zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Donesen

08.06.1988.

Objavljen

10.06.1988.

Stupa na snagu

18.06.1988.

Prestaje važiti

18.07.1996.
Prethodnik
Nasljednik

Zakon o standardizaciji

Pročišćeni tekst vrijedi od 29.03.1996. do 17.07.1996.

37/1988, Narodne novine 53/1991, 26/1993, 29/1994, 25/1996

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Zakon o normizaciji ( 55/96) na snazi od 18.7.1996. u članku 57. propisuje:

"Danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaje važiti Zakon o standardizaciji ("Narodne novine", br. 53/91., 26/93., 29/94. i 25/96.)."

PREAMBULA

Zakon o standardizaciji ("Službeni list SFRJ", br. 37/88, 53/91, 26/93, 29/94, 25/96)

Skupština SFRJ

459

Na temelju člana 315. točke 3) Ustava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije izdaje

UKAZ

O PROGLAŠENJU ZAKONA O STANDARDIZACIJI

Proglašava se Zakon o standardizaciji što ga je donijela Skupština SFRJ na sjednici Saveznog vijeća 8. lipnja 1988.

P br. 842

Beograd, 8. lipnja 1988.

Predsjednik

Predsjedništva SFRJ

Raif Dizdarević, v.r.

Predsjednik Skupštine SFRJ Dušan Popovski, v.r.

ZAKON

O STANDARDIZACIJI

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim se zakonom uređuje jedinstveni sistem standardizacije proizvoda i usluga u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji koji obuhvaća donošenje i primjenu standarda i propisa predviđenih ovim zakonom, mjera za osiguranje tehničke i konstrukcijske sigurnosti i kvalitete proizvoda i usluga te nadzor nad njihovom provedbom.

Standardi i propisi predviđeni ovim zakonom donose se i primjenjuju radi stvaranja jedinstvene tehničko-tehnološke osnove za:

1) razvoj jedinstvenoga jugoslavenskog tržišta i otklanjanje prepreka u prometu robe i usluga s inozemstvom;

2) tipizaciju i unifikaciju proizvoda, radova odnosno usluga i racionalno korištenje prirodnih dobara i energije;

3) osiguravanje zaštite života i zdravlja ljudi, čovjekove okoline, biljnoga i životinjskog svijetu te drugih prirodnih i radom stvorenih vrijednosti;

4) jačanje obrambene sposobnosti i sigurnosti zemlje;

5) razvoj i unapređenje proizvodnje i prometa proizvoda, izvođenja radova odnosno obavljanja usluga, utvrđivanje i osiguravanje kvalitete i tehničku i konstrukcijsku sigurnost objekata, postrojenja, uređaja, opreme i drugih sredstava rada;

6) zaštitu i obaviještenost potrošača u pogledu kvalitete proizvodit i radova odnosno usluga;

7) obradu i brzo, točno i lako razumljivo saopćavanje i prenošenje informacija.

Kao osnova za izradu standarda i propisa predviđenih ovim zakonom koristit će se, u cijelosti ili djelomično, međunarodni standardi, u skladu s odredbama međunarodnih ugovora koji obvezuju Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju.

Standardi i propisi predviđeni ovim zakonom ne mogu se donositi i primjenjivali radi stvaranja prepreka u prometu robe i usluga s inozemstvom.

Član 2.

Proizvodima, u smislu ovog zakona, smatraju se: sirovine, poluproizvodi, dijelovi, sklopovi i gotovi industrijski i obrtnički proizvodi; poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, bezalkoholna i alkoholna pića, aditivi. sjeme i sadni materijal poljoprivrednoga i šumskog bilja; objekti, postrojenja, uređaji, oprema i druga sredstva rada.

Objektima, u smislu ovog zakona, smatraju se i građevinski i rudarski objekti sa svim instalacijama, uređajima, postrojenjima i opremom koji služe namjeni objekta; same instalacije. postrojenja, uređaji i oprema koji čine tehničko-tehnološku i funkcionalnu cjelinu te specifični objekti za potrebe narodne obrane i sigurnosti zemlje.

Uslugama, u smislu ovog zakona, smatraju se usluge od nosno radovi koje u okviru uslužnih djelatnosti uređenih propisom o jedinstvenoj klasifikaciji djelatnosti u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, za potrebe trećih osoba, uz naknadu, obavljaju pravne osobe.

Radovima, u smislu ovog zakona, smatraju se: radovi na montaži, tehničkoj zaštiti, održavanju, popravci, prepravka i tehničkoj kontroli: radovi u građevinarstvu, rudarstvu, poljoprivredi, prometu, vezama i telekomunikacijama, a i radovi što se izvode radi zaštite čovjekove okoline i racionalnog korištenja prirodnih dobara i energije, što ih pravne osobe obavljaju kao uslužne djelatnosti u smislu odredbe stava 3. ovog člana ili u okviru svoje djelatnosti.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija