zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene

Zakon o javnoj nabavi (2001)

Pročišćeni tekst vrijedi od 04.08.2005. do 31.12.2007.

Narodne novine 117/2001, 197/2003, 92/2005

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnoj nabavi (92/05) na snazi od 4.kolovoza 2005. primjenjuje se od 1. listopada 2005.

Zakon o javnoj nabavi (110/07) na snazi od 1.1.2008. u članku 176. propisuje:

"Danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaju vrijediti:
– Zakon o javnoj nabavi (»Narodne novine«, br. 117/01. i 92/05.),"

PREAMBULA

Zakon o javnoj nabavi (»Narodne novine«, br. 117/01, 197/03, 92/05)

HRVATSKI SABOR

1954

Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU

O PROGLAŠENJU ZAKONA O JAVNOJ NABAVI

Proglašavam Zakon o javnoj nabavi, koji je donio Hrvatski sabor na sjednici 14. prosinca 2001.

Broj: 01-081-01-3962/2
Zagreb, 21. prosinca 2001.

Predsjednik
Republike Hrvatske
Stjepan Mesić, v. r.

ZAKON

O JAVNOJ NABAVI

Dio I. OPĆE ODREDBE

Predmet i sadržaj Zakona

Članak 1.

Ovim se Zakonom uređuju uvjeti i postupci javne nabave koji prethode sklapanju ugovora o nabavi robe i usluga te ustupanju radova, a u svrhu djelotvornog korištenja proračunskih i drugih sredstava te poticanja slobodnoga tržišnog nadmetanja.

Određivanje pojmova

Članak 2.

Temeljni pojmovi u smislu ovoga Zakona:

1. Nabava je stjecanje robe i usluga, ustupanje radova, kupnja (uključujući kupnju na otplatu, s obvezom ili bez obveze kupnje), te najam ili zakup, na način i po postupku utvrđenima ovim Zakonom, kojim se naručitelju omogućava gospodarsko korištenje predmeta nabave.

2. Postupci nabave jesu svi postupci i radnje koji se sukladno odredbama ovoga Zakona moraju provesti prije sklapanja ugovora.

3. Javna nabava jest nabava robe i usluga te ustupanje radova koje obavljaju naručitelji određeni ovim Zakonom.

4. Naručitelj je tijelo ili pravna osoba iz članka 4. ovoga Zakona.

5. Natjecatelj je pravna ili fizička osoba koja sudjeluje u prvom stupnju nadmetanja po pozivu u ograničenom ili pregovaračkom postupku nadmetanja izravnom pogodbom.

6. Ponuditelj je pravna ili fizička osoba koja je u postupku nabave dostavila ponudu.

7. Ugovor o javnoj nabavi robe je ugovor čiji je predmet kupnja, uzimanje u zakup, kupnja na otplatu, sa ili bez opcije kupnje robe. Ugovor čiji je predmet isporuka robe, a koji obuhvaća i poslove postavljanja i ugrađivanja, smatra se ugovorom o nabavi robe.

8. Ugovor o javnim radovima je ugovor o javnoj nabavi čiji je predmet izvođenje radova ili projektiranje i izvođenje radova koji se odnose na jednu ili više djelatnosti gradnje ili građevinskih radova, ili posao, ili realizacija bilo kakvim sredstvima posla prema zahtjevima naručitelja. Pojam »posao« znači rezultat gradnje ili građevinskih radova u njegovoj ukupnosti koji je sam po sebi dovoljan da ispuni gospodarsku ili tehničku funkciju.

9. Ugovor o javnim uslugama je ugovor čiji je predmet pružanje usluga. Ugovor čiji su predmet i roba i usluge smatra se ugovorom o uslugama, ako je vrijednost predmetnih usluga veća od vrijednosti robe obuhvaćenih ugovorom. Ugovor čiji je predmet pružanje usluge i koji uključuje radove koji su sporedni u odnosu na glavni predmet ugovora, smatra se ugovorom o uslugama.

10. Istovrsna roba - usluga - radovi podrazumijeva jedinstvenu klasifikaciju, naziv, evidenciju, namjenu i svojstva.

11. Prihvatljiva ponuda je ponuda koja potpuno udovoljava svim traženim uvjetima i zahtjevima iz dokumentacije za nadmetanje.

12. Najpovoljnija ponuda je prihvatljiva ponuda sposobnog ponuditelja s istom vrstom, svojstvima i kvalitetom robe, usluga ili radova traženim u dokumentaciji za nadmetanje, a koja je određena prema najnižoj cijeni ili ekonomski najprihvatljivija ponuda prema cijeni i dodatnim kriterijima odabira ako su navedeni u dokumentaciji za nadmetanje.

13. Ugovor o javnoj nabavi je naplatni pravni posao, sklopljen u pisanom obliku između jednog ili više ugovornih subjekata iz članka 4. Zakona i jednog ili više gospodarskih subjekata.

14. Otvoreni postupak nabave je postupak javnog nadmetanja u kojemu svaki zainteresirani gospodarski subjekt može podnijeti ponudu.

15. Ograničeni postupak nabave je postupak nabave nadmetanjem po pozivu u kojemu svaki zainteresirani gospodarski subjekt može podnijeti zahtjev za sudjelovanje u postupku nabave pri čemu samo oni natjecatelji koje naručitelj pozove mogu podnijeti ponudu.

16. Pregovarački postupak nabave je postupak nabave izravnom pogodbom u kojem naručitelj pregovara s jednim ili više gospodarskih subjekata i dogovara uvjete nabave.

17. Natječaj je način nabave koji se koristi za nabavu usluge iz područja prostornog uređenja i u području arhitektonskog planiranja ili informatike, uz nagradu ili bez dodjele nagrade.

18. Posebna ili isključiva prava su prava koja dodjeljuje nadležna vlast na temelju zakona ili drugog propisa, jednoj ili više pravnih ili fizičkih osoba, koja imaju za posljedicu ograničavanje obavljanja djelatnosti navedenih u članku 5. ovoga Zakona, na jednog subjekta ili više njih i koja imaju utjecaj na mogućnost drugih subjekata u obavljanju takve djelatnosti.

19. Gospodarski subjekt u smislu ovoga Zakona jest fizička ili pravna osoba koja je izvođač radova, isporučitelj robe i pružatelj usluge.

20. Prevladavajući utjecaj pretpostavlja da tijela iz članka 4. stavka 1. točke 1. ovoga Zakona u odnosu na druge subjekte, izravno ili neizravno:

– imaju većinski dio u upisanom kapitalu,

– kontroliraju većinu glasova na temelju dionica,

– mogu imenovati više od polovice upravnog ili nadzornog tijela.

21. Središnje tijelo nabave je naručitelj koji:

– stječe robu i/ili usluge namijenjene naručiteljima,

– sklapa ugovore o javnim nabavama za robu, radove ili usluge namijenjene naručiteljima.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija