stavka 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu (Narodne novine 26/03 - pročišćeni tekst, 82/04 i 178/04) i članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06 i 18/06), Gradska skupština Grada Zagreba, na 25. sjednici, 28. lipnja 2007., donijela je

ODLUKU

o nerazvrstanim cestama

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom propisuje komunalni red za nerazvrstane ceste kojim se uređuju građenje, rekonstrukcija, održavanje, zaštita, upravljanje i financiranje nerazvrstanih cesta, te poslovi nadzora na tim cestama.

Članak 2.

Nerazvrstana cesta je javno dobro u općoj uporabi.

Nerazvrstana cesta je površina koja se koristi za promet prema bilo kojoj osnovi i koja je pristupačna većem broju raznih korisnika, a nije razvrstana u javnu cestu u smislu posebnog propisa.

Mrežu nerazvrstanih cesta na području Grada Zagreba čine: ulice, seoski i poljski putovi, te druge nerazvrstane javne prometne površine na kojima se odvija promet.

Nerazvrstane se ceste koriste na način koji omogućuje uredno odvijanje prometa, ne ugrožava sigurnost sudionika u prometu i ne oštećuje cestu.

Članak 3.

Ulicom, u smislu ove odluke, smatra se izgrađena cestovna površina u naselju što nije razvrstana u javnu cestu.

Seoskim putom, u smislu ove odluke, smatra se izgrađena površina što prolazi kroz selo ili povezuje dva ili više zaseoka, zaseoke s javnim cestama i koja nije razvrstana u javnu cestu.

Poljski je put površina što se koristi za pristup poljoprivrednom i šumskom zemljištu i pristupačna je većem broju raznih korisnika po bilo kojoj osnovi.

Drugim nerazvrstanim javnim prometnim površinama, u smislu ove odluke, smatraju se površine za promet u mirovanju koje se nalaze u sastavu nerazvrstane ceste - parkirališta, pješačke staze, pješački trgovi, javna stubišta, terminali i okretišta za vozila javnoga gradskog prijevoza putnika, pristupne ceste do industrijskih i drugih objekata što se koriste i za javni promet i slično.

Članak 4.

Nerazvrstanu cestu čine:

- donji i gornji stroj (trup);

- cestovni objekti (mostovi, podvožnjak, nadvožnjak, propust, pothodnici, nathodnici, pješački prolazi, potporni i obložni zidovi);

- građevine za odljev oborinskih voda s plohe ceste;

- zaštitni pojas s obiju strana ceste potreban za nesmetano održavanje ceste, širine prema projektu ceste, određen regulacijskim linijama, a izvan naselja najmanje jedan metar računajući od crte koja spaja krajnje točke poprečnog presjeka ceste;

- zračni prostor iznad kolnika u visini sedam metara;

- pješačke i biciklističke staze;

- sve prometne i druge površine na pripadajućem zemljištu;

- prometna signalizacija (vertikalna, horizontalna i svjetlosna);

- oprema za zaštitu ceste, prometa i okoliša (snjegobrani, vjetrobrani, zaštita od osulina i nanosa, zaštitne i sigurnosne ograde, zaštita od buke i drugih štetnih utjecaja na okoliš i slično).

II. PLANIRANJE, GRAĐENJE I REKONSTRUKCIJA

Članak 5.

Program građenja i rekonstrukcije nerazvrstanih cesta donosi Gradska skupština Grada Zagreba.

Građenje i rekonstrukcija nerazvrstanih cesta obavlja se u skladu s propisima o prostornom uređenju i građenju, prometu, te u skladu s ovom odlukom.

Poslove u vezi s planiranjem, građenjem i rekonstrukcijom obavlja gradsko upravno tijelo nadležno za građenje.

Članak 6.

Poslovi građenja i rekonstrukcije nerazvrstanih cesta obuhvaćaju:

- građevinsko i drugo projektiranje s istražnim radovima;

- projektiranje opreme, pratećih objekata, prometne signalizacije i drugo projektiranje;

- stručnu ocjenu studija i projekata;

- premještanje komunalne i druge infrastrukture;

- organizaciju stručnog nadzora i kontrole ugrađenih materijala i izvedenih radova;

- organizaciju tehničkog pregleda i primopredaje nerazvrstane ceste.

Članak 7.

Nerazvrstana se cesta mora projektirati i graditi širine kolnika najmanje 5,5 m za dvosmjerni i 3,75 m za jednosmjerni promet.

Nosivost kolničke konstrukcije novosagrađene i rekonstruirane nerazvrstane ceste mora biti najmanje 10 t osovinskog opterećenja.

Članak 8.

Ako se tijekom građenja ili rekonstrukcije nerazvrstane ceste predviđa i građenje komunalnih, vodnogospodarskih, energetskih ili drugih građevina i instalacija unutar cestovnog zemljišta, projekt mora obuhvatiti i te građevine i radove koji će se izvesti na površini, ispod ili iznad površine.

Investitor komunalnih, vodnogospodarskih, energetskih ili drugih građevina i instalacija (elektroinstalacije, telefonske instalacije, kanalizacija, vodovodne instalacije i slično) unutar zemljišta nerazvrstanih cesta dužan je podmiriti troškove izrade projekta, građenja i privremene regulacije.

Visina naknade za korištenje nerazvrstane ceste za građenje komunalnih građevina i instalacija utvrđuje se primjenom propisa za javne ceste, primjenjujući izračun propisan za lokalne ceste.

Obračun naknade, prava i obveze investitora komunalnih, vodnogospodarskih i energetskih ili drugih građevina utvrđuje se ugovorom s Gradom Zagrebom.

Članak 9.

Poslovi građenja i rekonstrukcije nerazvrstanih cesta, ustupit će se preko natječaja fizičkoj ili pravnoj osobi registriranoj za obavljanje tih poslova.

III. ODRŽAVANJE

Članak 10.

Radovi održavanje nerazvrstanih cesta, u smislu ove odluke, su:

- radovi redovnog održavanja;

- radovi izvanrednog održavanja.

Nerazvrstane ceste održavaju se na temelju godišnjeg programa održavanja nerazvrstanih cesta što ga donosi Gradska skupština Grada Zagreba.

Članak 11.

Radovi redovnog održavanja nerazvrstanih cesta su skup mjera i radnji koje se obavljaju tijekom većeg dijela godine na cestama, uključujući sve objekte i uređaje, sa svrhom održavanja prohodnosti i tehničke ispravnosti cesta i sigurnosti prometa na njima.

Izvanredno održavanje cesta su povremeni radovi koji se obavljaju radi mjestimičnog poboljšavanja elemenata ceste, osiguravanja sigurnosti i trajnosti ceste i cestovnih objekata i povećavanja sigurnosti prometa. Radovi izvanrednog održavanja obavljaju se na osnovi tehničke dokumentacije.

Članak 12.

Način, opseg i rokovi izvođenja radova redovnog i izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta utvrđuje se primjenom propisa za javne ceste.

Članak 13.

Poslove redovnog i izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta obavlja Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Zagrebačke ceste.

Članak 14.

Iznimno, pravna osoba koja održava nerazvrstane ceste ne obavlja radove na održavanju:

- zatvorenog sustava za odvodnju oborinskih voda s prometnih površina;

- uređenih zelenih površina na zemljištu koje pripada nerazvrstanoj cesti;

- parkirališta koja nisu sastavni dio nerazvrstane ceste.

Zatvoren sustav za odvodnju oborinskih voda s nerazvrstanih cesta (kanalizacija), uređene zelene površine na zemljištu koje pripada ulici ili drugoj nerazvrstanoj cesti, parkirališta koja nisu sastavni dio cesta na kojima se naplaćuje parkiranje održavaju pravne, odnosno fizičke osobe kojima je to povjereno zakonom ili posebnom odlukom.

Revizijska okna i poklopce revizijskih okana komunalnih instalacija koji su ugrađeni u nerazvrstanoj cesti dužni su održavati vlasnici ili korisnici tih instalacija.

Iznimno od stavka 1. alineje 1. ovoga članka, slivnici koji nisu povezani s kanalizacijskom mrežom te zamjena i popravljanje slivničkih rešetki održavaju se kao sastavni dio nerazvrstane ceste.

Članak 15.

Pravna osoba koja održava nerazvrstane ceste dužna ih je održavati tako da se po njima može odvijati siguran i nesmetan promet za koji su namijenjene.

IV. ZAŠTITA

Članak 16.

Izvanredni prijevoz na nerazvrstanim cestama obavlja se na temelju dozvole za izvanredni prijevoz koju izdaje gradsko upravno tijelo nadležno za promet.

Izvanrednim prijevozom, u smislu ove odluke, smatra se prijevoz vozilima koja, prazna ili zajedno s teretom, imaju masu ili osovinski pritisak veći od dopuštenoga ili dimenzije veće od propisanih.

Način i uvjeti obavljanja izvanrednog prijevoza, iznos i način plaćanja naknade i drugih troškova izvanrednog prijevoza i kontrola utvrđuju se primjenom propisa za javne ceste.

Članak 17.

Priključak i prilaz na nerazvrstanu cestu, u smislu ove odluke, spoj je prometne površine s koje se vozila izravno uključuju u promet po nerazvrstanoj cesti.

Gradsko upravno tijelo nadležno za promet izdaje prethodnu suglasnost za izvođenje priključka i prilaza na nerazvrstanu cestu.

Suglasnost iz stavka 2. ovoga članka sadržava i posebne uvjete, u skladu s prometno-tehničkim propisima.

Troškove gradnje priključka i prilaza na nerazvrstanu cestu i postavljanje potrebnih prometnih znakova, signalizacije i opreme podmiruje investitor ili vlasnik.

Članak 18.

Priključak i prilaz na nerazvrstanu cestu mora biti sagrađen tako da ne naruši stabilnost trupa ceste, da ne ugrožava sigurnost prometa, da ne oštećuje cestu i postojeći režim odvodnje.

Priključak i prilaz na nerazvrstanu cestu sa suvremenim kolnikom može se sagraditi sa suvremenim kolnikom u dužini najmanje 20 m od mjesta priključka na nerazvrstanu cestu, odnosno u cijeloj dužini ako je objekt udaljen manje od 30 m od mjesta priključka.

Članak 19.

Priključke i prilaze na nerazvrstane ceste dužni su održavati vlasnici, odnosno korisnici ili posjednici zemljišta koje graniči s nerazvrstanom cestom na način propisan ovom odlukom.

Ako vlasnik, odnosno korisnik ili posjednik zemljišta iz stavka 1. ovoga članka ne održava prilaz ili priključak na nerazvrstanu cestu na način propisan ovom odlukom, pravna osoba koja održava nerazvrstane ceste popravit će priključak ili prilaz na nerazvrstanu cestu o trošku vlasnika, korisnika ili posjednika zemljišta.

Članak 20.

Prekomjerno korištenje nerazvrstane ceste je učestaliji promet teretnih motornih vozila nego što je uobičajeno.

Gradsko upravno tijelo nadležno za promet izdaje odobrenje za prekomjerno korištenje ili preopterećenje nerazvrstane ceste.

Pravne ili fizičke osobe koje zbog svoje djelatnosti prekomjerno koriste ili preopterećuju nerazvrstane ceste dužne su platiti naknadu za prekomjerno korištenje ili preopterećivanje.

Visina naknade za prekomjerno korištenje nerazvrstanih cesta utvrđuje se primjenom kriterija za prekomjerno korištenje javnih cesta.

Članak 21.

Zauzimanje i korištenje nerazvrstanih cesta i zemljišta uz nerazvrstane ceste zbog radova koji se ne smatraju održavanjem ili građenjem ceste te radi postavljanja pokretnih naprava i reklama, osim reklamnih panoa, obavlja se u skladu s propisima o komunalnom redu.

Članak 22.

Zabranjeno je prekapati ili obavljati bilo kakve radove ili radnje na nerazvrstanoj cesti i na zemljištu uz nerazvrstane ceste bez odobrenja gradskoga upravnog tijela nadležnog za promet.

U odobrenju za radove na nerazvrstanoj cesti utvrđuju se način rada, uvjeti za izvedbu radova, regulaciju prometa, način sanacije prekopa, odnosno potkopa, te nadzor nad obavljanjem tih radova.

Ako se na nerazvrstanoj cesti izvode ili izvedu radovi ili radnje koji mogu oštetiti nerazvrstanu cestu ili ugroziti sigurnost prometa na njoj, gradsko upravno tijelo nadležno za promet može obustaviti radove i narediti plaćanje troškova.

Troškove iz stavka 3. ovoga članka podmiruje izvođač, odnosno naručitelj radova, odnosno osobe koje izvode radnje na nerazvrstanoj cesti.

Članak 23.

Novoizgrađene, rekonstruirane i novoasfaltirane nerazvrstane ceste zabranjeno je prekopavati najmanje pet godina, računajući od dana završetka asfaltiranja.

Iznimno, gradsko upravno tijelo nadležno za promet može odobriti prekopavanje nerazvrstanih cesta i prije isteka roka iz stavka 1. ovoga članka u osobito opravdanim slučajevima, uz uvjet da investitor, o svom trošku, obnovi cijeli gornji stroj prekopane nerazvrstane ceste.

Članak 24.

Iznimno od članka 22. stavka 1. ove odluke, hitne intervencije radi popravka kvara komunalnih instalacija i uređaja mogu se započeti bez odobrenja, uz dojavu gradskom upravnom tijelu nadležnom za promet.

Vlasnik ili korisnik uređaja i instalacija uz nerazvrstanu cestu, mora u što kraćem roku, ukloniti oštećenja na njima radi dovođenja nerazvrstane ceste u prvobitno stanje, te ishoditi odobrenje.

Gradsko upravno tijelo nadležno za promet, u slučaju iz stavka 1. ovoga članka, poduzet će sve potrebne radnje radi omogućavanja odvijanja sigurnog i nesmetanog prometa do sanacije javnoprometne površine.

Članak 25.

Ako je nerazvrstana cesta u takvom stanju da uopće nije prohodna, ili nije prohodna za pojedine vrste vozila, ili ako se na njoj izvode radovi koji se ne mogu obavljati bez obustavljanja prometa, ili ako njeno stanje zbog vremenskih nepogoda i drugih razloga ugrožava sigurnost prometa, gradsko upravno tijelo nadležno za promet privremeno će zabraniti sav promet nerazvrstanom cestom ili pojedinim vrstama vozila te o tome obavijestiti nadležnu policijsku upravu.

Članak 26.

Ako se izdaje lokacijska dozvola za građenje objekata i instalacija na nerazvrstanoj cesti ili unutar zaštitnog pojasa nerazvrstane ceste, prethodno se moraju zatražiti uvjeti od gradskoga upravnog tijela nadležnog za promet.

Članak 27.

U blizini križanja dviju nerazvrstanih cesta u razini, ili križanja nerazvrstanih cesta sa željezničkom prugom u razini, ili na unutarnjim stranama cestovnog zavoja, ne smije se saditi drveće, grmlje ili visoke poljske kulture, postavljati naprave, ograde ili drugi predmeti koji onemogućuju preglednosti na cesti, odnosno željezničkoj pruzi (trokut preglednosti).

Vlasnici, odnosno korisnici ili posjednici zemljišta dužni su, na zahtjev komunalnog redara za nerazvrstane ceste, ukloniti drveće, grmlje, visoke poljske kulture, naprave, ograde iz trokuta preglednosti.

Ako vlasnik, odnosno korisnik ili posjednici zemljišta ne postupe sukladno odredbi stavka 2. ovoga članka, gradsko upravno tijelo nadležno za promet osigurat će izvođenje tih radova preko treće osobe na teret vlasnika, odnosno korisnika ili posjednika zemljišta.

Članak 28.

Radi zaštite nerazvrstanih cesta osobito je zabranjeno:

1. uklanjati, premještati, zaklanjati ili oštećivati prometne znakove na nerazvrstanim cestama;

2. dovoditi oborinske, otpadne ili druge vode i tekućine na cestu ili sprečavati otjecanje tih voda sa ceste ili zemljišnog pojasa;

3. puštati stoku ili perad na cestu, kosine nasipa i usjeka uz cestu;

4. prolijevati na cestu motorno ulje, druge masne tvari ili druge prljavštine;

5. dolaziti na kolnik ili silaziti s kolnika izvan sagrađenog prilaza na nerazvrstanu cestu;

6. okretati traktore, plugove i drugo poljoprivredno oruđe na cesti;

7. prosipati ili bacati na cestu bilo kakve predmete, materijal ili smeće;

8. nanositi blato na kolnik nerazvrstane ceste;

9. oštećivati ili prelaziti zaštitne i druge ograde pored ceste;

10. izvoditi radove na zaštitnom pojasu ili zgradama pored ceste koji bi mogli oštećivati cestu ili ugroziti sigurnost prometa;

11. prevoziti teret u rastresitom stanju ako nisu poduzete mjere za to da se teret ne rasipa po cesti;

12. na zaštitnom pojasu nerazvrstane ceste i u njegovoj neposrednoj blizini postavljati košnice sa pčelama;

13. paliti travu, korov, građu i drugi materijal u zaštitnom pojasu nerazvrstane ceste i u njegovoj neposrednoj blizini;

14. neovlašteno zauzimati nerazvrstanu cestu;

15. neovlašteno postavljati zapreke, odnosno zaprečavati odvijanje prometa na nerazvrstanoj cesti;

16. svako drugo oštećivanje i interveniranje uz površinu nerazvrstane ceste.

Članak 29.

Vlasnici, odnosno korisnici ili posjednici zemljišta koja graniče s nerazvrstanim cestama koje nisu ulice moraju čistiti i održavati odvodne jarke i pješačke staze.

Pod čišćenjem i održavanjem odvodnih jaraka podrazumijeva se:

- održavanje u ispravnom i protočnom stanju;

- produbljivanje jaraka (čišćenje mulja i drugih sastojaka koji onemogućuju normalno otjecanje vode);

- košenje trave i korova s pokosa i dna jarka;

- čišćenje mulja iz cijevi kolnih prilaza.

V. OSTALI POSLOVI NA NERAZVRSTANIM CESTAMA

Članak 30.

Ostali poslovi na nerazvrstanim cestama, u smislu ove odluke, su:

- vođenje podataka o nerazvrstanim cestama;

- vođenje evidencije o nerazvrstanim cestama primjenom propisa o javnim cestama;

- informatizacija sustava nerazvrstanih cesta;

- obavješćivanje javnosti o stanju prohodnosti nerazvrstanih cesta, o izvanrednim događanjima na njima i o drugim uvjetima značajnima za sigurno odvijanje prometa;

- izrada izvješća, elaborata, ekspertiza i sličnih materijala za potrebe Gradskog poglavarstva.

Za poslove iz stavka 1. ove odluke nadležno je gradsko upravno tijelo nadležno za promet.

VI. FINANCIRANJE

Članak 31.

Izvori sredstava za financiranje nerazvrstanih cesta su:

1. komunalna naknada;

2. komunalni doprinos;

3. godišnja naknada za uporabu nerazvrstanih cesta što se plaća na traktore i njihova priključna vozila;

4. naknada za izvanredni prijevoz;

5. naknada za prekomjernu uporabu nerazvrstanih cesta;

6. naknada za oštećenje cesta;

7. naknada za korištenje cestovnog zemljišta;

8. šumski doprinosi za ceste;

9. sredstva proračuna Grada Zagreba;

10. drugi izvori.

VII. NADZOR

Članak 32.

Nadzor nad provedbom odredaba ove odluke obavljaju komunalni redari za nerazvrstane ceste.

Članak 33.

U obavljanju nadzora komunalni redar za nerazvrstane ceste ovlašten je i dužan:

a) pregledati:

1. nerazvrstanu cestu sa stajališta građevinske i prometne ispravnosti i sigurnosti prometa,

2. radove održavanja nerazvrstanih cesta,

3. radove koji se obavljaju uz nerazvrstane ceste,

4. radove na nerazvrstanim cestama koji se ne smatraju radovima održavanja (ugradnja komunalnih instalacija u trup ceste),

5. tehničku dokumentaciju (projekte) za izvanredno održavanje,

6. obavljanje poslova zaštite i čuvanja nerazvrstanih cesta;

b) narediti:

1. uklanjanje uočenih nedostataka na nerazvrstanim cestama zbog kojih je ugrožena ili bi mogla biti ugrožena sigurnost prometa ili stabilnost ceste,

2. uklanjanje uočenih nedostataka na cestovnim objektima zbog kojih je ugrožena stabilnost ili vijek trajanja objekta,

3. privremenu obustavu radova što se izvode suprotno odredbama ove odluke, suprotno uvjetima iz suglasnosti za radove na nerazvrstanoj cesti, te suprotno tehničkim propisima, standardima i normativima s područja cestovne infrastrukture,

4. uklanjanje zapreka i drugih predmeta koji sprječavaju odvijanje prometa po nerazvrstanoj cesti,

5. vraćanje zauzetog dijela nerazvrstane ceste u prijašnje stanje,

6. prestanak i uklanjanje drugoga ometanja slobodnog korištenja nerazvrstane ceste,

7. poduzimanje mjera za žurno sprečavanje nastanka ili uklanjanja posljedica nastale štete uzrokovane djelovanjem više sile ili zbog drugih opasnosti.

Članak 34.

Komunalni redar za nerazvrstane ceste može poduzeti i sljedeće mjere:

- naplatiti globu;

- izdati prekršajni nalog i izreći globu;

- predložiti pokretanje prekršajnog postupka.

Članak 35.

Pravne i fizičke osobe dužne su komunalnom redaru za nerazvrstane ceste na njegov zahtjev i u zadanom roku dostaviti podatke i dokumentaciju koja je potrebna za obavljanje nadzora.

Članak 36.

Pravne i fizičke osobe dužne su komunalnom redaru za nerazvrstane ceste omogućiti nesmetano obavljanje nadzora, dati osobne podatke i pružiti druge potrebne obavijesti o predmetu uredovanja.

Članak 37.

Komunalni redar za nerazvrstane ceste može usmeno narediti uklanjanje nedostataka koji izazivaju neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi i imovine.

VIII. GLOBE

Članak 38.

Globom od 700,00 do 1000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

1. obavlja radove izvanrednog održavanja bez tehničke dokumentacije (članak 11. stavak 2.);

2. ne održava nerazvrstanu cestu sukladno odredbi članka 12. i članka 15. ove odluke;

3. ne održava revizijska okna i poklopce revizijskih okana komunalnih instalacija (članak 14. stavak 3.);

4. bez dozvole ili suprotno uvjetima iz dozvole obavlja izvanredni prijevoz (članak 16. stavak 1.);

5. gradi priključak i prilaz na nerazvrstanu cestu bez suglasnosti ili se ne pridržava uvjeta iz suglasnosti (članak 17. stavak 2.);

6. ne održava priključak i prilaz na nerazvrstanu cestu (članak 19. stavak 1.);

7. ne plaća naknadu za prekomjerno korištenje ili preopterećivanje nerazvrstane ceste (članak 20. stavak 1.);

8. obavlja radove ili radnje na nerazvrstanoj cesti bez suglasnosti ili se ne pridržava uvjeta iz suglasnosti (članak 22. stavak 1.);

9. prekopava novoizgrađene, rekonstruirane i novoasfaltirane nerazvrstane ceste bez odobrenja ili se ne pridržava uvjeta iz odobrenja (članak 23. stavci 1. i 2.);

10. ne dovede nerazvrstanu cestu u prvobitno stanje i ne ishodi odobrenje (članak 24. stavak 2.);

11. ne ukloni drveće, grmlje, visoke poljske kulture, naprave, ograde i druge predmete iz trokuta preglednosti (članak 27. stavak 2.);

12. ne pridržava se zabrana iz članka 28. ove odluke;

13. ne čisti i ne održava odvodne jarke i pješačke staze (članak 29. stavak 1.);

14. ne dostavi podatke i dokumentaciju komunalnom redaru (članak 35.);

15. ne omogući komunalnom redaru nesmetano obavljanje nadzora, ne da osobne podatke i druge obavijesti (članak 36.).

Globom od 100,00 do 200,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi koja učini prekršaj iz stavka 1. ovoga članka.

Globom od 100,00 do 200,00 kuna kaznit će se i fizička osoba ako učini prekršaj iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 39.

Za prekršaje iz članka 38. stavka 1. točaka 6.,7.,12. i 14. ove odluke komunalni redar za nerazvrstane ceste može naplaćivati globu od 100,00 kuna na mjestu počinjenja prekršaja, bez prekršajnog naloga, uz izdavanje potvrde.

Ako počinitelj prekršaja ne pristane platiti globu na mjestu počinjenja prekršaja, izdat će mu se prekršajni nalog s uputom da globu mora platiti u roku od osam dana od dana kad je počinio prekršaj.

IX. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 40.

Na dan stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o nerazvrstanim cestama (Službeni glasnik Grada Zagreba 16/98 i 23/03).

Članak 41.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana nakon objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 340-03/07-01/32

URBROJ: 251-01-04-07-4

Zagreb, 28. lipnja 2007.

Predsjednica

Gradske skupštine

Mr.sc. Tatjana Holjevac, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija