zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

29.10.2012.

Donesen

04.10.2012.

Stupa na snagu

29.10.2012.

Prestaje važiti

14.01.2014.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Zaključak o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor

Pročišćeni tekst vrijedi od 29.10.2012.

Službeni glasnik Grada Zagreba 14/2012

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Zaključak o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor (1/14) objavljen 14.1.2014. u točki VIII. propisuje:

"VIII. Danom stupanja na snagu ovog zaključka prestaje važiti Zaključak o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor (Službeni glasnik Grada Zagreba 14/12, 16/12, 6/13 i 10/13)."

PREAMBULA

Zaključak o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 14/12)

Na temelju članka 145. stavka 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09, 25/09 i 10/10) i članka 8. Odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora (Službeni glasnik Grada Zagreba 10/12), gradonačelnik Grada Zagreba, 4. listopada 2012., donosi

ZAKLJUČAK

o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor

I. Ovim se zaključkom određuju kriteriji za određivanje zakupnine za poslovni prostor.

II. 1. Zakupnina za poslovni prostor određuje se prema sljedećim osnovnim kriterijima:

- četvornom metru korisne površine poslovnog prostora;

- zoni u kojoj se poslovni prostor nalazi;

- djelatnosti koja se u poslovnom prostoru obavlja.

Korisna površina poslovnog prostora je površina koja se dobije mjerenjem između zidova prostorije, uključujući ulazno-izlazni prostor, površinu izloga i galerije.

2. Zakupnina se određuje primjenom kriterija iz podtočke 1. ove točke, a prema "Tablici za izračun visine zakupnine" (Prilog 1.).

3. Za određivanje zakupnine za poslovni prostor utvrđuje se pet zona s obzirom na položaj u Gradu Zagrebu, određenih "Opisom granica zona za utvrđivanje zakupnine za poslovni prostor" (Prilog 2.).

4. Prema djelatnosti koja se obavlja u poslovnom prostoru zakupnina se određuje razvrstavanjem djelatnosti prema "Popisu skupina i podskupina djelatnosti za potrebe određivanja visine zakupnine za poslovni prostor" (Prilog 3.).

Za poslovni prostor u kojem se obavlja više srodnih i dopunjujućih djelatnosti, zakupnina se određuje u prosječnom iznosu u odnosu na visinu zakupnine za svaku pojedinu djelatnost, a tako dobiven mjesečni iznos zakupnine ne može biti manji od 80 postotnog iznosa zakupnine u odnosu na djelatnost za koju je ovim zaključkom utvrđen veći iznos zakupnine.

5. Za poslovni prostor koji se u cijelosti nalazi u dvorišnom objektu, podrumskom prostoru, na tavanu, u zatvorenom prolazu i veži zgrade, zakupnina se umanjuje za 50% u odnosu na zakupninu koja se plaća za odnosnu zonu i djelatnost.

6. Za poslovni prostor koji se nalazi u uličnom objektu, a u sklopu svoje cjeline ima prostor u prizemlju, podrumu i na galeriji, zakupnina se obračunava na način da se površina prostora u podrumu i galeriji obračunava u iznosu umanjenom za 50%.

7. Zakupnina za poslovni prostor u kojem se obavlja djelatnost prema "Popisu tradicijskih, a deficitarnih djelatnosti" (Prilog 4.), može se odobriti u iznosu umanjenom za 40% od propisanog iznosa zakupnine.

8. Zakupnina za ateliere, političke stranke, udruge građana, ustanove, zaklade, umjetničke organizacije i vjerske zajednice određuje se u odnosu na zonu u kojoj se poslovni prostor nalazi, i to:

- za 0 zonu u iznosu od 20,00 kuna po kvadratnom metru;

- za I. zonu u iznosu od 17,00 kuna po kvadratnom metru;

- za II. zonu u iznosu od 14,00 kuna po kvadratnom metru;

- za III. zonu u iznosu od 10,00 kuna po kvadratnom metru;

- za IV. zonu u iznosu od 5,00 kuna po kvadratnom metru.

9. Za poslovni prostor u uvjetima pod kojima je korištenje poslovnog prostora djelomično onemogućeno u trajanju najmanje mjesec dana, bez krivnje zakupnika, te u slučajevima adaptacije poslovnog prostora za vrijeme trajanja zakupa uz uvjet da se ne mijenja djelatnost u tom prostoru, zakupnina se za to razdoblje određuje u minimalnom iznosu od 5,00 kn/m2, uz predočenje dokaza.

U slučajevima kada je korištenje poslovnog prostora potpuno onemogućeno u trajanju najmanje mjesec dana, bez krivnje zakupnika, zakupnik nije dužan plaćati zakupninu.

Za poslovni prostor što ga koristi zakupnik koji sam obavlja djelatnost, za vrijeme privremene obustave poslovanja, zbog bolesti zakupnika u trajanju dužem od mjesec dana, ali ne duže od šest (6) mjeseci, zakupnina se za to razdoblje određuje u minimalnom iznosu od 5,00 kn/m2, uz predočenje dokaza.

10. Zakupnina za garažno mjesto određuje se u iznosu umanjenom za 40% od propisanog iznosa zakupnine koja se plaća za garažu u zoni u kojoj se garažno mjesto nalazi.

11. Zakupnina za skloništa određuje se u iznosu umanjenom za 50% od propisanog iznosa zakupnine koja se plaća za odnosnu zonu i djelatnost, osim u slučajevima iz podtočke 8. ove točke.

III. 1. Zakupnina za poslovni prostor koji je zakupniku dan u zakup u rohbau izvedbi, a adaptiran je na temelju lokacijske i građevne dozvole ili uz suglasnost zakupodavca, može se odobriti u iznosu umanjenom najviše za 40% od propisanog iznosa zakupnine koja se plaća za odnosnu zonu i djelatnost, a ovisno o visini ulaganja, uz predočenje dokaza o ulaganju.

2. Odobrenjem ulaganja u poslovni prostor zakupnik ne stječe vlasnička prava na poslovnom prostoru.

IV. 1. Iznos mjesečne zakupnine, utvrđen prema kriterijima iz ovog zaključka, određuje se kao početni iznos mjesečne zakupnine prigodom raspisivanja javnog natječaja.

2. Iznos početne mjesečne zakupnine za poslovni prostor, utvrđen prema kriterijima iz ovog zaključka, umanjuje se za 50% u slučajevima kada se četvrti put raspisuje natječaj, jer u tri prethodne objave nije podnesena niti jedna ponuda.

3. Iznimno od podtočke 1. ove točke gradonačelnik Grada Zagreba, prije raspisivanja javnog natječaja može, na obrazloženi prijedlog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada, odrediti drugačiji početni iznos zakupnine, za poslovne prostore u objektima Gradske uprave.

4. Za poslovne prostore Grada Zagreba koje koriste tijela državne uprave i ostale pravne osobe kojih je osnivač ili suosnivač Republika Hrvatska, zakupnina se utvrđuje prema točki II. podtočki 1. ovog zaključka, a u skladu s Prilogom 1. i Prilogom 3.

V. Iznos mjesečne zakupnine, utvrđen prema kriterijima iz točke II. ovog zaključka, mijenja se na godišnjoj razini ako indeks potrošačkih cijena u Republici Hrvatskoj poraste za više od 2%, a prema objavi Državnog zavoda za statistiku, osim za zakupninu iz točke II. podtočke 8. ovog zaključka.

Promjena visine mjesečne zakupnine utvrđuje se od prvog dana u mjesecu koji slijedi iza objave indeksa potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku za prethodnu kalendarsku godinu.

VI. Gradonačelnik Grada Zagreba na prijedlog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada zaključkom odlučuje o primjeni kriterija iz ovog zaključka.

VII. Prilog1., Prilog 2., Prilog 3. i Prilog 4. sastavni su dio ovog zaključka.

VIII. Danom stupanja na snagu ovog zaključka prestaje važiti Zaključak o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor (Službeni glasnik Grada Zagreba 17/10 i 1/12) i Zaključak (određivanje zakupnine za poslovne prostore koje koriste tijela državne uprave, Službeni glasnik Grada Zagreba 1/12).

IX. Ovaj zaključak stupa na snagu danom objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

TABLICA ZA IZRAČUN VISINE ZAKUPNINE

OPIS GRANICA ZONA ZA UTVRĐIVANJE ZAKUPNINE ZA POSLOVNI PROSTOR

POPIS SKUPINA I PODSKUPINA DJELATNOSTI ZA POTREBE ODREĐIVANJA VISINE ZAKUPNINE ZA POSLOVNI PROSTOR

POPIS TRADICIJSKIH, A DEFICITARNIH DJELATNOSTI

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija