zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

12.06.1992.

Donesen

04.06.1992.

Stupa na snagu

20.06.1992.

Prestaje važiti

27.05.1995.

Poglavlja nisu pronađena.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Prethodnik
Nasljednik

Zakon o postupanju s objektima građenim protivno prostornim planovima i bez odobrenja za građenje

Pročišćeni tekst vrijedi od 20.06.1992. do 26.05.1995.

Narodne novine 33/1992

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Zakon o prestanku važenja Zakona o postupanju s objektima građenim protivno prostornim planovima i bez odobrenja za građenje (33/95) na snazi od 27.5.1995. u članku 1. propisuje:

"Zakon o postupanju s objektima građenim protivno prostornim planovima i bez odobrenja za građenje ("Narodne novine", br. 33/92.) kao i Uredba o načinu utvrđivanja visine naknade za narušene vrijednosti i potencijal prostora ("Narodne novine", br 45/92 ) prestaju važiti."

PREAMBULA

Zakon o postupanju s objektima građenim protivno prostornim planovima i bez odobrenja za građenje (»Narodne novine«, br. 33/92)

SABOR REPUBLIKE HRVATSKE

820

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, a u svezi s člancima 6. i 7. Ustavnog zakona za provedbu Ustava Republike Hrvatske, donosim

UKAZ

o proglašenju Zakona o postupanju s objektima građenim protivno prostornim planovima i bez odobrenja za građenje

Proglašavam Zakon o postupanju s objektima građenim protivno prostornim planovima i bez odobrenja za građenje, kojeg je Sabor Republike Hrvatske donio na skupnoj sjednici Društveno-političkog vijeća 4. lipnja 1992, Vijeća općina 4. lipnja 1992. i Vijeća udruženog rada 4. lipnja 1992.

Broj: PA4-40/1-92

Zagreb, 9. lipnja 1992.

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman, v. r.


ZAKON

o postupanju s objektima građenim protivno prostornim planovima i bez odobrenja za građenje

Članak 1.

Izgrađeni objekt i objekt čija je izgradnja započeta protivno prostornom planu i bez odobrenja za građenje može se zadržati u prostoru pod uvjetima propisanim ovim Zakonom.

Izgrađenim objektom, u smislu ovoga Zakona, smatra se objekt na kojem su do dana stupanja na snagu ovoga Zakona izvedeni građevinski i instalaterski radovi.

Objektom čija je izgradnja započeta u smislu ovoga Zakona, smatra se objekt, kojemu su do dana stupanja na snagu ovoga Zakona, izvedeni konstruktivni dijelovi najmanje jedne etaže.

Prostornim planom u smislu ovoga Zakona smatraju se prostorni planovi i drugi propisi koji zamjenjuju prostorne planove, doneseni do dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

Članak 2.

Objekt iz članka 1., stavak 2., ovoga Zakona može se zadržati u prostoru ako je izgrađen u skladu s uvjetima uređenja prostora, odnosno ako se može uskladiti s tim uvjetima te ako njegovo zadržavanje u prostoru nije isključeno odredbom članka 13. ovoga Zakona.

Objekt iz članka 1., stavak 3. ovoga Zakona može se zadržati u prostoru ako se može uskladiti s uvjetima uređenja prostora.te ako njegovo zadržavanje u prostoru nije isključeno odredbom članka 13. ovoga Zakona.

Uvjeti uređenja prostora iz stavka 1. i 2. ovogs članka sadrže maksimalnu visinu objekta, vrstu i nagib krova, vrstu pokrova, uređenje građevinske parcele i zaštite okoliša.

Uvjete iz stavka 3. ovoga članka utvrđuje tijelo državne uprave nadležno za poslove prostornog uređenja (u daljnjem tekstu: nadležno tijelo) po službenoj dužnosti u postupku za zadržavanje objekta u prostoru, a na temelju prostornog plana uz uvažavanje elemenata izgradnje karakterističnih za to područje.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija