zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene

Detalji dokumenta

Donesen

25.03.1996.

Objavljen

25.03.1996.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti

Pročišćeni tekst vrijedi od 25.03.1996.

Službeni glasnik Grada Zagreba 5/1996

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 5/96)

ODLUKU
o ugostiteljskoj djelatnosti

Članak 1.

Ovom se odlukom određuju tehnički i zdravstveni uvjeti za pružanje jednostavnih ugostiteljskih usluga, prostori na kojima se jednostavne ugostiteljske usluge pružaju ambulantno, prostori na kojima se pružaju ugostiteljske usluge u pokretnom objektu i određuju tehnički uvjeti te jela, pića i napici koji se uslužuju u planinarskom domu, iz kioska, i sl.

Članak 2.

Za pružanje jednostavnih ugostiteljskih usluga u prostoriji moraju biti ispunjeni sljedeći tehnički i zdravstveni uvjeti:

1. prostor za usluživanje gostiju, s namještajem prilagođenim kraćem zadržavanju gostiju;

2. točionik;

3. prostor za pripremanje jela;

4. priručni prostori i rashladni uređaji za čuvanje namirnica i pića;

5. zahod s pisoarom i predprostorom s umivaonikom za goste;

6. zahod s umivaonikom za zaposleno osoblje.

Članak 3.

Tehnički i zdravstveni uvjeti koji moraju biti ispunjeni za pružanje jednostavnih ugostiteljskih usluga iz prostorije su:

1. radni stol s gornjom plohom od materijala koji se lako čisti;

2. uređen prostor za pripremanje i izdavanje jela i pića;

3. rashladni uređaj za čuvanje namirnica;

4. pribor za jelo i piće za jednokratnu upotrebu;

5. posuda za otpatke, s poklopcem na otvaranje nogom, unutar prostorije i izvan prostorije;

6. umivaonik za pranje ruku s priborom;

7. osigurano korištenje zahoda s umivaonikom za zaposleno osoblje.

Članak 4.

Na izletištima, javnim ljetnim kupalištima, sajmovima, skupovima i proslavama ugostitelji mogu ambulantno usluživati jela u konfekcioniranom obliku, a pića, napitke i sladoled u originalnom pakovanju.

Ugostiteljske usluge iz stavka l. ovoga članka mogu se pružati ako su ispunjeni sljedeći tehnički i zdravstveni uvjeti:

1. rashladni uređaj za čuvanje namirnica;

2. vitrina ili druga odgovarajuća oprema;

3. dovoljno posuda za otpatke, s poklopcem na otvaranje nogom.

Članak 5.

Ugostiteljske se usluge u pokretnom objektu mogu pružati na izletničkim i rekreacijskim područjima Medvednice i Jaruna, na prostoru Zagrebačkog velesajma, na prostoru Stočnog sajma u Sesvetama i na drugim prostorima određenim posebnom odlukom Gradske skupštine Grada Zagreba.

Članak 6.

Tehnički uvjeti za pružanje ugostiteljskih usluga u planinarskom domu koji moraju biti ispunjeni su:

1. posebna prostorija za goste s odgovarajućom opremom;

2. uređen prostor za pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka;

3. pod od materijala koji se lako čisti i pere.

U planinarskom domu koji ima kuhinju, osim uvjeta iz stavka 1. ovoga članka, moraju biti ispunjeni uvjeti:

1. kuhinja mora imati prozor s izravnim svjetlom i zračenjem;

2. osiguran prostor za pripremanje jela;

3. rashladni uređaj i opremu za čuvanje namirnica.

Članak 7.

U planinarskom domu koji nema kuhinju, mogu se usluživati jednostavna jela: hrenovke, kobasice, kuhana jela, sendviči, mliječni proizvodi, pića i napici.

U planinarskom domu koji ima kuhinju mogu se, uz usluge iz stavka l. ovoga članka usluživati specijaliteti s roštilja i druga topla jela.

Članak 8.

Tehnički uvjeti za pružanje ugostiteljskih usluga iz kioska koji moraju biti ispunjeni su:

1. stabilan kiosk;

2. kiosk s nadstrešnicom, otvorom za izdavanje jela i pića i rubnom daskom;

3. uređaj za pripremanje i čuvanje namirnica i pića;

4. dovoljno posuda za otpatke, s poklopcem na otvaranje nogom;

5. osigurano korištenje zahoda s umivaonikom za zaposleno osoblje.

Iz kioska se mogu usluživati jela u konfekcioniranom obliku, a pića i sladoled u originalnom pakovanju. Kad se iz kioska uslužuju specijaliteti od mesa s roštilja i žara, te kuhaju i peku kobasice, uz uvjete iz stavka 1. ovoga članka moraju biti ispunjeni uvjeti:

1. kiosk treba biti priključen na vodovod, kanalizaciju i električnu mrežu;

2. mora imati dvodjelno korito s toplom i hladnom vodom;

3. rashladni uređaj i opremu za pripremu i čuvanje namirnica;

4. pribor za jednokratnu upotrebu.

Članak 9.

Na području Grada Zagreba mogu se pružati ugostiteljske usluge pod šatorom i s klupa na izletištima, javnim ljetnim kupalištima i sajmovima.

Članak 10.

Tehnički uvjeti za pružanje ugostiteljskih usluga pod šatorom koji moraju biti ispunjeni su:

1. stabilan i prostran šator;

2. radni stol s plohom od nerđajućeg materijala;

3. dovoljno posuda za otpatke, s poklopcem na otvaranje nogom;

4. spremnik za vodu s dovoljnom količinom higijenski ispravne vode;

5. pribor za jelo i piće za jednokratnu upotrebu;

6. rashladni uređaj dovoljnoga kapaciteta za meso i mesne prerađevine;

7. stabilne klupe za sjedenje i stolice;

8. osigurano korištenje zahoda s umivaonikom za zaposleno osoblje.

Pod šatorom se mogu usluživati sve vrste pića u originalnom pakovanju, specijaliteti s ražnja ili roštilja i jednostavna jela (hrenovke, kobasice, kuhana jaja, sendviči i sl.).

Članak 11.

Tehnički uvjeti za pružanje ugostiteljskih usluga s klupe koji moraju biti ispunjeni su:

1. radne površine od materijala koji se lako čisti i pere;

2. radne površine i pribor za sirovo meso, te posebno za kuhano, odnosno pečeno meso;

3. spremnik za vodu opskrbljen higijenski ispravnom vodom;

4. posuda za kuhanje od emajliranog ili nerđajućeg materijala;

5. dovoljno posuda za otpatke, s poklopcem na otvaranje nogom;

6. meso i mesne prerađevine stalno pohranjene u rashladnim uređajima;

7. pribor za jelo i piće za jednokratnu upotrebu.

S klupe se mogu usluživati pića u originalnom pakovanju i specijaliteti s roštilja, te jednostavna jela (hrenovke, kuhana jaja, sendviči i slično).

Članak 12.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje vrijediti Odluka o ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti (Službeni glasnik Grada Zagreba 14/81).

Članak 13.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana nakon objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija