zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

27.06.2002.

Donesen

27.06.2002.

Stupa na snagu

05.07.2002.

Prestaje važiti

31.12.2016.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Odluka o odvodnji otpadnih voda

Pročišćeni tekst vrijedi od 05.07.2002.

Službeni glasnik Grada Zagreba 12/2002

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Odluka o odvodnji otpadnih voda (23/16) na snazi od 31.12.2016. u članku 61. propisuje:

"Stupanjem na snagu ove odluke prestaju važiti Odluka o odvodnji otpadnih voda (Službeni glasnik Grada Zagreba 12/02, 23/03 i 1/08) i Odluka o pružanju javne usluge čišćenja septičkih i sabirnih jama (Službeni glasnik Grada Zagreba 10/12).

Svi postupci započeti po odredbama Odluke o pružanju javne usluge čišćenja septičkih i sabirnih jama prije stupanja na snagu ove odluke završit će se po odredbama te odluke.

Ugovori o koncesiji sklopljeni temeljem Odluke o pružanju javne usluge čišćenja septičkih i sabirnih jama ostaju na snazi do isteka roka na koji su ugovoreni."

PREAMBULA

Odluka o odvodnji otpadnih voda (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 12/02)

Na temelju članka 72. stavka 2., članka 75. stavka 3. Zakona o vodama (Narodne novine 107/95) i članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 20/01 - pročišćeni tekst), Gradska skupština Grada Zagreba, na 12. sjednici, 27. lipnja 2002., donijela je

ODLUKU
o odvodnji otpadnih voda

Članak 1.

Ovom se odlukom uređuju način odvodnje otpadnih voda, obveza priključenja na sustav javne odvodnje otpadnih voda, uvjeti i način ispuštanja otpadnih voda na područjima na kojima nije sagrađen takav sustav, obveza posebnog odlaganja i uklanjanja opasnih i drugih tvari, obveza održavanja sustava javne odvodnje otpadnih voda, te se utvrđuju granične vrijednosti opasnih i drugih tvari za otpadne vode i tvari koje se ispuštaju u sabirne jame na području Grada Zagreba.

Članak 2.

Otpadne su vode, u smislu ove odluke, vode koje se ispuštaju u sustav javne odvodnje (u nastavku teksta: javna kanalizacija) iz kućanstva, industrije, obrta, poljodjelstva, oborinske vode koje otječu s obrađenih, odnosno nepropusnih površina, drenažne vode te druge vode koje se ispuštaju u sustav javne odvodnje, odnosno u sabirne jame i lokalne odvodne sustave gdje nije sagrađena javna kanalizacija.

Članak 3.

Odvodnja otpadnih voda je komunalna djelatnost koju obavlja pravna osoba organizirana u skladu sa zakonom kojim se uređuje komunalno gospodarstvo.

II. NAČIN ODVODNJE

Članak 4.

Otpadne se vode odvode javnom kanalizacijom, pročišćavaju u Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba (CUPOVZ) i ispuštaju u rijeku Savu (prijemnik).

Na području na kojem nije sagrađena javna kanalizacija otpadne se vode odvode u sabirne jame ili se lokalnim odvodnim sustavom odvode na način propisan ovom odlukom.

Članak 5.

Otpadne se vode odvode iz unutarnje u javnu kanalizaciju, odnosno u sabirnu jamu ili u lokalni odvodni sustav.

Unutarnja kanalizacija

Članak 6.

Unutarnju kanalizaciju čine instalacije, građevine i uređaji za sakupljanje, prethodnu obradu, ako je potrebna, i odvođenje otpadnih voda iz objekata i zemljišta do kontrolnog okna te kontrolno okno.

Članak 7.

Unutarnja kanalizacija mora biti izvedena u skladu s propisima o građenju i održavana tako da se isključi mogućnost onečišćivanja i zagađivanja njezine okoline razlijevanjem otpadnih voda po površini, prodiranjem otpadnih voda u podzemne slojeve i na drugi način; da se spriječi prenošenje zaraznih bolesti, te da se onemogući vraćanje kanalskih voda u unutarnju kanalizaciju djelovanjem uspora iz javne kanalizacije.

Kanali, spojevi i građevine unutarnje kanalizacije kojima se odvode tehnološke otpadne vode moraju biti izvedeni vodonepropusno, otporni na kiseline, lužine i druge tvari, te na temperaturu .

Članak 8.

Otpadne vode moraju biti pročišćene tako da štetno ne djeluju na javnu kanalizacijsku mrežu i da se osigura nesmetan rad centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te da se zaštite radnici koji obavljaju poslove održavanja te mreže.

Članak 9.

Prethodno se pročišćavaju tehnološke i sve druge otpadne vode u kojima koncentracije opasnih i drugih tvari u otpadnoj vodi prekoračuju granične vrijednosti određene propisom o graničnim vrijednostima pokazatelja opasnih i drugih tvari u otpadnim vodama prije njihova ispuštanja u javnu kanalizaciju.

Članak 10.

Otpadne vode iz članka 9. ove odluke prethodno se obrađuju u posebnim uređajima za predobradu otpadnih voda.

Uređaji unutarnje kanalizacije za prethodnu obradu otpadne vode moraju biti izvedeni tako da je osigurano neprekidno pročišćavanje. Pročišćavanje treba osigurati i za vrijeme čišćenja i popravka uređaja ili za to vrijeme obustaviti ispuštanje u javnu kanalizaciju.

Članak 11.

Kontrolno okno je dio unutarnje kanalizacije prije njezina spoja s javnom kanalizacijom u kojem je moguće mjeriti protok otpadnih voda i uzimati uzorke za kontrolu kakvoće otpadnih voda.

Kontrolno se okno mora nalaziti na mjestu do kojega je osiguran nesmetan pristup.

Korisnik unutarnje kanalizacije dužan je u svako vrijeme omogućiti ovlaštenim osobama pravne osobe, koja obavlja komunalnu djelatnost odvodnje otpadnih voda, nesmetan pristup kontrolnom oknu.

Članak 12.

Vlasnik, odnosno korisnik unutarnje kanalizacije dužan je instalacije, građevine i uređaje unutarnje kanalizacije održavati u ispravnom stanju.

Članak 13.

Unutarnja kanalizacija mora biti priključena na javnu kanalizaciju ako ovom odlukom nije drugačije određeno.

Članak 14.

Kada se u pojedinim gradskim predjelima u kojima nije postojala javna kanalizacija ona sagradi, korisnik unutarnje kanalizacije dužan je postojeće instalacije, građevine i uređaje unutarnje kanalizacije prilagoditi, odnosno izvesti u skladu s odredbama ove odluke, te je dužan priključiti se na javnu kanalizaciju prema postupku i u roku što su određeni gradskim propisom o priključivanju na komunalnu infrastrukturu.

Troškove gradnje i održavanja unutarnje kanalizacije podmiruje njezin vlasnik.

Javna kanalizacija

Članak 15.

Javnu kanalizaciju čine instalacije, građevine i uređaji za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda od kontrolnog okna unutarnje kanalizacije do ispusta u rijeku Savu.

Otpadne vode u Gradu Zagrebu odvode se mješovitom i razdjelnom javnom kanalizacijom.

Mješovitom se javnom kanalizacijom odvode sve otpadne vode istim kanalima.

Razdjelnom javnom kanalizacijom zasebnim se kanalima odvode oborinske vode, a zasebnim druge otpadne vode.

Članak 16.

Javna se kanalizacija gradi u skladu s propisima o građenju, vodnogospodarskom osnovom i aktima koji takvu osnovu zamjenjuju.

Sagrađene instalacije, građevine i uređaji javne kanalizacije u vlasništvu su Grada Zagreba i daju se na održavanje i upravljanje pravnoj osobi koja obavlja djelatnost odvodnje otpadnih voda.

Pravna osoba koja obavlja djelatnost odvodnje otpadnih voda dužna je javnu kanalizaciju održavati u ispravnom stanju.

Članak 17.

Pravne i fizičke osobe dužne su otpadne vode ispuštati u javnu kanalizaciju.

Iznimno, na područjima na kojima nije sagrađena javna kanalizacija pravne i fizičke osobe dužne su otpadne vode ispuštati na način propisan ovom odlukom.

Članak 18.

Otpadne vode iz unutarnje kanalizacije ispuštaju se preko kontrolnog okna kanalizacijskim priključkom u javnu kanalizaciju.

Članak 19.

Vlasnik unutarnje kanalizacije dužan je zatražiti priključivanje na javnu kanalizaciju u skladu s gradskim propisom o priključivanju na komunalnu infrastrukturu.

Članak 20.

Unutarnja kanalizacija priključuje se na javnu kanalizaciju jednim kanalizacijskim priključkom.

Na javnu se kanalizaciju može priključiti i zemljište na kojem nije sagrađen objekt.

Vlasnik neizgrađenog zemljišta s kojega se na javnu površinu slijevaju oborinske i površinske vode dužan je to zemljište priključiti na javnu kanalizaciju.

Članak 21.

Iznimno od članka 20. stavka 1. ove odluke može se odobriti da se unutarnja kanalizacija priključi na javnu kanalizaciju s više kanalizacijskih priključaka ako se:

- investicijsko-tehničkom dokumentacijom dokaže da je gradnja više priključaka opravdana zbog ekonomičnosti ili zbog potreba tehnološkog procesa ili zbog tehničkih razloga;

- nekretnina s koje se otpadne vode odvode nalazi uz dva ili više kanalizacijskih slivova.

III. ODLAGANJE I UKLANJANJE OPASNIH I DRUGIH TVARI

Članak 22.

Pravne i fizičke osobe koje se u vezi s obavljanjem gospodarske ili druge djelatnosti koriste opasnim i drugim tvarima određenim propisom o opasnim tvarima u vodama, dužne su takve tvari držati i odlagati u skladu s posebnim propisom, tako da se isključi mogućnost onečišćavanja, odnosno zagađivanja vodotoka i onečišćavanja, odnosno zagađivanja podzemnih voda, te, ako se ispuštaju u javnu kanalizaciju, dužne su ih potpuno ili djelomično ukloniti.

IV. ODVODNJA OTPADNIH VODA NA PODRUČJIMA NA KOJIMA NIJE SAGRAĐENA JAVNA KANALIZACIJA

Članak 23.

Na područjima na kojima nije sagrađena javna kanalizacija otpadne se vode iz unutarnje kanalizacije odvode u sabirne jame ili se lokalnim odvodnim sustavima odvode i ispuštaju u najbliži prirodni ili umjetni vodotok (prijemnik).

Na području Grada Zagreba nije dopušteno graditi septičke jame i koristiti se njima.

Članak 24.

Granične vrijednosti opasnih i drugih tvari u otpadnim vodama i tvari koje se ispuštaju u sabirne jame ne smiju prekoračiti vrijednosti određene propisom o graničnim vrijednostima pokazatelja, opasnih i drugih tvari u otpadnim vodama koje se ispuštaju u javnu kanalizaciju.

Otpadne vode iz stavka 1. ovoga članka prethodno se obrađuju u posebnim uređajima za predobradu otpadnih voda.

Članak 25.

Sabirna jama mora biti vodonepropusna i mora biti izvedena bez ispusta i preljeva.

Sabirna se jama mora nalaziti na mjestu do kojega je moguć pristup posebnim vozilima za pražnjenje sadržaja sabirne jame.

Članak 26.

Sabirne jame prazni pravna osoba koja obavlja djelatnost odvodnje otpadnih voda.

Sadržaj sabirnih jama odvozi se posebnim vozilima u Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (CUPOVZ).

Članak 27.

Lokalni odvodni sustavi grade se kao fekalna kanalizacija, s tim da se u nju puštaju isključivo otpadne vode iz kućanstva.

Otpadne vode iz lokalnih odvodnih sustava prije ispuštanja u prijemnik treba pročistiti na lokalnom uređaju za pročišćavanje do kakvoće koja je propisana za kategoriju prijemnika u koji se ispuštaju.

Vlasnik, odnosno korisnik lokalnog odvodnog sustava dužan je lokalni odvodni sustav održavati u ispravnom stanju.

V. KAZNENE ODREDBE

Članak 28.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

1. izvede i održava unutarnju kanalizaciju na način suprotan odredbi članka 7. Odluke;

2. ne omogući nesmetan pristup kontrolnom oknu ovlaštenim osobama pravne osobe koja obavlja komunalnu djelatnost odvodnje otpadnih voda (članak 11. stavak 3. Odluke);

3. ne održava instalacije, građevine i uređaje unutarnje kanalizacije ispravnima (članak 12. Odluke);

4. ne priključi unutarnju kanalizaciju na javnu kanalizaciju (članak 13. Odluke);

5. postupi suprotno odredbi članka 20. stavka 3. Odluke;

6. na područjima na kojima nije sagrađena javna kanalizacija otpadne vode odvodi suprotno članku 23. Odluke;

7. izvede sabirnu jamu suprotno odredbi članka 25. Odluke;

8. postupa suprotno članku 27. stavkama 1. i 3. Odluke.

Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna.

Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 29.

Primjena članka 4. stavka 1. i članka 26. stavka 2. ove odluke odgađa se do izgradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba (CUPOVZ).

Do izgradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba (CUPOVZ) pravna osoba koja prazni sabirne jame mora ispuštati njihov sadržaj kroz kanalizacijska (reviziona) okna u javnu kanalizaciju na mjestima koja odobrava gradsko upravno tijelo nadležno za vodno gospodarstvo.

Osoba iz stavka 2. ovoga članka dužna je oprati i dezinficirati mjesto na kojem je ispustila sadržaj sabirnih jama i nakon dnevne uporabe oprati i dezinficirati posebna vozila kojima se prevozi sadržaj sabirnih jama.

Članak 30.

Na dan stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o odvodnji voda (Službeni glasnik Grada Zagreba 18/77) i propisi doneseni na temelju te odluke.

Članak 31.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana nakon objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija