zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

24.02.1989.

Donesen

23.02.1989.

Stupa na snagu

04.03.1989.
Prethodnik
Nasljednik

Zakon o računovodstvu (1989)

Pročišćeni tekst vrijedi od 04.03.1989. do 23.06.1989.

12/1989

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Zakon o računovodstvu (90/92) na snazi od 30.12.1992. u članku 38. propisuje:

"Stupanjem na snagu ovoga Zakona prestaje vrijediti Zakon o računovodstvu (Ur.nap. 35/89, 3/90, 42/90, 61/90, "Narodne novine", br. 53/91. i 33/92.) osim za ustanove, društvene organizacije, udruženja građana i druge neprofitne pravne osobe, za koje će taj Zakon prestati vrijediti kada budu doneseni propisi iz članka 1. stavka (5) ovoga Zakona."

PREAMBULA

Zakon o računovodstvu (12/89)

ZAKON O RAČUNOVODSTVU

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim se zakonom uređuje vođenje poslovnih knjiga, formiranje i kretanje knjigovodstvenih isprava; vrste periodičnih i godišnjih računovodstvenih iskaza i poslovnih izvještaja; zaključivanje poslovnih knjiga i rokovi za čuvanje knjigovodstvenih isprava, poslovnih knjiga, računovodstvenih iskaza i poslovnih izvještaja; oblik i sadržaj računovodstvenih iskaza i poslovnih izvještaja; način procjene pozicija računovodstvenih iskaza; obveza revizije računovodstvenih iskaza (godišnjih obračuna); dostava i objava periodičnih izvještaja i polugodišnjih i godišnjih obračuna.

Član 2.

Odredbe ovog zakona odnose se na sve pravne osobe sa sjedište u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji koje obavljaju djelatnost i utvrđene saveznim zakonima o jedinstvenoj klasifikaciji djelatnosti (u nastavku teksta »organizacija«).

Organizacija osigurava podatke o poslovanju i podatke o rezultatima poslovanja koji su potrebni za ostvarivanje samoupravljanja radnika u organizacijskih dijelovima, na način i u opsegu što su utvrđeni općim aktom.

Odredbe ovog zakona odnose se i na radne odnosno poslovne jedinice i na poduzeća odnosno druge pravne subjekte u inozemstvu u kojima organizacija ima uložen kapital, ako stranim propisima za takve jedinice, poduzeća i druge pravne subjekte nije propisana obveza posebnog vođenja knjigovodstva i podnošenja odnosno revizije godišnjih obračuna i utvrđivanja rezultata poslovanja.

Radne odnosno poslovne jedinice i poduzeća odnosno drugi pravni subjekti u inozemstvu u kojima domaća organizacija ima uložen kapital, a za koje je stranim propisima utvrđena obveza vođenja knjigovodstva i podnošenja odnosno revizije godišnjih obračuna i utvrđivanje rezultata poslovanja, primjenjuju te propise, a utvrđeni rezultat unose u zemlju odnosno gubitak u poslovanju pokrivaju, u skladu sa saveznim zakonom kojim se uređuje obavljanje djelatnosti u inozemstvu.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija