Lokalni propisi
Detalji dokumenta
Donesen
Objavljen
Poglavlja nisu pronađena.
Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti
Pročišćeni tekst vrijedi od 25.03.1996.
Službeni glasnik Grada Zagreba
5/1996
ODLUKU
o ugostiteljskoj djelatnosti
Članak 1.
Ovom se odlukom određuju tehnički i zdravstveni uvjeti za pružanje jednostavnih ugostiteljskih usluga, prostori na kojima se jednostavne ugostiteljske usluge pružaju ambulantno, prostori na kojima se pružaju ugostiteljske usluge u pokretnom objektu i određuju tehnički uvjeti te jela, pića i napici koji se uslužuju u planinarskom domu, iz kioska, i sl.
Članak 2.
Za pružanje jednostavnih ugostiteljskih usluga u prostoriji moraju biti ispunjeni sljedeći tehnički i zdravstveni uvjeti:
1. prostor za usluživanje gostiju, s namještajem prilagođenim kraćem zadržavanju gostiju;
2. točionik;
3. prostor za pripremanje jela;
4. priručni prostori i rashladni uređaji za čuvanje namirnica i pića;
5. zahod s pisoarom i predprostorom s umivaonikom za goste;
6. zahod s umivaonikom za zaposleno osoblje.
Članak 3.
Tehnički i zdravstveni uvjeti koji moraju biti ispunjeni za pružanje jednostavnih ugostiteljskih usluga iz prostorije su:
1. radni stol s gornjom plohom od materijala koji se lako čisti;
2. uređen prostor za pripremanje i izdavanje jela i pića;
3. rashladni uređaj za čuvanje namirnica;
4. pribor za jelo i piće za jednokratnu upotrebu;
5. posuda za otpatke, s poklopcem na otvaranje nogom, unutar prostorije i izvan prostorije;
6. umivaonik za pranje ruku s priborom;
7. osigurano korištenje zahoda s umivaonikom za zaposleno osoblje.
Članak 4.
Na izletištima, javnim ljetnim kupalištima, sajmovima, skupovima i proslavama ugostitelji mogu ambulantno usluživati jela u konfekcioniranom obliku, a pića, napitke i sladoled u originalnom pakovanju.
Ugostiteljske usluge iz stavka l. ovoga članka mogu se pružati ako su ispunjeni sljedeći tehnički i zdravstveni uvjeti:
1. rashladni uređaj za čuvanje namirnica;
2. vitrina ili druga odgovarajuća oprema;
3. dovoljno posuda za otpatke, s poklopcem na otvaranje nogom.
Članak 5.
Ugostiteljske se usluge u pokretnom objektu mogu pružati na izletničkim i rekreacijskim područjima Medvednice i Jaruna, na prostoru Zagrebačkog velesajma, na prostoru Stočnog sajma u Sesvetama i na drugim prostorima određenim posebnom odlukom Gradske skupštine Grada Zagreba.
Članak 6.
Tehnički uvjeti za pružanje ugostiteljskih usluga u planinarskom domu koji moraju biti ispunjeni su:
1. posebna prostorija za goste s odgovarajućom opremom;
2. uređen prostor za pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka;
3. pod od materijala koji se lako čisti i pere.
U planinarskom domu koji ima kuhinju, osim uvjeta iz stavka 1. ovoga članka, moraju biti ispunjeni uvjeti:
1. kuhinja mora imati prozor s izravnim svjetlom i zračenjem;
2. osiguran prostor za pripremanje jela;
3. rashladni uređaj i opremu za čuvanje namirnica.
Članak 7.
U planinarskom domu koji nema kuhinju, mogu se usluživati jednostavna jela: hrenovke, kobasice, kuhana jela, sendviči, mliječni proizvodi, pića i napici.
U planinarskom domu koji ima kuhinju mogu se, uz usluge iz stavka l. ovoga članka usluživati specijaliteti s roštilja i druga topla jela.
Članak 8.
Tehnički uvjeti za pružanje ugostiteljskih usluga iz kioska koji moraju biti ispunjeni su:
1. stabilan kiosk;
2. kiosk s nadstrešnicom, otvorom za izdavanje jela i pića i rubnom daskom;
3. uređaj za pripremanje i čuvanje namirnica i pića;
4. dovoljno posuda za otpatke, s poklopcem na otvaranje nogom;
5. osigurano korištenje zahoda s umivaonikom za zaposleno osoblje.
Iz kioska se mogu usluživati jela u konfekcioniranom obliku, a pića i sladoled u originalnom pakovanju. Kad se iz kioska uslužuju specijaliteti od mesa s roštilja i žara, te kuhaju i peku kobasice, uz uvjete iz stavka 1. ovoga članka moraju biti ispunjeni uvjeti:
1. kiosk treba biti priključen na vodovod, kanalizaciju i električnu mrežu;
2. mora imati dvodjelno korito s toplom i hladnom vodom;
3. rashladni uređaj i opremu za pripremu i čuvanje namirnica;
4. pribor za jednokratnu upotrebu.
Članak 9.
Na području Grada Zagreba mogu se pružati ugostiteljske usluge pod šatorom i s klupa na izletištima, javnim ljetnim kupalištima i sajmovima.
Članak 10.
Tehnički uvjeti za pružanje ugostiteljskih usluga pod šatorom koji moraju biti ispunjeni su:
1. stabilan i prostran šator;
2. radni stol s plohom od nerđajućeg materijala;
3. dovoljno posuda za otpatke, s poklopcem na otvaranje nogom;
4. spremnik za vodu s dovoljnom količinom higijenski ispravne vode;
5. pribor za jelo i piće za jednokratnu upotrebu;
6. rashladni uređaj dovoljnoga kapaciteta za meso i mesne prerađevine;
7. stabilne klupe za sjedenje i stolice;
8. osigurano korištenje zahoda s umivaonikom za zaposleno osoblje.
Pod šatorom se mogu usluživati sve vrste pića u originalnom pakovanju, specijaliteti s ražnja ili roštilja i jednostavna jela (hrenovke, kobasice, kuhana jaja, sendviči i sl.).
Članak 11.
Tehnički uvjeti za pružanje ugostiteljskih usluga s klupe koji moraju biti ispunjeni su:
1. radne površine od materijala koji se lako čisti i pere;
2. radne površine i pribor za sirovo meso, te posebno za kuhano, odnosno pečeno meso;
3. spremnik za vodu opskrbljen higijenski ispravnom vodom;
4. posuda za kuhanje od emajliranog ili nerđajućeg materijala;
5. dovoljno posuda za otpatke, s poklopcem na otvaranje nogom;
6. meso i mesne prerađevine stalno pohranjene u rashladnim uređajima;
7. pribor za jelo i piće za jednokratnu upotrebu.
S klupe se mogu usluživati pića u originalnom pakovanju i specijaliteti s roštilja, te jednostavna jela (hrenovke, kuhana jaja, sendviči i slično).
Članak 12.
Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje vrijediti Odluka o ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti (Službeni glasnik Grada Zagreba 14/81).
Članak 13.
Ova odluka stupa na snagu osmoga dana nakon objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.
Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.
Prijava
Zaboravljena zaporka?
Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.