zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Donesen

09.02.1998.

Objavljen

09.02.1998.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Pravilnik o najmu stanova

Pročišćeni tekst vrijedi od 09.02.1998.

Službeni glasnik Grada Zagreba 3/1998

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Pravilnik o najmu stanova (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 3/98)

PRAVILNIK

o najmu stanova

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuju uvjeti, postupak i mjerila za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Zagreba.

II. PRAVO NA DODJELU STANA U NAJAM

Članak 2.

Pravo na dodjelu stana u najam, prema odredbama ovog pravilnika, imaju:

- osobe koje nemaju riješeno stambeno pitanje, niti mogućnost da ga riješe na drugi način, a prije podnošenja zahtjeva na natječaj prebivaju na području Grada Zagreba neprekidno najmanje deset (10) godina;

- zaštićeni najmoprimac u stambenom objektu koji je vlasništvo Grada Zagreba a za koji je izdano rješenje kojim se nalaže uklanjanje objekta radi derutnosti i ugrožene stabilnosti;

- zaštićeni najmoprimac u gradskom stanu površina kojega premašuje potrebe obiteljskog domaćinstva;

- osobe koje stan koriste na temelju sklopljenog ugovora o najmu stana, a stvarnopravnim je raspolaganjem Gradskog poglavarstva Grada Zagreba (u daljnjem tekstu Gradsko poglavarstvo) promijenjeno vlasništvo, odnosno ako je na drugi način došlo do promjene vlasništva;

- osobe za koje postoji obveza davanja stana u najam na temelju zakona i pravomoćnih sudskih presuda.

Pravo na dodjelu stana u najam nemaju osobe iz podstavka 2., 3., 4. i 5. stavka 1. ovoga članka ako na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije imaju u vlasništvu useljivu kuću ili stan oni ili članovi njihova obiteljskog domaćinstva.

Osobama iz stavka 1. podstavka 1. ovoga članka stan se daje u najam na određeno vrijeme, na tri godine, a osobama iz podstavka 2., 3., 4. i 5. stavka 1. ovoga članka na vrijeme određeno u ranije sklopljenom ugovoru o najmu stana, odnosno određeno sudskom presudom.

Članak 3.

Osobom koja nema riješeno stambeno pitanje, niti mogućnost da ga riješi na drugi način u smislu članka 2. stavka 1. podstavka 1. smatra se:

- građanin Grada Zagreba koji na području Grada Zagreba odnosno na području RH, nema u vlasništvu useljivu kuću ili stan, kao ni članovi njegova obiteljskog domaćinstva;

- građanin koji ne koristi odgovarajući stan na temelju ugovora o najmu stana sklopljenog na neodređeno vrijeme, kao ni članovi njegova obiteljskog domaćinstva;

- građanin čija ukupna prosječna mjesečna primanja po članu obiteljskog domaćinstva ne prelaze 100% prosječno mjesečno isplaćene plaće u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini.

Članak 4.

Pravo na dodjelu stana u najam ne ostvaruje osoba koja se dovela u nepovoljan stambeni status prodajom ili darovanjem obiteljske kuće ili stana.

Članak 5.

Pravo na dodjelu u najam stana za službene potrebe imaju osobe što su ih izabrali ili imenovali Gradska skupština Grada Zagreba ili Gradsko poglavarstvo, te stručni djelatnici u gradskim službama i upravnim tijelima.

Stan za službene potrebe daje se u najam na određeno vrijeme:

- osobama koje su na dužnost izabrane ili imenovane za vrijeme dok obavljaju dužnost;

- stručnim djelatnicima u gradskim službama i upravnim tijelima za vrijeme trajanja radnog odnosa.

Članak 6.

Znanstvenim, kulturnim i javnim djelatnicima, te drugim osobama od interesa za Grad Zagreb stan se može dati u najam na određeno vrijeme, najduže na tri godine.

III. POSTUPAK DAVANJA STANA U NAJAM

Članak 7.

Gradski stanovi daju se u najam:

A) osobama iz članka 2. stavka l. podstavka 1. na temelju konačne liste reda prvenstva što je, nakon provedenog natječaja, utvrđuje Gradsko poglavarstvo;

B) osobama iz članka 2. stavka 1. podstavaka 2., 3., 4. i 5., te članaka 5. i 6. ovog pravilnika stan se daje u najam izvan liste reda prvenstva, a na temelju obrazloženog prijedloga Povjerenstva za davanje stanova u najam (u daljnjem tekstu Povjerenstvo).

A 1. Natječaj

Članak 8.

Postupak za davanje stana u najam osobama iz članka 2. stavka 1. podstavka 1. pokreće se podnošenjem zahtjeva Gradskom uredu za upravljanje imovinom Grada (u daljnjem tekstu Ured) na temelju oglašenog natječaja.

Natječaj za davanje stanova u najam Gradsko poglavarstvo oglašava svakih pet godina.

Natječaj se oglašava u dnevnom tisku i na oglasnim pločama područnih ureda Gradske uprave.

Rok za podnošenje zahtjeva je 15 dana, računajući od dana objave natječaja u dnevnom tisku.

Članak 9.

Natječaj obvezatno sadrži:

- vrijeme trajanja natječaja;

- naziv i adresu ureda kojem se zahtjev podnosi;

- uvjete za dodjelu stana u najam, te mjerila na temelju kojih će se utvrditi lista reda prvenstva;

- dokaze o ispunjavanju uvjeta za dodjelu stana u najam;

- mjesto oglašavanja liste reda prvenstva.

Članak 10.

Ispunjavanje uvjeta za davanje stana u najam podnositelj zahtjeva dokazuje javnim ispravama, ako ovim pravilnikom nije određeno drugačije.

Članak 11.

Zahtjeve podnesene izvan roka utvrđenoga u natječaju i one uz koje nisu priloženi svi dokazi Ured će zaključkom odbaciti kao nepravodobne, odnosno nepotpune.

Zahtjeve osoba koje ne ispunjavaju uvjete iz članaka 3. i 4. ovog pravilnika Ured će odbiti kao neosnovane.

Na zaključak o odbacivanju, odnosno odbijanju zahtjeva za dodjelu stana u najam Gradskom se poglavarstvu može uložiti prigovor u roku od 8 dana od dana dostave.

A 2. Mjerila za utvrđivanje liste reda prvenstva

Članak 12.

Mjerila za utvrđivanje liste reda prvenstva su:

- stambeni status,

- socijalno-zdravstveni status,

- vrijeme prebivanja na području Grada Zagreba,

- sudjelovanje u domovinskom ratu.

Mjerila iz stavka 1. ovoga članka vrednuju se i izražavaju u bodovima.

Stambeni status

Članak 13.

Prema stambenom statusu podnositelja zahtjeva utvrđuju se bodovi:

1. nezaštićenom najmoprimcu (podstanar)

40

2. osobi koja stanuje kod roditelja ili kod supružnikovih roditelja, a stan ne odgovara potrebama obiteljskog domaćinstva

30

3. zaštićenom najmoprimcu u stanu koji ne zadovoljava minimalne higijensko-tehničke uvjete stanovanja

25

4. zaštićenom najmoprimcu u gradskom stanu koji ne odgovara potrebama obiteljskog domaćinstva s obzirom na broj članova obiteljskog domaćinstva

20

Ako podnositelj zahtjeva glede stambenog statusa ispunjava uvjete iz točaka 3. i 4. ovoga članka bodove ostvaruje samo po jednoj osnovi.

Podnositelj zahtjeva dokazuje stambeni status ugovorom o najmu (podstanarstvu) ili ovjerenom izjavom podnositelja zahtjeva i dvaju svjedoka o stambenom statusu; ugovorom o najmu stana i mišljenjem građevinske inspekcije o higijensko-tehničkim uvjetima stanovanja u svezi s točkom 3. ovoga članka, a u svezi s točkom 4. ovoga članka ugovorom o najmu stana i drugim potrebnim ispravama.

Socijalno-zdravstveni status

Članak 14.

Socijalno zdravstveni status podnositelja zahtjeva utvrđuje se prema visini primanja, broju članova obiteljskog domaćinstva, nesposobnosti za rad, te nesposobnosti za samostalan život.

Članak 15.

Prema ukupnim prosječnim mjesečnim primanjima po članu obiteljskog domaćinstva, ostvarenim u prethodnoj godini, podnositelju zahtjeva utvrđuju se bodovi:

a) do 25% prosječno mjesečno isplaćene plaće u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini

12

b) od 26 do 50% mjesečno isplaćene plaće u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini

8

c) od 51 do 75% mjesečno isplaćene plaće u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini

4

Ukupnim primanjima obiteljskog domaćinstva smatra se ukupan prihod domaćinstva ostvaren u godini koja prethodi oglašavanju natječaja (sve vrste prihoda svih članova obiteljskog domaćinstva).

Članak 16.

Za svakog člana obiteljskog domaćinstva, uključujući i podnositelja zahtjeva, utvrđuju se po dva (2) boda.

Za svakog maloljetnog člana obiteljskog domaćinstva podnositelju zahtjeva pripada još po tri (3) boda.

Članom obiteljskog domaćinstva podnositelja zahtjeva smatraju se: supružnik, djeca, roditelji, usvojeni pastorci, djeca bez roditelja uzeta na uzdržavanje, te izvanbračni supružnik. Izvanbračna zajednica u kojoj nema zajedničke djece dokazuje se pravomoćnom odlukom donesenom u izvanparničnom sudskom postupku.

Članak 17.

Po osnovi trajne nesposobnosti za rad podnositelja zahtjeva ili punoljetnog člana obiteljskog domaćinstva, utvrđene pravomoćnim rješenjem Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske, podnositelju zahtjeva pripada pet (5) bodova.

Po osnovi trajne nesposobnosti za samostalan život člana obiteljskog domaćinstva podnositelja zahtjeva, utvrđene pravomoćnim rješenjem mjesno nadležnog Centra za socijalnu skrb, podnositelju zahtjeva pripada pet (5) bodova.

Vrijeme prebivanja podnositelja zahtjeva na području Grada Zagreba

Članak 18.

Za svaku godinu neprekidnog prebivanja na području Grada Zagreba podnositelju zahtjeva pripada po jedan bod.

Ukupan broj bodova ostvaren prema mjerilu iz stavka 1. ovoga članka ne može biti veći od 30 bodova.

Sudjelovanje u domovinskom ratu

Članak 19.

Podnositelju zahtjeva ili članu obiteljskog domaćinstva koji je u statusu hrvatskog branitelja sudjelovao u obrani suvereniteta Republike Hrvatske za svaki mjesec proveden u obrani suvereniteta RH pripada 0,5 bodova, s time da se broj bodova utvrđuje najviše do 20 bodova.

Status hrvatskog branitelja iz domovinskog rata utvrđuje se prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji (Narodne novine 108/96), a na temelju uvjerenja Ministarstva obrane, odnosno MUP-a.

A 3. Utvrđivanje liste reda prvenstva

Članak 20.

Za bodovanje prema mjerilima iz ovog pravilnika uzet će se u obzir okolnosti i činjenice koje postoje onog dana koji je u natječaju određen kao zadnji dan za podnošenje zahtjeva.

Članak 21.

Nakon isteka roka za podnošenje zahtjeva, Ured će razmotriti svaki pojedini zahtjev i na temelju utvrđenoga činjeničnog stanja, sukladno mjerilima iz ovog pravilnika, utvrditi broj bodova prema svakom pojedinom mjerilu, te ukupan broj bodova.

Članak 22.

Na temelju ukupnog broja bodova, Ured utvrđuje prijedlog liste reda prvenstva.

Ako dva ili više podnositelja zahtjeva ostvare jednaki broj bodova, prednost na listi reda prvenstva ima onaj podnositelj zahtjeva koji ima najviše bodova prema sljedećim mjerilima:

a) vrijeme prebivanja na području Grada Zagreba;

b) vrijeme provedeno u obrani suvereniteta RH;

c) uvjeti stanovanja.

Članak 23.

Lista reda prvenstva sadrži:

1. redni broj;

2. ime, prezime i adresu podnositelja zahtjeva;

3. broj bodova prema svakoj pojedinoj osnovi i mjerilu, te ukupan broj bodova;

4. datum utvrđivanja liste;

5. datum objavljivanja liste;

6. uputu o pravu na prigovor.

Članak 24.

Prijedlog liste reda prvenstva objavljuje se na oglasnim pločama područnih ureda Gradske uprave u trajanju od 15 dana.

Članak 25.

Na listu reda prvenstva svaki podnositelj zahtjeva može podnijeti pismeni prigovor u roku od 15 dana od dana objavljivanja liste na oglasnoj ploči.

Prigovor se podnosi Gradskom poglavarstvu, pismeno, preko Ureda.

Članak 26.

Konačnu listu reda prvenstva za davanje stanova u najam utvrđuje Gradsko poglavarstvo.

Konačna lista reda prvenstva važi do utvrđivanja nove konačne liste reda prvenstva za davanje stanova u najam.

Članak 27.

Prije odlučivanja o davanju stana u najam na temelju konačne liste reda prvenstva obavit će se očevid, odnosno dodatna provjera dokaza o ispunjavanju uvjeta propisanih pravilnikom.

Ako se utvrdi da podnositelj zahtjeva ne ispunjava uvjete, odnosno da je u međuvremenu došlo do promjene stambenog statusa u smislu članka 3. ovog pravilnika ili se utvrdi da nije dao istinite podatke, a koji su utjecali na ostvarivanje prava na dodjelu stana u najam, taj će podnositelj biti brisan s liste reda prvenstva.

S liste reda prvenstva brisat će se podnositelj zahtjeva koji odbije ponuđeni odgovarajući stan.

Članak 28.

Odgovarajućim stanom, s obzirom na broj članova obiteljskog domaćinstva, smatra se:

- za obiteljsko domaćinstvo do tri (3) člana - garsonijera i jednosoban stan;

- za obiteljsko domaćinstvo do šest (6) članova - dvosoban stan;

- za obiteljsko domaćinstvo sa više od šest (6) članova - trosoban ili veći stan.

B Povjerenstvo za davanje stanova u najam

Članak 29.

Za davanje stanova u najam izvan liste reda prvenstva osobama iz članka 2. stavka 1. podstavaka 2., 3., 4. i 5. ovog pravilnika te članaka 5. i 6. ovog pravilnika, Gradsko poglavarstvo osniva Povjerenstvo za davanje stanova u najam (u daljnjem tekstu Povjerenstvo).

Članak 30.

Povjerenstvo ima pet (5) članova od kojih se predsjednik i dva (2) člana imenuju na prijedlog gradonačelnika, a dva (2) člana na prijedlog Gradske skupštine.

Povjerenstvo se imenuje na mandatno razdoblje Gradskog poglavarstva.

Povjerenstvo razmatra zahtjeve pročelnika gradskih ureda, ravnatelja javnih ustanova i ministra za dodjelu stanova u najam osobama iz članaka 5. i 6. ovog pravilnika, zahtjeve osoba iz članka 2. stavka 1. podstavaka 2., 3., 4. i 5. ovog pravilnika, te Gradskom poglavarstvu daje mišljenje i prijedloge za davanje stana u najam.

Članak 31.

Na rad Povjerenstva primjenjuju se odredbe Poslovnika Gradskog poglavarstva koje se odnose na radna tijela.

C 1. Akt o davanju stana u najam

Članak 32.

O davanju gradskog stana u najam Gradsko poglavarstvo donosi zaključak.

Na zaključak se, radi njegova preispitivanja, može uložiti prigovor Gradskom poglavarstvu u roku od 8 dana od dana dostave.

U povodu preispitivanja zaključka Gradsko ga poglavarstvo može izmijeniti, potvrditi ili uloženi prigovor odbiti kao neosnovan.

C 2. Ugovor o najmu stana

Članak 33.

Na temelju zaključka Gradskog poglavarstva iz članka 31. ovog pravilnika sklapa se ugovor o najmu stana.

Ugovor o najmu stana potpisuje, u ime Gradskog poglavarstva, pročelnik Ureda za upravljanje imovinom Grada ili njegov zamjenik.

Članak 34.

Ugovor o najmu stana sklopljen, na određeno vrijeme, produžit će se ako najmoprimac, 30 dana prije isteka ugovorenog vremena, podnese zahtjev za produženje ugovora o najmu stana, dokazujući da ispunjava uvjete propisane ovim pravilnikom i Zakonom o najmu stanova.

Ugovor o najmu stana, sklopljen na određeno vrijeme, najmodavac će otkazati prije isteka ugovorenog vremena iz razloga navedenih u članku 19. Zakona o najmu stanova te ako najmoprimac prestane ispunjavati uvjete propisane člankom 3. ovog pravilnika, uz otkazni rok od tri (3) mjeseca.

Najmoprimac može otkazati ugovor o najmu stana, što je sklopljen na određeno vrijeme, prije isteka ugovorenog vremena, ali je o tome dužan izvijestiti najmodavca najmanje 30 dana prije nego namjerava iseliti iz stana.

D Slobodno ugovorena najamnina

Članak 35.

Visinu slobodno ugovorene najamnine koju za najam stana plaćaju osobe iz članka 5. i 6. ovog pravilnika, te najmoprimci u slučajevima propisanim Zakonom o najmu stanova, utvrđuje Gradsko poglavarstvo, s tim da najamnina ne može biti manja od dvostrukog mjesečnog iznosa za zajedničku pričuvu što se plaća u stambenoj zgradi u kojoj se stan nalazi.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 36.

Do utvrđivanja konačne liste reda prvenstva na temelju ovog pravilnika vrijedi lista reda prvenstva utvrđena 14. studenoga 1991. godine.

Osobe čiji zahtjevi za davanje stana u najam na temelju članka 12. stavka 2. Odluke o davanju stanova na korištenje (Službeni glasnik Grada Zagreba 3/91 i 14/92) nisu riješeni, pravo na rješavanje ostvaruju sukladno odredbi članka 7. stavka 1 A ovog pravilnika.

Članak 37.

Znanstvenim, kulturnim i javnim djelatnicima, stručnim djelatnicima u gradskim upravnim tijelima, te osobama od interesa za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku koji koriste gradske stanove na temelju ugovora o čuvanju ili na drugi način uz suglasnost Grada, taj se stan može dati u najam na vrijeme do tri (3) godine, s obvezom plaćanja slobodno ugovorene najamnine.

Članak 38.

Zahtjevi podneseni Komisiji za stambene odnose u smislu članka 107. i članka 124. Zakona o stambenim odnosima rješavat će se samo ako se na njih mogu primijeniti odredbe ovog pravilnika i odredbe Zakona o najmu stanova.

Članak 39.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana nakon objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija